Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/5383/

Spartorama - Print | Τα μηνύματα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Τα μηνύματα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Τα μηνύματα του Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
«Ψάξτε να βρείτε τι δυναμώνει την ψυχή, τι ζωντανεύει τις σχέσεις. Αξίζει πιο πολύ η αγάπη από τη γνώση... η αξιοπρέπεια από τον πλούτο, η ελευθερία από το βόλεμα»
Οδός Εμπόρων

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Αγαπημένα μας παιδιά

Αρχίζει σήμερα η καινούρια σχολική χρονιά. Για να είναι καλή και ευλογημένη ετελέσαμε τον αγιασμό, γιατί η ευλογία του Κυρίου μας είναι απαραίτητη στη ζωή μας.

Είμαι βέβαιος ότι αγαπάτε το σχολείο σας, όπως αγαπάτε και το σπίτι σας και θέλω να σας παρακαλέσω να αγαπάτε και τους καλούς δασκάλους σας, όπως τους γονείς σας και τα μεγαλύτερα αδέλφια σας.

Εδώ στο σχολείο θα μάθετε γράμματα που είναι απαραίτητα στη ζωή σας, αλλά θα μάθετε και του Θεού τα πράγματα, που είναι ακόμη πιο ωφέλιμα για την προκοπή σας.

Έχετε ιδεί μια φωτογραφία που παρουσιάζει έναν άνθρωπο με ένα πολύ μεγάλο κεφάλι, με μια μικρή καρδιά και με πόδια αδύνατα σαν σπιρτόξυλα; Αυτό όμως δεν είναι φωτογραφία φυσιολογικού ανθρώπου. Είναι μια γελοιογραφία ανθρώπου. Έτσι μοιάζει και εκείνος που γεμίζει το μυαλό του με γνώσεις, αλλά αφήνει ατροφική την ψυχή του από τα αισθήματα της αγάπης και της καλωσύνης.

Γι’ αυτό παιδιά μου, εσείς με την βοήθεια των καλών εκπαιδευτικών σας και των ευσεβών και εναρέτων γονέων σας να επιδιώξετε τώρα, που είσθε ακόμη μαθητές και μαθήτριες και δεν σας έχουν απασχολήσει μεγάλα προβλήματα και φροντίδες της ζωής, να αποκτήσετε γνώσεις που σας προσφέρει το σχολείο σας, αλλά και να καλλιεργήσετε τις αρετές τις χριστιανικές που είναι απαραίτητες για κάθε άνθρωπο.

Να διατηρήσετε και να αυξήσετε την πίστη σας στο Θεό, γιατί χωρίς αυτή την πίστη δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα πρόβλημα της ζωής μας.

Να αυξήσετε την αγάπη προς την Εκκλησία μας που είναι μάνα μας πνευματική και στέκεται κοντά μας στις χαρές μας για να τις κάνει πιο μόνιμες και πιο αληθινές, αλλά και στις λύπες μας για να μας στηρίξει και να μας δώσει κουράγιο και υπομονή.

Να αυξήσετε ακόμη πιο πολύ την αγάπη σας σ’ όλα τα παιδιά του σχολείου σας γιατί είναι και αυτά αδέλφια σας με την πνευματική έννοια, αφού όλοι μαζί στην προσευχή μας ονομάζομε τον Θεό Πατέρα μας.

Παιδιά μου δεχθείτε αυτές τις πατρικές συμβουλές σαν το καλύτερο δώρο που μπορώ να σας προσφέρω τώρα στην αρχή του νέου σχολικού σας χρόνου μαζί με τις ευχές μου να έχετε υγεία και χαρά και καλή πρόοδο.

Με πολλή αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

 

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους

Αγαπητά μας παιδιά

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, θα ήθελα κι εγώ, μαζί με όσους σας σκέπτονται και σας αγαπούν, να δώσω τις ευχές μου για καλή και ουσιαστική χρονιά.

Είναι αλήθεια ότι καλείστε να διαμορφώσετε τη ζωή σας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε έναν κόσμο πλούσιο σε γνώση και τεχνολογία, φτωχό όμως σε πνεύμα και πολιτισμό, σε πίστη και ανθρωπιά. Σε αυτόν τον κόσμο μεγαλώνετε και δυστυχώς αυτόν μόνον μαθαίνετε.

Παρά ταύτα θα ήθελα να σας πω ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να απογοητευθείτε. Όχι, παιδιά μου, δεν έχει τελειώσει η ιστορία της ζωής σας. Μάλιστα, τώρα αρχίζει. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αν κάτι κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, προς την σωστή κατεύθυνση. Και μπορούμε.

Ψάξτε να βρείτε τι δυναμώνει την ψυχή, τι ζωντανεύει τις σχέσεις. Αξίζει πιο πολύ η αγάπη από τη γνώση, η ταπεινότητα από την αλαζονεία, η πίστη στον Θεό από την εξυπνάδα, η ψυχή από το σώμα, η αξιοπρέπεια από τον πλούτο, η ελευθερία από το βόλεμα.

Μην αδικήσετε, παιδιά μου, τον εαυτό σας. Μην πέσετε θύματα της προκατάληψης άλλων. Είναι φοβερό να ευρίσκεσαι μέσα σε ζαχαροπλαστείο και να έχεις υπογλυκαιμία. Είναι τραγικό να ζείς στην Ελλάδα και να μην έχεις όραμα και ελπίδα. Η Ορθοδοξία, η ιστορία και η παράδοσή μας είναι πηγές από τις οποίες αντλούμε δύναμη, ζωή και έμπνευση.

Αν έτσι πορευθείτε, τότε η ζωή σας θα είναι δημιουργία και τότε δεν θα περιμένετε να αλλάξει ο κόσμος, αλλά θα έχετε ήδη εσείς αρχίσει να αλλάζετε τον κόσμο.

Να έχετε όλοι σας, καθηγητές, γονείς και μαθητές, την ευλογία του Θεού

Με πολλή αγάπη 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ