Vekrakos
Spartorama | Το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Πηγή 14/08/2017 Εκτύπωση Εκκλησία
Το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου
Είναι η «εν γυναιξί ευλογημένη», η «Κεχαριτωμένη», η «Μοναδική»
Οδός Εμπόρων

Προς
Το χριστεπώνυμον πλήρωμα
Της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

Χριστιανοί μου αγαπητοί,

Η Εκκλησία μας σήμερα γιορτάζει την Κοίμηση της Παναγίας μας, της Μητέρας του Χριστού μας που έγινε κατά χάρη και του καθενός μας μητέρα και κραταιά Προστασία.

Είναι η Υπεραγία Θεοτόκος η ανεπανάληπτη προσωπικότητα μπροστά στην οποία στέκονται με σεβασμό και ευλάβεια όλοι ανεξαιρέτως οι πιστοί όλων των εποχών. Είναι εκείνη που την ξεχώρισε η Πρόνοια του Θεού ανάμεσα από αναρίθμητες άλλες γυναίκες που έζησαν στον πλανήτη μας για τις πολλές και αξιοθαύμαστες αρετές της και προπάντων για την αγάπη της προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Για τη σωτηρία του ανθρώπου κάνει υπακοή στου Θεού την εντολή και με προθυμία δέχεται να εκτεθεί, να κακοπαθήσει και να δοκιμάσει όλο τον πόνο που ποτέ άνθρωπος δε δοκίμασε με κορύφωμα τη σταυρική θανάτωση του θεανθρώπου Υιού της. Είναι η Παναγία εκείνη που κράτησε στα αμόλυντα χέρια της «τον βαστάζοντα τα πάντα», που έμαθε τις πρώτες λέξεις σ΄ Εκείνον που δίνει τη σοφία στους σοφούς. Είναι η «εν γυναιξί ευλογημένη», η «Κεχαριτωμένη», η «Μοναδική».
Και αυτή η αγία μορφή δεν είναι ξένη για τον καθένα μας. Βρίσκεται πολύ κοντά μας με την αδιάκοπη προσευχή της, με τη στοργή της και με την αγωνία της για τη σωτηρία μας. Κάθε στιγμή στη ζωή μας έχουμε δίπλα μας την Υπεραγία Θεοτόκο ως θερμή προστάτιδα και αρωγό. Αρκεί να κάνουμε υπακοή στο θέλημα του Υιού της. Αρκεί να επικαλούμαστε με πίστη την πρεσβεία της. Αρκεί να έχουμε εμπιστοσύνη στην αγάπη της και στη φροντίδα της.

Καθοδηγητής ασύγκριτος γίνεται τότε η Παναγία μας, την οποία γι΄ αυτό ο υμνογράφος την ονομάζει Οδηγήτρια και «κυοφορήσασα οδηγόν πλανωμένοις». Είναι Οδηγήτρια για την αγία της ζωή, η οποία και μας ελκύει κοντά της. Είναι οδηγήτρια, γιατί γέννησε για τους πλανεμένους ανθρώπους οδηγό σωτήριο, που καθοδηγεί σωστά κάθε άνθρωπο
ερχόμενο στον κόσμο. Είναι Οδηγήτρια, γιατί και η εικόνα της διδάσκει και καθοδηγεί, άλλοτε με τη σεμνή ενδυμασία της και άλλοτε με τη στάση την τρυφερή και στοργική που παίρνει απέναντι του Κυρίου ή την ικετευτική μορφή της μπροστά Του για τον καθένα μας. Είναι Οδηγήτριά μας, όταν, απευθυνόμενη στον άνθρωπο, του συνιστά να υπακούει στον Κύριό της και Θεό μας, συμβουλεύοντας «ο,τι αν λέγει υμίν ποιήσατε», λόγια που είπε στον γάμο της Κανά και η υπακοή των υπηρετών γέννησε το πρώτο θαύμα του Χριστού. Είναι Οδηγήτρια, όταν με την παρουσία της, άλλοτε την αόρατη και κάποτε την ορατή, μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε η εκείνον που πρέπει να εγκαταλείψουμε.

Μακάρι, λοιπόν, όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε Μάνα στοργική, την ίδια Μάνα του Χριστού. Μακάρι πάντα να την έχουμε ως οδηγό στη σκέψη μας και στην καρδιά μας και να μην την πικραίνουμε με τα βλάσφημα λόγια μας, με τους αισχρούς λογισμούς μας και με τα αμαρτωλά έργα μας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω όλους τους ευλαβείς χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας που κατακλύζουν τους ιερούς Ναούς σήμερα και μάλιστα εκείνους που φέρουν το όνομά της.

Καλωσορίζω στην αθάνατη πατρίδα μας τους αγαπημένους ομογενείς μας και τους καλώ στις 21 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο κτήμα Τσαφατίνου στους Μολάους, προκειμένου μαζί με ένα λιτό κέρασμα να τους εκφράσω και από κοντά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου για τη διαρκή τους συμπαράσταση στο κοινωνικό έργο της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Πριν, όμως, τελειώσω, αδελφοί μου, πάλι και εφέτος θα ζητιανέψω την αγάπη σας και θα σας παρακαλέσω να προσφέρετε στον δίσκο που θα περιαχθεί ο,τι επιθυμεί η καρδιά σας, ο,τι αναπαύει την ψυχή σας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη τροφή, τα σωτήρια φάρμακα και την περιποίηση των κατάκοιτων νέων και γερόντων των Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεώς μας ή τα επιβαλλόμενα και μάλιστα τη στέγη γι΄αυτούς που ζούν μόνοι τους και στηρίζουν τις ελπίδες τους στην Εκκλησία μας.

Θερμός Ευχέτης σας προς την Υπεραγία Θεοτόκο
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


Οδός Εμπόρων