Vekrakos
Spartorama | 5o Ορεινό Φεστιβάλ «Γη και Ελευθερία», 5 και 6 Αυγούστου στα Βέρροια

5o Ορεινό Φεστιβάλ «Γη και Ελευθερία», 5 και 6 Αυγούστου στα Βέρροια - video

Πηγή 04/08/2017 Εκτύπωση Εκδηλώσεις
5o Ορεινό Φεστιβάλ «Γη και Ελευθερία», 5 και 6 Αυγούστου στα Βέρροια
Θα μιλήσει ο Ισπανός καθηγητής Κάρλος Τάιμπο με θέμα «Αποανάπτυξη και κατάρρευση // Degrowth and collapse»
Οδός Εμπόρων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Σάββατο 5 Αυγούστου 

19.00 Carlos Taibo, Αποανάπτυξη και κατάρευση //Degrowth and collapse 

22.00 Active Member

 

Κυριακή 6 Αυγούστου 

11.00 εργαστήρι κουρελοΠοιήματα 

14.00 Κυριακάτικο τραπέζι #SlowFood 

17.00 Μικρές συζητήσεις  

20.30 Σπύρος Γραμμένος, Ο καλύτερος τραγουδιστής του κόσμου 

*Έκθεση Φωτογραφίας Χρήστος Μαλτέζος

 

Είσοδος καθε ημέρας 7 ευρώ 

Δωρεάν Κάμπινγκ  ή με υπνόσακο στο κοινοτικό καταφύγιο

 

Εσύ θα βγεις στο βουνό;


Αποανάπτυξη και κατάρρευση Degrowth and collapse


5 Αυγούστου 19.00 στα Βέρροια, Πάρνωνας, Βόρεια Λακωνία

 

αυτοί που περισσότερα γνωρίζουν

για την καταστροφή είναι αυτοί

που ήδη την έχουν νιώσει στο πετσί τους

 

Ο Κάρλος Τάιμπο γεννημένος στην Ισπανία το 1956, είναι συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Σήμερα είναι ένας από τους βασικούς θεωρητικούς της Αποανάπτυξης. 

“Η αποανάπτυξη, βασισμένη στην αυτοεπάρκεια και την εκούσια απλότητα, φαίνεται να απορρέει από μια μη βίαιη και αντιαυταρχική φιλοσοφία. Από την άλλη, θέση της δεν είναι η παραίτηση από τις απολαύσεις της ζωής· απεναντίας, διεκδικεί κατηγορηματικά την ανάκτησή τους, απορρίπτοντας την απατηλή λάμψη της αλόγιστης κατανάλωσης. [..] 

Η βασική πρόταση της αποανάπτυξης δεν φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει ένα αντισύστημα ή μια αντιιδεολογία στη θέση της ιδεολογίας της ανάπτυξης, αλλά να ξαναεμφυσήσει στην κοινωνία το κριτικό πνεύμα απέναντι στη δογματική σκέψη και τον προπαγανδιστικό λόγο. ” 

“Κατάρρευση είναι μια διαδικασία, ή μια στιγμή, από την οποία απορρέουν διάφορες συνέπειες:  μη αναστρέψιμες αλλαγές, σε πολλές περιπτώσεις βαθιές μεταβολές σε ότι αφορά την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, σημαντική μείωση μεγάλου αριθμού του πληθυσμού, μια γενική έλλειψη πολυπλοκότητας σε όλα τα πεδία – που συνοδεύεται από έναν αυξανόμενο κατακερματισμό και μια επιστροφή σε συγκεντρωτικές ροές-, την εξαφάνιση θεσμών που προϋπήρχαν και, στο τέλος την παρακμή των ιδεολογιών και πολλών μηχανισμών επικοινωνίας, μιας προηγούμενης τάξης. ”  

Ανάμεσα στα τελευταία του έργα ξεχωρίζουν τα: Δεν είναι όπως μας τα λένε. Μια κριτική της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ένωσης (2004), Η αποανάπτυξη με απλά λόγια (2011), Το κίνημα 15 Μάη σε εξήντα ερωτήσεις(2011), Ισπανία, ένδοξη χώρα. Μετάβαση, θαύμα και κατάρρευση (2012). Η Πρόταση της Αποανάπτυξης, είναι το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Το τελευταίο του βιβλίο Colapso, Capitalismo Terminal, Transicion Ecosocial, Ecofascismo [Κατάρρευση, Τελειωτικός Καπιταλισμός, Οικοκοινωνική Μετάβαση, Οικοφασισμός] (2016) βρίσκεται ήδη προς την τρίτη του έκδοση.



  



Οδός Εμπόρων