Vekrakos
Spartorama | Καιρός: Αυτές οι περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του Μεσογειακού κυκλώνα

Καιρός: Αυτές οι περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του Μεσογειακού κυκλώνα

Spartorama 17/09/2020 Εκτύπωση Άνθρωποι!
Καιρός: Αυτές οι περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του Μεσογειακού κυκλώνα
Οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά και τα 11 με 12 μποφόρ γεγονός που σημαίνει ότι βάρκες θα βγουν στην στεριά και γλάστρες θα κάνουν «βόλτες» στα μπαλκόνια. Δέντρα θα ξεριζωθούν, ειδικά στα Επτάνησα
Οδός Εμπόρων

Ιδιαίτερη προσοχή καλούνται να δείξουν από το βράδυ και μετά οι κάτοικοι των Επτανήσων και των δυτικών ηπειρωτικών τμημάτων της χώρας, καθώς ο «Ιανός» υπολογίζεται πως θα αφήσει έντονα τα σημάδια πάνω τους. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία η ένταση του αέρα θα ξεπεράσει τα 11 μποφόρ, που σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος οι βάρκες να βγουν στη στεριά, οι γλάστρες να κάνουν βόλτες στα μπαλκόνια και δέντρα να ξεριζωθούν κλείνοντας δρόμους ή πέφτοντας πάνω στ’ αυτοκίνητα. Γι’ αυτό όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές επιβάλλεται να προσέξουν ιδιαίτερα, αλλά και να προετοιμαστούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια. 

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τις περιοχές αυτές με την Ζάκυνθο σήμερα το βράδυ να μπαίνει για τα καλά το μάτι του κυκλώνα. 

«Ειδικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα η ένταση του αέρα θα φτάσει από 11 μέχρι 12 μποφόρ, που μιλάμε για πάνω από 110 με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Όσο θα πλησιάζουμε στο βράδυ θα αρχίσουν να ενισχύονται οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και το βράδυ γύρω στις εννιά με δέκα χονδρικά και ενδεικτικά, οι ριπές θα φτάνουν τα 11 με 12 μποφόρ. Πραγματικά εκεί θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Φοβάμαι ότι θα σηκώσει τα πάντα και βάρκες ίσως δούμε να βγαίνουν στην στεριά. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Μακάρι να πέσουν έξω τα προγνωστικά στοιχεία. Αλλά έτσι όπως φαίνονται από την Λευκάδα και νοτιότερα Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο θα υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα η Ζάκυνθος φαίνεται να είναι στο μάτι του κυκλώνα. Εύχομαι να μην έχουμε προβλήματα». 

Πλημμυρικά φαινόμενα

«Όσο πλησιάζει το σύστημα αυτό το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα εξασθενεί το βαρομετρικό χαμηλό, που σημαίνει πως Παρασκευή και Σάββατο από την νότια Θεσσαλία, τη νότια Ήπειρο και νοτιότερα Στερεά Ελλάδα, Σποράδες και Πελοπόννησο συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής θα βρέχει, ωστόσο δεν θα βρέχει με τέτοια ραγδαιότητα όπως στο ξεκίνημα σήμερα. Στην Πελοπόννησο περιμένουμε πολύ νερό και ισχυρές καταιγίδες. Στην Αττική το σύστημα θα έρθει πιο εξασθενημένο και θα βρέξει Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε μέχρι το μεσημέρι μεγαλύτερη ένταση των βροχοπτώσεων. Νομίζω πως δεν θα αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και τα Επτάνησα. Μακάρι να μην έχουμε και στις υπόλοιπες περιοχές γιατί περιμένουμε να ρίξει πολύ νερό».

newsit.gr


-------


Πατήστε το play στον χάρτη παρακάτω για να δείτε την προβλεπόμενη πορεία του τυφώνα 

  • Παρατηρείστε ότι ο τυφώνας εξασθενεί όσο πλησιάζει σε ξηρά. Τρέφεται από την υγρασία της θάλασσας.
  • Το μοντέλο δείχνει ότι αφού πλήξει τα Επτάνησα και τα Δυτικά παράλια της Πελοποννήσου, θα κινηθεί νότια προς το Λιβυκό Πέλαγος και φτάνοντας στα παράλια της Αφρικής θα σβήσει τελείως.
  • Τα φαινόμενα με τους πολύ ισχυρούς ανέμους των 11+ Μποφόρ θα πλήξουν τα Επτάνησα και τα Δυτικά Παράλια της Πελοποννήσου (Δυτική Αχαΐα, Δυτική Ηλεία και Δυτική Μεσσηνία).
  • Στη Λακωνία ο τυφώνας δεν θα φτάσει ποτέ, θα φτάσουν μόνο οι παρενέργειες του.
  • Λόγω των τεράστιων ποσοτήτων υγρασίας που απορροφά από τη θάλασσα, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Τυφώνα, και φυσικά και στη Λακωνία



Οδός Εμπόρων