Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54280/

Spartorama - Print | Αργύρης Μουρούφας: «Η καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας γίνεται πλέον πιο εύκολη και προσοδοφόρος»

Αργύρης Μουρούφας: «Η καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας γίνεται πλέον πιο εύκολη και προσοδοφόρος» - video

Αργύρης Μουρούφας: «Η καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας γίνεται πλέον πιο εύκολη και προσοδοφόρος»
Τόσο επιτυχημένη είναι η μέθοδός του που κατάφερε και την κατοχύρωσε πανελλαδικά (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αριθμός 1009797) από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Οδός Εμπόρων

Ο Αργύρης Μουρούφας, γνωστός σε πολλούς Σπαρτιάτες, από την πολυετή παρουσία του στη Λαϊκή Αγορά Σπάρτης, (εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λαϊκών Αγορών Λακωνίας), αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια ένα σοβαρό καλλιεργητικό πρόβλημα. 

Στο μικρό του κτήμα στον Καραβά, ασχολείται συστηματικά με την καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας, φυτό εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, για γκουρμέ κουζίνες και με εξαιρετική χρηματική απόδοση ανά στρέμμα. Όμως, όπως πάντοτε υπάρχουν (ή υπήρχαν) και τα αρνητικά. Ο βασικός παράγοντας που μειώνει την απόδοση είναι οι αρουραίοι που επιτίθενται στα φυτά και τρώνε την ρίζα τους, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στην τελική παραγωγή. Δραστήριος και πολυπράγμων όπως είναι, δεν επαναπαύτηκε στις προσφερόμενες πολυδάπανες λύσεις των φαρμάκων που προσφέρει η αγορά για την αντιμετώπιση των τρωκτικών. 

Επί δεκαέξι συναπτά έτη πειραματιζόταν και ανέπτυσσε διάφορες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος (κυρίως με την μέθοδο του trial and error), και τελικά τα κατάφερε. Ανακάλυψε τον τρόπο να μηδενίζεται τελείως η απώλεια της παραγωγής με αίτιο τις επιθέσεις των αρουραίων. Τόσο επιτυχημένη μάλιστα είναι η μέθοδός του που κατάφερε και την κατοχύρωσε πανελλαδικά (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αριθμός 1009797) από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. 

Στόχος του είναι να μοιραστεί την εφαρμογή της μεθόδου του και με άλλους παραγωγούς, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή άγριας αγκινάρας στον τόπο μας, και να αρχίσει η πρωτογενής παραγωγή να επανακτά τα μεγέθη που της αναλογούν στην παραγωγή του Εθνικού Προϊόντος. 

Στη συνέντευξη στο spartorama.gr που ακολουθεί, εξηγεί (συνοπτικά εκ των πραγμάτων), τη μέθοδο, την εφαρμογή της, την αγορά της άγριας αγκινάρας και καταθέτει τους στόχους του για το άμεσο μέλλον. Σύντομα θα εκδοθεί και το σχετικό βιβλίο του για την καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας, το οποίο θα συνοδεύει και την όλη πρότασή του για συνεργασία. 

Στο ενδιάμεσο, για όσους παρακολουθήσουν την συνέντευξή του και θελήσουν περισσότερες διευκρινήσεις ή πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν μαζί του στο email: armour148@gmail.com