Vekrakos
Spartorama | «Όχι» από το Περ/κό Συμ/λιο για τις ανεμογεννήτριες στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα

«Όχι» από το Περ/κό Συμ/λιο για τις ανεμογεννήτριες στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα

Spartorama 05/10/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
«Όχι» από το Περ/κό Συμ/λιο για τις ανεμογεννήτριες στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα
«Θα μας βρουν μπροστά τους ανά πάσα στιγμή, όταν έρθουν να κάνουν αυτή την καταστροφή στον Πάρνωνα»
Οδός Εμπόρων

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Νότια Κυνουρία και τον Ευρώτα συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος ήταν τα εξής: 

  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 16,95MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Τσούκκα – Ελατιάς» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς, Γερακίου και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΣΟΥΚΚΑ Α.Ε. (εξ αναβολής)
  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 18,6MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Κορομηλιά – Μαζαράκι» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ Α.Ε. (εξ αναβολής)
  • Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 15,9MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Τούρλα» των ΤΚ Κουνουπιάς, Μαρίου και Κρεμαστής των ΔΕ Λεωνιδίου και Νιάτων των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ Α.Ε. (εξ αναβολής)

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι από τις παραπάνω περιοχές και τάχθηκαν κατά των εισηγήσεων.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος, εξέφρασε την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και μεταβίβασε την αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και των κοινοτήτων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Οι κοινότητες αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εργασία εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει αρνητική γνώμη κατά πλειοψηφία, είπε ο δήμαρχος. «Εγώ συντάσσομαι με τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει αναστάτωση στους πολίτες οι οποίοι πιστεύουν ότι η μικρή άνθιση που έχει ο δήμος υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί από τα δύο έργα».

Ο πρόεδρος επιτροπής αγώνα δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Χείλαρης, τοποθετήθηκε στο συμβούλιο, αποκαλύπτοντας ότι θα γίνει βιβλική καταστροφή στον Πάρνωνα με το έργο, εκφράζοντας την αντίθεσή του. «Θα μας βρουν μπροστά τους ανά πάσα στιγμή, όταν έρθουν να κάνουν αυτή την καταστροφή στον Πάρνωνα. Θέλουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά με προϋποθέσεις αυτές να γίνεται από κρατικό δημόσιο φορέα για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός και να γίνουν σε χώρους με τον μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος και όχι να δίνονται σε εταιρίες».

Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας είπε ότι η περιφερειακή αρχή ακούει με πολύ προσοχή τις απόψεις των θεσμοθετημένων φορέων και συντάσσεται με την απόφαση τους, να ζητά να μην δοθεί θετική γνωμοδότηση για τις τρείς αυτές περιπτώσεις.

Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και τάσσεται κατά της εισήγησης. «Δεν μπορεί η περιφερειακή αρχή να νίπτει τα χείρας της λέγοντας ότι το υπουργείο θα αποφασίσει, θα πρέπει να γίνει συγκεκριμένο διάβημα με συγκεκριμένη αιτιολογική έκφραση».

Ο κ. Δέδες τάχθηκε υπέρ της νέας απόφασης της περιφερειακής αρχής να μην γνωμοδοτήσει θετικά, αφού η κοινωνία είναι αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Το ίδιο σημείωσε και ο κ. Μπουντρούκας, τονίζοντας ότι όταν οι τοπικές κοινότητες διαφωνούν δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τέτοια έργα.

Από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε ο κ. Κελλάρης Ιωάννης και απέρριψε και τις ενεργειακές κοινότητες και την γνωμοδότηση. Ο κ. Πετράκος και η κυρία Λυμπεροπούλου τάχθηκαν κατά της γνωμοδότησης.


arcadiaportal.gr



Η αντίδραση του Θόδωρου Βερούτη:

«Ομόφωνο όχι στην τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου .

  • Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ταυτιστήκαμε με την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε από την πλειοψηφία των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων και του Δ.Σ. του Δ. Ευρώτα, γνωμοδοτώντας αρνητικά ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα (περιοχές Καρίτσας, Γερακίου, Κρεμαστής, Νιάτων).
  • Ως Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τη βούληση των τοπικών κοινωνιών μέχρι να θεσμοθετηθεί ο τρόπος, που θα οργανώνει την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, έτσι ώστε να δημιουργούνται έργα που να διαθέτουν συνοχή σε επίπεδο περιβάλλοντος και τοπίου, αλλά και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.
  • Στην τοποθέτησή μου, τόνισα ότι αποτελεί μονόδρομο η εναρμόνιση των όρων, που θέτει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης  για τις ΑΠΕ, με τον σχεδιασμό των τοπικών Αρχών, ώστε η απόφαση - ως προς  την χωροταξική επιλογή τοποθέτησης ανεμογεννητριών - να ανήκει και στην τοπική κοινωνία, μέσω της διαδικασίας της διαβούλευσης.»

Από ανάρτησή του στα ΜΚΔ



Η αντίδραση της Μαργαρίτας Σπυριδάκου:

«Στο σημερινό ΠΕΣΥΠ συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Παρνωνα και συγκεκριμένα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα (Γεράκι, Νιάτα, Καρίτσα).

Η τοποθέτηση μου:
«Αναντίρρητα η ανάπτυξη ΑΠΕ στη χώρα μας είναι κάτι θετικό περιβαλλοντικά, ό,τι όμως παραγίνεται καταλήγει αρνητικό.
Θεωρώ  πως η τοποθέτηση ΑΣΠΗΕ και φωτοβολταϊκών  πρέπει να γίνεται με σχέδιο και όχι ανεξέλεγκτα, ειδικά σε περιοχές με υψηλό ιστορικό, οικολογικό, παραγωγικό και τουριστικό δυναμικό. Μια τέτοια περιοχή είναι ο Παρνωνας, ένα  ζωντανό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διαθέτει φυσική κληρονομιά, δηλαδή τοπία, φυσικό κάλλος, βιοποικιλότητα, απτή πολιτιστική  κληρονομιά, δηλαδή κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, παραδοσιακούς οικισμούς, μοναστήρια κλπ, αυλή πολιτιστική κληρονομιά, λαογραφία, παραδόσεις.
Η τοποθέτηση σημαντικού αριθμού γιγάντιων ανεμογεννητριών θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη καταστροφή του βιότοπου αυτού και της αρχέγονης ομορφιάς του.
Η τσιμεντοποίηση και αποψίλωση των δασών του και η συνακόλουθη υποβάθμιση του τουριστικού υποβάθρου της περιοχής πρέπει να εμποδιστεί πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν αντιδράσεις απο την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές.
Κατόπιν τούτων τοποθετούμαι αρνητικά στη συγκεκριμένες εισήγησεις.»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά.»

Από ανάρτησή της στα ΜΚΔ



Η αντίδραση της Ντίας Τζανετέα:

«Στο ΠΣ Πελοποννήσου συζητήθηκε το θέμα  της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Καρίτσα, Γεράκι και στα Νιάτα και σε περιοχές της Ν Κυνουρίας. Μετά από διεξοδική  συζήτηση και αφού ακούστηκαν όλες οι απόψεις το ΠΣ ομόφωνα αποφάσισε αρνητικά. Πρόκειται για ένα κρίσιμο και ουσιαστικό  θέμα που διχάζει τις τοπικές κοινωνίες. Είναι επίσης αληθές ότι η ενέργεια μέσω ΑΠΕ κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα δεν είναι απλό και δεν λύνεται με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ. Είναι σύνθετο και χρειάζεται επίπονη προσπάθεια  και υπεύθυνη ενημέρωση .Χρειάζεται να υπάρξει ο θεσμός του χωροταξικού σχεδιασμού που θα αποτελέσει το εργαλείο πλαίσιο που θα ρυθμίζει αλλά και θα ενσωματώνει  όλες αυτές τις δραστηριότητες.»

Από ανάρτησή της στα ΜΚΔ


Οδός Εμπόρων