Vekrakos
Spartorama | Και η Τ.Κ. Στεφανιάς του Δήμου Ευρώτα ζητά άμεση υγειονομική παρέμβαση

Και η Τ.Κ. Στεφανιάς του Δήμου Ευρώτα ζητά άμεση υγειονομική παρέμβαση

Spartorama 30/09/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Υγεία
Και η Τ.Κ. Στεφανιάς του Δήμου Ευρώτα ζητά άμεση υγειονομική παρέμβαση
«Για να λύσουμε τα προβλήματα δεν βλέπουμε μόνο τα αποτελέσματα, αλλά θεραπεύουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν...»
Οδός Εμπόρων

Μετά την Τ.Κ. Σκάλας, με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία και Ο.Τ.Α., και η Τοπική Κοινότητα Στεφανιάς, ζητά άμεση υγειονομική παρέμβαση, για τα κρούσματα κορονοϊού σε εργάτες γης.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: «Άμεση υγειονομική παρέμβαση στην Τ.Κ Στεφανιάς Δήμου Ευρώτα»

 

Αξιότιμες κυρίες/κύριοι,

Η εμφάνιση του δευτέρου κύματος του κορονοϊού γέμισε ανασφάλεια και φόβο την Ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας.

Μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο της Στεφανιάς δεν έχουν καμμιά ενημέρωση για τον τρόπο και τις παρεμβάσεις του Δήμου Ευρώτα στην αντιμετώπιση του Κορονοϊού και αυτός είναι ο λόγος που αναφερόμαστε αρμοδίως στα όργανα της Πολιτείας.

Μέχρι σήμερα δεν  γνωρίζουμε και δεν έχουμε προσκληθεί σε κανένα συντονιστικό όργανο, παρότι στην πρώτη φάση αναλάβαμε ως Τ.Σ Στεφανιάς πρωτοβουλίες όπως απολυμάνσεις, παροχή ειδών προστασία π.χ. μάσκες, αντισηπτικά σε οικονομικά αδύναμους συνδημότητες μας στο χωριό μας.

Έχουμε δηλώσει στην δημοτική αρχή την παρουσία μας, σε ότι χρειαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η  προσφορά μας είναι δεδομένη  σε ότι χρειαστεί ο Δήμος Ευρώτα.

Είχαμε επισημάνει από την αρχή της Πανδημίας τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω του τρόπου ζωής και εργασίας των αλλοδαπών εργατών γης.

Ζητήσαμε από την δημοτική αρχή τόσο στην πρώτη φάση, όσο με την έναρξη της δεύτερης φάσης της πανδημίας, άμεση ιχνηλάτηση (Rapid test) σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, κυρίως των αλλοδαπών ως μέτρο διάγνωσης, αλλά και ηρεμίας των κατοίκων και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα στο χωριό μας

Επίσης όλο το χρονικό διάστημα ζητήσαμε την πλήρη εφαρμογή των νόμων και των υγειονομικών διατάξεων που αφορούν τους αλλοδαπούς αφροασιάτες εργάτες γης δηλαδή το πως ζουν (οικήματα, μέτρα υγιεινής), πως μετακινούνται (συνωστισμένοι σε καρότσες κλπ), τα μέτρα υγιεινής στους χώρους εργασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

Είναι απορίας άξιο και δημιουργούνται ερωτηματικά κατά πόσο υπάρχουν έλεγχοι σ’ όλο το φάσμα ζωής τους, όταν επισήμως δηλώνεται ότι τα κρούσματα του κορονοϊού βρέθηκαν σε οίκημα με συνωστισμένους 30 αλλοδαπούς. Αυτή την υγειονομική βόμβα αλλά και αλλού δεν την γνώριζε κανένα θεσμικό όργανο;

Αν παρακολουθήσετε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπάρχει αγανάκτηση του κόσμου για τα ελλειπή μέτρα εφαρμογής των νόμων πάρα την καραντίνα και τις επικλήσεις των επιστημόνων για αυτοπροστασία του κόσμου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ακολουθεί τις οδηγίες και τηρεί τα μέτρα για την ατομική και κοινωνική προστασία ως μέσον πρόληψης.

Αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά αν δεν συνοδεύονται από μέτρα ελέγχου σε επικίνδυνες (λόγω τρόπου και συνθηκών ζωής) ομάδες όπως οι αλλοδαποί αφροασιάτες εργάτες γης.

Τα αποτελέσματα εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού ήταν αναμενόμενα και απλά ήταν θέμα χρόνου για την επίσημη ανακοίνωση τους.

Ας ελπίσουμε να σταματήσει εδώ η εξάπλωση. Όμως μαζί με τις ευχές απαιτούνται πολικές και υγειονομικές παρεμβάσεις, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ως Πρόεδρος της Τ.Κ Στεφανιάς με συναίσθηση του χρέους και του  θεσμικού μου ρόλου ζητώ από τους επίσημους θεσμούς της Πολιτείας:

  1. Άμεση ιχνηλάτηση (Rapid test ) για την διάγνωση του Κορονοϊού στην Τ.Κ Στεφανιάς
  2. Άμεση εφαρμογή των νόμων και των υγειονομικών διατάξεων για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, γιατί είναι από τις βασικές αιτίες παραγωγής υγειονομικών προβλημάτων, με ανάλογο το πρόβλημα της Ελονοσίας.
  3. Ενίσχυση σε προσωπικό και μηχανήματα κατά βάση για τον Κορονοϊό και άλλων λοιμωδών νοσημάτων στο Κ.Υ Βλαχιώτη που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού είναι «ανοχύρωτο» για τέτοιες καταστάσεις.

Η κοινωνία πλέον δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αδράνειας, ολιγωρίας και μη σωστών ελέγχων σε μια διαφορετική κοινωνία συνωστισμένων αλλοδαπών, σε μη αποδεκτές συνθήκες ζωής και εργασίας. Μέχρι σήμερα όλα έγιναν καλά και δεν υπάρχει καμμιά ευθύνη;

Η παραγωγή του τόπου μπορεί να συλλεγχθεί με υγιείς εργάτες σε ευπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Με την υγεία πλέον δεν μπορεί να παίξει κανένας και η κοινωνία τα το διεκδικήσει με αποφασιστικότητα.

Η Πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις της κοινωνίας για πλήρη εφαρμογή των νόμων χωρίς γνωστές «δικαιολογίες».

Για να λύσουμε τα προβλήματα δεν βλέπουμε μόνο τα αποτελέσματα, αλλά θεραπεύουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν, άρα μέτρα προστασίας όταν και όπου απαιτούνται και κυρίως στις υγειονομικές βόμβες των οικημάτων που ζουν αυτοί του τύπου εργάτες γης.

Πρέπει και αυτοί να έχουν και οι αλλοδαποί αφροασιάτες εργάτες γης αξιοπρεπή διαβίωση για να μην συνεχιστούν και επιδεινωθούν τα προβλήματα.

Είμαι βέβαιος τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας θα δώσουν τις απαραίτητες εντολές, αλλά θα ελέγξουν την εφαρμογή τους.

Έστω και τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι και συντονισμένα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πανδημίας του Κορονοϊού που πλήττει όλη την ανθρωπότητα.

Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων είναι θεσμικά Όργανα των Δήμων και πρέπει να έχουν ενημέρωση για την κατά νόμο εφαρμογή και παρέμβαση όταν και όπου απαιτείται.

Με την δέουσα εκτίμηση,

Χρήστος Παπαδάκος
Πρόεδρος Τ.Κ Στεφανιάς
Δήμου Ευρώτα
Στεφανιά 29/9/2020


Οδός Εμπόρων