Vekrakos
Spartorama | «Στα χαμηλότερα της δεκαετίας τα εσπεριδοειδή»

«Στα χαμηλότερα της δεκαετίας τα εσπεριδοειδή»

Spartorama 08/12/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
«Στα χαμηλότερα της δεκαετίας τα εσπεριδοειδή»
Υπάρχει μεγάλη ποσότητα μικρόκαρπων, των οποίων η διάθεσή τους είναι πολύ δύσκολη
Οδός Εμπόρων

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, έπληξαν την παραγωγή στα εσπεριδοειδή  με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποσότητα μικρόκαρπων, των οποίων η διάθεσή τους είναι πολύ δύσκολη. 

Παράλληλα οι παραδοσιακές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων πιέζεται τιμολογιακά από τη Ισπανική παραγωγή που έχει το ίδιο πρόβλημα (μικροκαρπία).

Ενώ σε πλεονεκτική θέση ανταγωνιστικά είναι η Τουρκία, η οποία επωφελείται από την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, και ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά της Ρωσίας, παραμένει εδώ και χρόνια κλειστή (εμπάργκο).

Το κλείσιμο της εστίασης έχει μείωση την κατανάλωση και στην εσωτερική αγορά, ενώ η τιμολογιακή πολιτική των Σούπερ Μάρκετ κρατά τις τιμές παραγωγού πολύ χαμηλά, πολλές φορές κάτω από το κόστος.

Η μείωση του ποσοστού κέρδους στα Σούπερ Μάρκετ, και η προώθηση των μικρόκαρπων για χυμοποίηση (με μια μορφή ενίσχυσης) είναι σίγουρο ότι θα εξομαλύνει την πτωτική τους πορεία.

Σύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα της Γεν. Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ (2018), για την Πελοπόννησο  στην κατηγορία «Δενδρώδεις Καλλιέργειες» ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Καλλιέργειες Εσπεριδοειδών, τόσο σε περιφερειακή όσο και σε εθνική κλίμακα, δεδομένου ότι η Πελοπόννησος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της καλλιεργούμενης έκτασης εσπεριδοειδών και περίπου το 56% της εθνικής παραγωγής.

Στα Εσπεριδοειδή σημαντική θέση κατέχουν οι εκτάσεις για Πορτοκάλια, Λεμόνια και Μανταρίνια, με συμμετοχή 41%, 53% και 38% στο σύνολο χώρας, αντίστοιχα ενώ η συμμετοχή της περιφέρειας Πελοποννήσου στην εθνική παραγωγή των εν λόγω προϊόντων για το 2016 ήταν 42%, 61% και 33%, αντιστοίχως.   

Το σημαντικό αυτό θέμα για τον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου το φέρουμε προς συζήτηση ως  επερώτηση στο περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και καλέσαμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Πράσινη Πελοπόννησος
Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Εισηγητής: Βάκης Μπεχράκης


Οδός Εμπόρων