Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/54217/

Spartorama - Print | «Η Δημοκρατία της Υγείας πάνω από τα Όποια Συμφέροντα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Η Δημοκρατία της Υγείας πάνω από τα Όποια Συμφέροντα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο

«Η Δημοκρατία της Υγείας πάνω από τα Όποια Συμφέροντα», από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
COVID-19 στον Δήμο Ευρώτα και αλλοδαποί εργάτες γης: Πέρα από την ψυχραιμία και την αυτοπροστασία απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές
Οδός Εμπόρων

Ασφαλώς και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και απαιτείται ψυχραιμία.

Πως όμως μια κοινωνία να διατηρήσει την ψυχραιμία της, όταν το μόνο «όπλο» που έχει προς ώρας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το δίλημμα 

Αυτοπροστασία ή Καραντίνα;

(Υπερβαίνω εμφανίσεις κορυφαίων θεσμικών εκπροσώπων σε γλέντια ή συνωστισμούς τύπου Ηρώδειου που μεταφέρουν αντίθετα μηνύματα στην κοινωνία και ενισχύουν την συνωμοσιολογία).

Εξυπακούεται ότι υποκλινόμαστε με σεβασμό στην ερευνητική και υγειονομική κοινότητα που αφ’ ενός ερευνά το περίφημο εμβόλιο και αφ’ ετέρου δίνει την καθημερινή μάχη για την διάσωση των νοσούντων συνανθρώπων μας.

Αν στο πρώτο κύμα η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοφανή πανδημία του COVID 19, γιατί η πολιτική υπάκουσε και ακολούθησε την επιστήμη, στο δεύτερο και αναμενόμενο κατά τους ειδικούς κύμα, έγινε αντιστροφή με γνωστές τις τρέχουσες συνέπειες.

Στην ώρα της κρίσης η άγονη κριτική είναι βλαπτική .Θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, αν και ο κόσμος έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να χρεώσει ή να πιστώσει ενέργειες και πολιτικές ενέργειες.

Όμως ο προτασιακός λόγος και διάλογος είναι αναγκαίος γιατί προσφέρει λύσεις, αρκεί οι όποιου θεσμικού επιπέδου κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι και οι πολίτες έχουν ιδέες και προτάσεις και ίσως βοηθήσουν σ’ αυτή την δύσκολη ώρα.


Δεν πιστεύω να αιφνιδίασε την περιοχή μας στον Δήμο Ευρώτα η αναγγελία πιστοποιημένων κρουσμάτων COVID-19 με κέντρο βάρους τους αποκαλούμενους εργάτες γης κυρίως (έχει σημασία) Αφροασιατικής προέλευσης. Ήταν αναμενόμενο και το μόνο που απέμενε ήταν ο χρόνος για την επίσημη πιστοποίηση  τους (τρόπος ζωής, θρησκευτική τους λατρεία, τρόποι μεταφοράς τους και μέσα προστασίας κατά την εργασία...).

Όπως και την περίοδο έξαρσης της Ελονοσίας το 2011 το εύκολο σύνθημα ήταν ΕΞΩ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ που μπορεί να γίνει επίκαιρο και σήμερα, ενώ ταυτόχρονα, υπόκωφα και στην πράξη ισχύει ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ!

Το κορυφαίο ζήτημα, για τους έχοντες και κατέχοντες την όποια δημοκρατική εξουσία, είναι η διαχείριση κρίσεων.

Στην διαχείριση κρίσεων το πρώτο κεφάλαιο είναι οι προληπτικές τομές και παρεμβάσεις όσο και αν υπάρχει πολιτικό κόστος, βλαπτικό για ορισμένους, πριν η κοινωνία ζήσει το μέγεθος της κρίσης. (Η ρετρό έκφραση «δεν είμαστε πολιτικοί» για απόσειση ευθυνών είναι επικίνδυνη, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει άγνοια διαχείρισης των προβλημάτων κατ΄ εξοχήν πολιτικών με αποτέλεσμα η κυριαρχία της μικροπολιτικής και του παλαιοκομματισμού).

Αυτού λοιπόν του τύπου και προέλευσης εργάτες γης «ήρθαν για να μείνουν» όσο και να εκφράζεται ως επιθυμία η επαναπροώθηση τους.

Στην βάση αυτής της πραγματικότητας πρέπει να σχεδιασθεί η κεντρική, τομεακή και τοπική πολιτική με καθαρότητα και διαφάνεια όσο και αν πλήττει μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.

Από το 2011 - 2012 με αφορμή την Ελονοσία στην περιοχή μας επεξεργαστήκαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων και ζητήσαμε από τους διαχρονικά κυβερνώντες την θεσμική νομιμοποίηση. (Εξυπακούεται ότι ακολουθήθηκε πρόγραμμα καταπολέμησης των ανωφελών κουνουπιών, τόσο ως Δήμος όσο και με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με θετικά αποτελέσματα).

Στόχος του σχεδίου με ευθύνη του Δήμου είχε τρεις κατευθύνσεις:

  • Πρώτη: Να γνωρίζει ο Δήμος ποιοί κατοικούν στην επικράτειά τους, ως αλλοδαποί εργάτες γης με θεσμοθέτηση ΚΑΡΤΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ
  • Δεύτερη: Η νομιμοποιημένη - φορολογούμενη εργασία με την θεσμοθέτηση του ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ
  • Τρίτη: Εφαρμογή υγειονομικής και εργατικής διάταξης για ορθολογικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης

Αναλυτικά τα μέτρα που προτείναμε:

  • Απογραφικό Δελτίο όλων των μεταναστών που θα περιλαμβάνει:
    • Το ονοματεπώνυμο και τη χώρα προέλευσης (κατά δήλωσή του).
    • Τον τόπο προσωρινής διαμονής – κατοικίας – χώρο εργασίας, κ.τ.λ.
  • Προσωρινό Α.Φ.Μ. και υποβολή υποχρεωτικής δήλωσης στις εφορίες (πάταξη φοροδιαφυγής- φοροαποφυγής).
  • Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις με εμβολιασμό των μεταναστών (κυρίως Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής) με επιβολή τέλους υγείας.
  • Συνθήκες Υγιεινής όλων των χώρων παραμονής των μεταναστών με επιβολή προστίμων στους παρανομούντες.
  • Δημοτικό τέλος παραμονής ανάλογο των Δημοτικών Τελών.
  • Πολιτικές δραστικής επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.
  • Επιδότηση εργοσήμου για τους Έλληνες εργάτες γης από τον ΟΑΕΔ, ώστε να υπάρξουν ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης ανάλογες των επιχειρήσεων, των μεταποιητικών μονάδων, κ.λ.π. (Αφορά την τόνωση της απασχόλησης).

Σήμερα, παρότι απομένουν να γίνουν πολλά, με πρώτο ΑΜΕΣΟ μέτρο την απογραφή και την θεσμοθέτηση ΚΑΡΤΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ  ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΟΣ έχουν θεσμοθετηθεί:

  • Το εργόσημο και
  • Η υγειονομική  - εργατική διάταξη που μεταξύ των άλλων προβλέπει:
    • Έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα που στερούνται του προβλεπόμενου βιβλιαρίου υγείας….
    • Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή στις περιπτώσεις απομόνωσης, περιορισμού-καραντίνας, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής που κρίνεται επιβεβλημένη λόγω κινδύνου της δημόσιας Υγείας, είτε στη μεταφορά, είτε στη φύλαξη κατά τη νοσηλεία.
    • Οι εργοδότες ή κύριοι έργου ατόμων κατά την ανωτέρω παράγραφο είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν εργαζομένους που είναι εφοδιασμένοι με το πιστοποιητικό υγείας της παραγράφου 12 του άρθρου
    • Χώροι διαβίωσης:
      1. Οι κύριοι ή οι νομείς κτιρίων και λοιπών χώρων διαμονής που λειτουργούν υπό συνθήκες που μπορεί να προκαλείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία υποχρεούνται να ενεργήσουν για την άμεση αποβολή των διαμενόντων εφόσον προς τούτο έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές, ανεξάρτητα αν οι χώροι αυτοί έχουν παραχωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν καταληφθεί παράνομα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι συνυπεύθυνοι για παραβάσεις της παρούσας διάταξης.
      2. Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη διαμονή ατόμων, προσωρινοί ή μη, πρέπει να διαθέτουν υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση, επαρκή φωτισμό (φυσικό και τεχνητό) και αερισμό, αποχωρητήριο με λεκάνη από υλικό ανθεκτικό, λείο και αδιαπότιστο, η οποία θα συνδέεται με υδραυλικό σύστημα καθαρισμού (καζανάκι) και λουτήρα - ντουζιέρα για την ατομική καθαριότητα. Επιπλέον, θα διαθέτει νιπτήρα με υγιεινή ύδρευση και αποχέτευση. Σε κάθε άτομο θα αντιστοιχεί κρεβάτι με καθαρά στρώματα και κλινοσκεπάσματα. Σε κάθε άτομο πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον 4 τ.μ. επιφάνειας χωρίς να υπολογίζονται οι χώροι κοινής χρήσης (μπάνιο, κουζίνα). Οι τοίχοι του οικήματος θα πρέπει να είναι καθαροί και στεγανοί, προκειμένου να αποκλείεται η δημιουργία υγρασίας. Επίσης, το δάπεδο θα πρέπει να είναι από υλικό που θα αποκλείει τη συγκέντρωση υγρασίας, λείο κι αδιαπότιστο.
      3. Απαγορεύεται η διαμονή ατόμων σε κτίσματα τα οποία προορίζονται κι έχουν αδειοδοτηθεί αρμοδίως για άλλες χρήσεις, όπως υπόγειες αποθήκες, γκαράζ κ.ά., εκτός κι εάν οι χώροι αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό τους ως οίκημα προς διαμονή ατόμων, εφόσον αυτό πιστοποιηθεί από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία.

Συμπερασματικά αυτή την ώρα πρέπει να ισχύσει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ έναντι της οικονομικής μεγέθυνσης με τον  καθ’ οιονδήποτε τρόπο πλουτισμό, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας με συνωστισμούς σε κατοικίες και «κατοικίες» σε τροχοφόρα μεταφοράς, συνθήκες εργασίας κλπ.

Αν θέλουμε να ασκηθεί έντιμη πολιτική μαζί με την ψυχραιμία και την ατομική ευθύνη απαιτούνται εκτεταμένοι έλεγχοι για εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, την γνώση και απογραφή ποιος μένει που και πως (σ’ αυτή την φάση δεν είναι κυρίαρχο τα ταξιδιωτικά έγγραφα).

Εκτεταμένα τεστ ιχνηλάτησης σ’ όλους τους αλλοδαπούς εργάτες γης (θα έπρεπε να έχουν γίνει).

Είναι εύκολο να γίνει πράξη, αρκεί να υπάρξει τόλμη και αποφασιστικότητα χωρίς καμμιά διάκριση και χωρίς δικαιολογίες του τύπου ποιος θα μαζέψει την παραγωγή.

Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος και η παραγωγή να μαζευτεί και η υγεία των πολιτών να διασφαλιστεί… Αλλιώς…


Ηλίας Παναγιωτακάκος