Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54450/

Spartorama - Print | Ξεκινά το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, ο Αγώνας «Δρόμος Αθανάτων» μήκους 140 χλμ.

Ξεκινά το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, ο Αγώνας «Δρόμος Αθανάτων» μήκους 140 χλμ.

Ξεκινά το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, ο Αγώνας «Δρόμος Αθανάτων» μήκους 140 χλμ.
Τρίπολη - Σπάρτη - Μυστράς - Καλαμάτα
Οδός Εμπόρων

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Αγώνων Υπεραπόστασης «Οι Αθάνατοι», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τριπόλεως, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Καλαμάτας με την  συμμετοχή του Αθλητικού οργανισμού δήμου Σπάρτης, του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας & των Σπαρτιατών Δρομέων προκηρύσσουν τον Αγώνα Υπεραπόστασης 142χλμ. με την ονομασία ΔΡΟΜΟΣ ΑΘΑΝΑΤΩΝ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 31/10/2020-1/11/2020 και θα πραγματοποιήσει την διαδρομή

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΠΑΡΤΗ - ΜΥΣΤΡΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ουσιαστικά ο αγώνας αποτελεί μία σύνδεση των 4 αγαλμάτων των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας, από τα οποία αγάλματα θα περάσουν οι αθλητές:

  • Το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη
  • Το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη
  • Το άγαλμα του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου στον Μυστρά
  • Το άγαλμα της Νίκης με τις μορφές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Γρηγόριου Δικαίου (Παπαφλέσσα) στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Η διαδρομή κινείται ολόκληρη σχεδόν πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου και ειδικά η διαδρομή Τρίπολη - Σπάρτη κινείται παράλληλα με την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και δια μέσου των χωριών που βρίσκονται στα Βόρεια του Όρους.

Γενικές πληροφορίες

  • Ημερομηνία διεξαγωγής: 31/10/2020 - 1/11/2020
  • Εκκίνηση Αγώνα: 31 Οκτώβρη 2020, Τρίπολη Αρκαδίας, Άγαλμα Κολοκοτρώνη(Πλατεία Άρεως)
  • Ώρα εκκίνησης: 14:00 μ.μ.
  • Χιλιόμετρα: 142
  • Τερματισμός αγώνα: 1η Νοεμβρίου 2020, κεντρική πλατεία Καλαμάτας, στις 14.00 μ.μ.
  • Χρονικό όριο αγώνα: Ορίζονται οι 24 ώρες μέχρι τις 14:00 της 1η Νοεμβρίου 2020 
  • Όλος ο αγώνας κινείται επί ασφάλτινης δημοσίας οδού. Σε κανένα σημείο δεν εισέρχεται σε χώμα ή σε μονοπάτια.


Ο αγώνας θα ξεκινήσει μπροστά από το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως της Τριπόλεως. Αφού διασχίσετε τα πρώτα μέτρα επί της πλατείας, θα διανύσετε περίπου 2 χλμ. μέσα στην Τρίπολη και θα εξέλθετε αυτής, στρίβοντας στην παλαιά Εθνική Τριπόλεως - Καλαμάτας. Αφού διασχίσετε περίπου 18 χλμ.επί της παλαιάς Εθνικής Οδού περνώντας τα CP1-CP2-CP3, και φτάσετε στο χωριό Κάτω Ασέα, λίγο μετά από αυτό στο CP4 θα στρίψετε αριστερά, προς το χωριό Πάπαρης, το οποίο και θα συναντήσετε στο 24ο χιλιόμετρο της διαδρομής όπου είναι και το CP5. Μετά το χωριό Πάπαρη και αφού διασχίσετε μερικά χιλιόμετρα, πλέον εισέρχεστε στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και θα κινείστε παράλληλα με την κορυφογραμμή του. Στο 30χλμ εισέρχεστε στο χωριό Σκορτσίνος CP6-CP7 και μετά από 7χλμ. - στο 37χλμ φτάνετε στις πηγές του Ευρώτα CP8, όπου είναι και o πρώτος μεγάλος κεντρικός σταθμός. Στον εν λόγω σταθμό, θα πρέπει να έχετε φτάσει εντός 5.30 ωρών από την εναρξη του αγώνα. Καταλυκτική ώρα κλεισίματος του σταθμού ορίζεται η 19:30. Επίσης μετά από αυτό το σημείο όλοι οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φακό κεφαλής, προκειμένου να συνεχίσουν, και θα γίνει έλεγχος ως προς αυτό!? Μετά τις πηγές του Ευρώτα εισέρχεστε για τα καλά στον Ταΰγετο και αρχίζετε να διασχίζετε, όλα τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του Ταϋγέτου. Διαδοχικά θα διασχίσετε τα κάτωθι χωριά όπου στα περισσότερα θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού:

  • Κυπαρίσσι
  • Λογκανίκος CP9
  • Αγόριανη CP10
  • Γεωργίτσι CP11
  • Αλευρού CP12
  • Καστόρι CP13
  • Καστρί
  • Βορδόνια CP14
  • Σέρβου

ενώ ΠΡΟΣΟΧΗ σε κάποιο σημείο στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Σπάρτη, θα στρίψετε δεξιά (θα υπάρχουν αρκετά σημάδια – λευκά βέλη επάνω στο δρόμο και στις δυο πλευρές του) και θα εισέλθετε στην κοινότητα του Καραβά CP16, όπου θα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού. 5 χλμ. μετά τον Καραβά, φτάνετε στην πρωτεύουσα της Λακωνίας - την Σπάρτη, στο 80ο περίπου χλμ. Πλέον έχετε φτάσει στο δεύτερο άγαλμα του αγώνα, αυτό του Βασιλιά Λεωνίδα. Εκεί μπροστά από το άγαλμα θα υπάρχει ο δεύτερος κεντρικός σταθμός CP17, υπό την επίβλεψη των Σπαρτιατών Δρομέων, οι οποίοι θα αναλάβουν την στελέχωση του σταθμού! Στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη, θα πρέπει να έχετε φτάσει εντός 12 ωρών, μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 1/11/2020!

Πλέον κινείστε εντός της Σπάρτης την οποία και διασχίζετε μέσω της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και  στρίβετε δεξιά στην Λεωφόρο Λυκούργου, με κατεύθυνση, προς τον Μυστρά. Στο 85ο περίπου χλμ. έχετε φτάσει στον Μυστρά CP18, και στο 3ο άγαλμα του προορισμού σας, αυτό του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κων/νου Παλαιολόγου.

Μετά τον Μυστρά αρχίζετε να ανεβαίνετε κάθετα τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, και να έχετε μπροστά σας, το δυσκολότερο σημείο του αγώνα-την ανάβαση του Ταϋγέτου, με τελικό προορισμό την Καλαμάτα. Περνάτε από τον οικισμό Πικουλιάνικα CP19 όπου η θέα της πόλης της Σπάρτης την νύχτα σας αποζημιώνει μετά την παρατεταμένη ανηφόρα έως εκεί, την Τρύπη CP20 και τον ιστορικό Καιάδα (καλό θα είναι ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτό της διαδρομής να είστε εφοδιασμένοι με κάποιο αντιανεμικό αφού ο αέρας και το κρύο τις ώρες που θα περάσετε συνήθως είναι αρκετά έντονο), και αρχίζετε να ανηφορίζετε για τα καλά πλέον, μέσα από φουρκέτες του ασφάλτινου ορεινού δρόμου του Ταϋγέτου. Θα περάσετε επίσης, μέσα από τις θρυλικές τρύπες που διέρχεται ο δρόμος όπου στο 100χλμ περίπου θα βρείτε το CP22, είναι μια ευκαιρία να δείτε την απόδοση σας στα 100χλμ, και στη συνέχεια θα κατευθυνθείτε προς την κορυφογραμμή. Μετά από 27 περίπου χιλιόμετρα λοιπόν από την Σπάρτη, έχετε φτάσει στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και στο Τουριστικό κατάστημα, όπου βρίσκετε τον τελευταίο κεντρικό σταθμό CP23, περίπου στο 107ο χλμ. της διαδρομής. ??Εκεί καλείστε να φτάσετε εντός 17,5 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα - μέχρι τη 07:30 στις 1/11/2020. Από εκεί και πέρα, αρχίζει πλέον η κατηφόρα, καθώς κατέρχεστε τον Ταΰγετο και τίποτα δεν σας σταματάει, μέχρι τον τελικό σας προορισμό, που είναι η Καλαμάτα! Για το γεγονός ότι η παρατεταμένη ανηφόρα σας έχει κουράσει φυσικά αλλά και σωματικά και η κατηφόρα θα είναι αρκετά επίπονη για τα πόδια κυρίως οι επόμενοι 4σταθμοί προσπαθήσαμε να έχουν ένα ικανοποιητικό χρονικό όριο αποκλεισμού. Έτσι κατεβαίνοντας θα συναντήσετε το CP24 στο 112χλμ, θα περάσετε το χωριό Αρτεμισία CP25 στο 117ο χλμ. και σας μένει περίπου ένας ημιμαραθώνιος ακόμα, μέχρι να φτάσετε στην Καλαμάτα. Διασχίζετε τα τελευταία χιλιόμετρα επί του Ταϋγέτου, με το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής να είναι κατηφορικό πλην του σημείου στο 130χλμ περίπου όπου αντικρίζετε ένα δύσκολο κομμάτι ανηφορικό με 5 φουρκέτες, αλλά πλέον ο τερματισμός όταν ανεβείτε το κομμάτι αυτό απέχει πλέον μόνο 10χλμ και η θέα της Καλαμάτας από ψηλά και το CP27 σας ανταμείβει 100%! Φεύγοντας από εκεί πια φτάνετε στο 136ο χλμ. της διαδρομής, όπου υπάρχει και ο και τελευταίος σταθμός του αγώνα  CP28! Πλέον η Καλαμάτα, βρίσκεται από κάτω σας, και την βλέπετε σχεδόν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, μέχρι να φτάσετε στον τελικό σας προορισμό. Μπαίνετε μέσα στην Καλαμάτα, κάπου στο 140ο χλμ. Αφού κάνετε περίπου 2 χιλιόμετρα μέσα στην Καλαμάτα, φτάνετε στο κέντρο της Καλαμάτας, και στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στέκονται αγέρωχα τα αγάλματα των οπλαρχηγών του 1821. Έχετε πια τερματίσει, μετά από 142 και πλέον χιλιόμετρα, κάνοντας έναν επίπονο και συνάμα πανέμορφο αγώνα.