Vekrakos
Spartorama | Στ. Αραχωβίτης: «Σε παράλληλο σύμπαν από τη Λακωνία ζει το Υπουργείο Υγείας»

Στ. Αραχωβίτης: «Σε παράλληλο σύμπαν από τη Λακωνία ζει το Υπουργείο Υγείας»

Spartorama 10/11/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική Υγεία
Στ. Αραχωβίτης: «Σε παράλληλο σύμπαν από τη Λακωνία ζει το Υπουργείο Υγείας»
Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης για τις Δομές Υγείας στη Λακωνία
Οδός Εμπόρων

Και καθυστερημένα και ατελώς ανακάλυψε την αναγκαιότητα της Α΄ θμιας Φροντίδας Υγείας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ασφαλώς κατόπιν εορτής, μεσούσης της έξαρσης της πανδημίας και με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κάθε μέρα.

Δε φτάνει η απαξίωση του Υπουργού κ. Κικίλια που πάλι δεν προσήλθε στη Βουλή για να συζητήσουμε για την υγεία στην Λακωνία, αποδεικνύοντας πόσο... εκτιμά την περιοχή μας, αλλά και ο Υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης που καταδέχτηκε να έρθει, ουσιαστικά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο το Κ.Υ. Βλαχιώτη όσο και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα. Τι ήρθε να μας πει; Τίποτα επί της ουσίας! Ούτε για την ενίσχυση των δομών Υγείας με προσωπικό, ούτε για την προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας, ούτε για τα rapid test. 

Αυτή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Στ. Αραχωβίτης σχετικά με την ανετοιμότητα του συστήματος Υγείας ν’ αντιμετωπίσει τα κρούσματα κορωνοϊού στο Νομό Λακωνίας. Φαίνεται πως και στο συγκεκριμένο Υπουργείο, όπως και στην πλειονότητα των Υπουργείων της Κυβέρνησης της ΝΔ, όλα βαίνουν καλώς και ουδένα πρόβλημα υπάρχει! 

Η αυτοψία ωστόσο που πραγματοποίησε ο βουλευτής πριν λίγες ημέρες με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στο Κ.Υ.  Βλαχιώτη, όπου είναι πραγματικά το επίκεντρο του μεγάλου ρεύματος κρουσμάτων του Νομού και η επαφή τους με την τοπική κοινωνία δείχνει, όχι μόνο ότι το πρόβλημα υπάρχει και  είναι τεράστιο, γενικευμένο σε όλα τα υποστελεχωμένα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα, και μη αντιμετωπίσιμο, αλλά και ότι η κατάσταση είναι έτοιμη να φύγει εκτός ελέγχου, δεδομένης και της έναρξης της περιόδου της ελαιοσυλλογής, με την ανάλογη προσέλευση αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή. 

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν, μεγάλη καθυστέρηση στην παραλαβή υλικών ατομικής προστασίας, μεγάλη έλλειψη προσωπικού, με γιατρούς να κάνουν παράλληλα καθήκοντα, τόσο στο Κέντρο Υγείας Σπάρτης όσο και στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα να μη λειτουργούν. Την ίδια στιγμή, λειτουργούσαν τότε δύο δομές, όπου φιλοξενούσαν σε καραντίνα εργάτες γης, είτε αυτοί ήταν θετικοί στον ιό είτε αποτελούσαν επαφές, τους οποίους επόπτευε με αυτά τα μέσα το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη. Η κατάσταση ήταν τραγική, γιατί έλειπαν και τα βασικά μέσα ατομικής προστασίας. Δεν έλειπαν μόνο οι γιατροί, αλλά και τα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση και το σκανάρισμα των εργατών γης που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία αν σταλούν, χωρίς τα μέσα ατομικής προστασίας που χρειάζονται για να τα πραγματοποιήσουν, καλύτερα να μη σταλούν καθόλου! 

«Σε ό,τι αφορά στη θωράκιση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, στη Σπάρτη σε ένα συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται δύο δομές πρωτοβάθμιας υγείας: το Κέντρο Υγείας Σπάρτης και η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Εκεί δεν υπάρχει ISOBOX ή κάποιος χώρος, για να υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα. Επομένως, αυτές οι δομές εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διαχειριστούν κανένα ύποπτο κρούσμα. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος για το οποίο διατείνεται η αλάνθαστη Κυβέρνηση της ΝΔ;» τόνισε ο βουλευτής. 

Ως προς τη μεταφορά εργατών δε, αυτό που προβλέπεται είναι ότι μπορεί να βρίσκεται στο αυτοκίνητο ο εργοδότης μαζί με ένα ακόμη άτομο. Όμως, επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εργάτες γης, όταν πρέπει να μετακινηθεί ένα συνεργείο που θα μαζέψει είτε ελιές, είτε οποιοδήποτε άλλο προϊόν ανά την Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον εργοδότη και έναν εργαζόμενο τη φορά, όταν οι αποστάσεις μπορεί να είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό. «Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στη συγκομιδή και στην αύξηση του κόστους παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης.


Οδός Εμπόρων