Vekrakos
Spartorama | Το ΟΚ γίνεται 176 ετών: πώς γεννήθηκε η διάσημη λέξη;

Το ΟΚ γίνεται 176 ετών: πώς γεννήθηκε η διάσημη λέξη;

Πηγή 22/09/2017 Εκτύπωση Άρθρα
Το ΟΚ γίνεται 176 ετών: πώς γεννήθηκε η διάσημη λέξη;
Από πότε η γνωστή φράση “όλα καλά” αρχίζει να αποδίδεται με τη συντομογραφία του OΚ και ποιες είναι οι πιθανές προελεύσεις της λέξης που αγαπάμε να χρησιμοποιούμε με τόση συχνότητα σήμερα;
Οδός Εμπόρων

Η γνωστή λέξη ΟΚ καταγράφεται για πρώτη φορά, σαν σήμερα το 1839. Θεωρείται ότι η καταγωγή της προέρχεται από την ελληνική φράση, "Όλα καλά" που συνήθιζαν να γράφουν οι πρόγονοι μετανάστες πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα όταν δούλευαν στα λιμάνια. Η εφημερίδα της εποχής, Boston Morning Post την άνοιξη του 1838, κάνει γνωστή την παρακάτω θεωρία. Σημειώνει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο "Oll Korrect", αντί για το σωστό All Correct. Οι συντάκτες του εντύπου θεωρούν σωστή την κρίση τους, καθώς το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στον νέο κόσμο για τους Έλληνες. 

Έκτοτε οι εφημερίδες αρχίζουν να χρησιμοποιούν χιουμοριστικές συντομογραφίες που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις. Έτσι η συντομογραφία OW ήταν το "oll wright", δηλαδή το ανορθόγραφο "all right" που σημαίνει "όλα εντάξει", η έκφραση "no use" που σημαίνει "δεν ωφελεί" γραφόταν "know yuse", το "δεν προχωράει", δηλαδή το no go" έγινε "know go", το "enough said" που σημαίνει "αρκετά είπαμε" αρχίζει να γράφεται "nuff said" και φυσικά, όλα αποκτούν τις αντίστοιχες συντομογραφίες. 

Ο καθηγητής αγγλικών στο Ιλινόι, Άλαν Μέτκαλφ, ο οποίος θεωρείται αυθεντία ως προς την ιστορική εκδοχή του ΟΚ, χαρακτηρίζει στο βιβλίο του, "ΟΚ: Η απίθανη ιστορία της σπουδαιότερης λέξης της Αμερικής", τη συγκεκριμένη λέξη ως την "πιο πολυχρησιμοποιημένη" στον πλανήτη στον γραπτό ή προφορικό λόγο", η οποία χρησιμοποιείται συχνότερα από την λέξη "Κόκα Κόλα" ή από το "μα(μά)" που προσπαθούν να αρθρώσουν τα βρέφη. 

Ψάχνοντας την προέλευση του ΟΚ 

Με προσωπική έρευνα το 1963, ο καθηγητής γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Κουλούμπια, Άλεν Ουόκερ Ριντ, αρχίζει να διερευνά με ενδιαφέρον το θέμα γύρω από την προέλευση του ΟΚ. Όπως καταλήγει ο ίδιος, πρόκειται για την ανορθόγραφη διατύπωση της έκφρασης "all correct". Στην αρχή, ο κόσμος έδειχνε να διασκεδάζει με τις ανορθόγραφες συντομογραφίες που χρησιμοποιούσαν οι εφημερίδες, αλλά μετά από λίγο ξεχνιούνται. Η λέξη OK ωστόσο, γίνεται πολύ εύχρηστη και μέσα σε έναν χρόνο, άρχισε να εντάσσεται στη ροή του καθημερινού λόγου. Η χρήση του καθιερώθηκε το 1839, όταν καθιερώθηκε ο πολιτικός σύλλογος "OK". 

Ο σύλλογος σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, τασσόταν υπέρ του εκπροσώπου των Δημοκρατικών και υποψήφιου προέδρου της Αμερικής, Μάρτιν Βαν Μπιούρεν. Το παρατσούκλι του πολιτικού ήταν "Old Kinderhook", δηλαδή ο γέρος από το Κίντερχουκ, περιοχή από την οποία καταγόταν. Οι αντίπαλοι του Βαν Μπιούρεν έκαναν προσπάθειες να στρέψουν την έκφρασή εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι το ΟΚ προερχόταν από τον προκάτοχό του, Άντριου Τζάκσον που πίστευαν ότι ήταν αγράμματος. Προχώρησαν μάλιστα στη δημιουργία δικών τους πιθανών εννοιών γύρω από το ΟΚ που προσέβαλαν τον πολιτικό. 

Ένα παράδειγμα ήταν η έκφραση, "Out of Kash, Out of Kredit, Out of Klothes" ή "Oll Killed", που διατηρεί την χιουμοριστική εκδοχή της ανορθογραφίας και σημαίνει "χωρίς μετρητά, χωρίς πίστωση, χωρίς ρούχα". Η χρήση του ΟΚ σταδιακά επεκτάθηκε σε πολλές χώρες παρότι η αναζήτηση της προέλευσής του δείχνει να ξεχάστηκε στο πέρασμα του καιρού. Παγκοσμίως, το ΟΚ  βρήκε εφαρμογή στην ψηφιακή εποχή όταν ενσωματώθηκε εύκολα στο 140 χαρακτήρων Twitter και γενικώς στα γραπτά μηνύματα. Το 1967 μάλιστα εκδίδεται το βιβλίο "Είμαι ΟΚ, είσαι ΟΚ", το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα, ένα από τα βιβλία αυτοβοήθειας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.


Οδός Εμπόρων