Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54441/

Spartorama - Print | Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού και «Δημήτρια 2020»

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού και «Δημήτρια 2020»

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού και «Δημήτρια 2020»
Πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη πλέον εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματός του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Με ιδιαίτερη τιμή, λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εόρτασε και πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, κατά το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2020, η Ενορία του Τσεραμιού. 

Το απόγευμα της εορτής, ετελέσθη ο αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή ιερέων της περιοχής. 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αφού μίλησε επίκαιρα προς όλους τους φιλακόλουθους προσκυνητές τονίζοντας την σωτήρια επέμβαση των Αγίων της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως του Αγίου Δημητρίου που σε πολλές περιπτώσεις έσωσε την Θεσσαλονίκη αλλά και τον ίδιο τον λαό της από πολλούς κινδύνους και ανάγκες, δέχτηκε ένα όμορφο δώρο που - εκ μέρους όλων των ενοριτών - τού προσέφερε ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως σαράντα ετών από την ημέρα της ενθρονίσεώς του στον επισκοπικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αφού τόνισε πως αισθάνεται σαν να μην έχει περάσει ούτε μία ημέρα από τότε, ευχαρίστησε τον π. Παναγιώτη για τα καρδιακά λόγια που εξέπεμψε και δοξολόγησε τον πανάγαθο Θεό μας για όλα αυτά τα ευλογημένα χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της τοπικής μας εκκλησίας. 

Την ακολουθία του εσπερινού παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, η αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γεωργία Ζαχαράκη - Αναστασοπούλου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρήστος Κανακάκος, ενώ στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Ιωάννου κ. Αθανάσιος Ρασσιάς. 

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ετελέσθη ο Όρθρος μετ’ αρτοκλασίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη διανομή του αντιδώρου, ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ευχαρίστησε ολόθερμα και εκ βάθους καρδίας: 

  • τον Πανάγαθο Θεό αλλά και τον έφορο και προστάτη της Ενορίας του, τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προς τιμήν του οποίου τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες,
  • τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας καθώς και όλους τους ιερείς για τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές ακολουθίες της Ενορίας του Τσεραμιού,
  • τον ιεροψάλτη του Ιερού Ναού κ. Ευάγγελο Θεοδώρου, καθώς και τους ιεροψάλτες κ. Παναγιώτη Χρόνη, κ. Νικόλαο Γεωργαντώνη, κ. Μιχαήλ Σωτηρίου, κ. Χρήστο Λερίκο, καθώς και όλους τους αγαπητούς ιεροψάλτες που πλαισίωσαν και που λάμπρυναν με την παρουσία τους το ιερό αναλόγιο,
  • τις αρχές του τόπου για την τιμητική παρουσία τους,
  • τους επιτρόπους, την νεωκόρισσα και τις κυρίες της Ενορίας για την αμέριστη βοήθειά τους στην ετοιμασία του ναού αλλά και για την ολοπρόθυμη και γεμάτη αγάπη προσφορά των χειροποίητων γλυκισμάτων,
  • όσους βοήθησαν στην πώληση των λαχνών και ιδιαιτέρως όσους με πολύ αγάπη προσέφεραν τα δώρα που κληρώθηκαν,
  • όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο στην Ενορία του Τσεραμιού για τον Άγιο Δημήτριο, καθώς επίσης και
  • όλους όσοι παρευρέθηκαν για άλλη μια χρονιά τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τον ίδιο τον Άγιο και προστάτη της Ενορίας του Τσεραμιού.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και οι φετινές εκδηλώσεις «Δημήτρια 2020» της Ενορίας Τσεραμιού επ’ ευκαιρία της εορτής του προστάτου και εφόρου της, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. 

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2020, τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο Δημήτριο και η ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου προς αγιασμό όλων όσοι παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ στο Ιερόν Αναλόγιον έψαλε ο λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Νικόλαος Γεωργαντώνης. 

Η επόμενη εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2020, η Ενορία του Τσεραμιού, σε συνεργασία με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και την διευθύντρια του τμήματος κ. Μαρία Καλκάνη, ήταν η καθιερωμένη πλέον εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματός της. Η υποδειγματική συμπεριφορά και η απαράμιλλη ευγένεια του συνεργείου αιμοληψίας που το αποτελούσαν ο ιατρός κ. Ιωάννης Κοντονής, η νοσηλεύτρια κ. Φλωρεντία Ψαθά, ο νοσηλευτής κ. Ιωάννης Κοντοές, η επισκέπτρια υγείας κ. Ανδριανή Στιβακτά καθώς και του οδηγού κ. Παναγιώτη Ροζακλή ήταν εξόχως χαρακτηριστική, ενώ και η προσέλευση των αιμοδοτών κρίθηκε άκρως ικανοποιητική. 

Εξάλλου, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία μετά θείου κηρύγματος. 

Ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, αισθάνεται επιτακτική την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους τους παραπάνω, οι οποίοι ολοπρόθυμα και θυσιάζοντας κόπο και χρόνο, συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων και εύχεται ολόψυχα όπως ο Φιλάνθρωπος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, επιδαψιλεύει την υγεία και την μακροημέρευση για ευόδωση των κόπων και των έργων ολόκληρου του φιλακόλουθου λαού μας.

 

Πηγή - Φωτογραφίες: Ενορία Τσεραμιού