Vekrakos
Spartorama | Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Ιέρακος - 40 χρόνια λαμπρής επισκοπικής πορείας συμπλήρωσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Ιέρακος - 40 χρόνια λαμπρής επισκοπικής πορείας συμπλήρωσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας

Spartorama 02/09/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία Λακωνία
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Ιέρακος - 40 χρόνια λαμπρής επισκοπικής πορείας συμπλήρωσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας
Κληρικοί, μοναχικές αδελφότητες και λαϊκοί ευχαριστούν τον Θεό επειδή χάρισε στην Ιερά Μητρόπολή μας έναν τόσο άξιο πνευματικό πατέρα
Οδός Εμπόρων

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 η Εκκλησία μας εόρτασε την Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή, όμως, ήταν ιδιαίτερη και εξαιρετικά χαρμόσυνη για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης καθώς συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. 

Όπως έχει καθιερωθεί, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος, όπου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος και χοροστάτησε στον Όρθρο. 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε στο πυκνό εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην εορτή της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας μας. Εν συνεχεία επιχείρησε μία αναδρομή στα χρόνια, όπου διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολή μας, ως μέλος της αδελφότητας της Ι.Μ Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, και στην ευτυχή συγκυρία να γνωρίσει και να οικοδομήσει πνευματική σχέση με τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, που διένυε τότε τα πρώτα χρόνια της αρχιερατείας του. Ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμονας επισήμανε ότι το ήθος, ο βίος και η διακονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου μπορούν να συμπυκνωθούν στον λόγο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου «εώρακα και μεμαρτύρηκα». Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να χαρίζει στον σεπτό Ποιμενάρχη μας υγεία και έτη πολλά, ώστε να καθοδηγεί τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς του. 

Εκ μέρους του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, ο οποίος, σε συγκινησιακό κλίμα, έκανε αρχικά μία αναδρομή στην ημέρα της ενθρόνισης του Σεβ. Μητροπολίτη μας, στις 28 Σεπτεμβρίου 1980, και στα καρδιακά λόγια που εξεφώνησε προς τον ευσεβή λαό της περιοχής, από τα οποία όχι μόνο δεν παρέκκλινε, αλλά φρόντισε να κάνει και πολλά περισσότερα. Στη συνέχεια ο π. Θεόφιλος μίλησε για το πολυποίκιλο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του σεπτού Ποιμενάρχη μας, το οποίο φροντίζει ο ίδιος να εμπλουτίζει συνεχώς με την ίδια διάθεση και με περίσσια αγάπη. Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι κληρικοί, μοναχικές αδελφότητες και λαϊκοί ευχαριστούν τον Θεό επειδή χάρισε στην Ιερά Μητρόπολή μας έναν τόσο άξιο πνευματικό πατέρα, ενώ ευχήθηκε και στην υπόλοιπη αρχιερατική του πορεία το έργο του να είναι πολύκαρπο και καλλίκαρπο. Παράλληλα, εκπροσωπώντας το σύνολο της τοπικής Εκκλησίας, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ως ένα μικρό, αλλά συμβολικό αντίδωρο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο  το οποίο φέρει την θαυματουργή εικόνα της Ιεράς Μονής Ιέρακος, την Παναγία «Ρόδον το Αμάραντον». 

Παίρνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε στον τεσσαρακονταετή επισκοπικό του βίο, κατά τον οποίο δοκίμασε πολλές χαρές, αλλά και αναπόφευκτες πικρίες, τονίζοντας πως οτιδήποτε πετυχαίνει ένας άνθρωπος πηγάζει από την χάρη του Πανάγαθου Θεού, τον οποίο και ευχαρίστησε για την καθοδήγηση και την ενδυνάμωσή του τις δύσκολες στιγμές. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου και Μαρωνείας και Κομοτηνής, που θέλησαν να έρθουν από την ακριτική Θράκη εκδηλώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αγάπη τους στο πρόσωπό του. Επίσης ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για τα καρδιακά του λόγια, την Γερόντισσα της Μονής και όλη την αδελφότητα, όλους όσοι του στάθηκαν στα σαράντα αυτά χρόνια, τους ακάματους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και όσους συμπροσευχήθηκαν στη Θεία Λειτουργία θέλοντας να του ευχηθούν από κοντά. Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον ιερομόναχο π. Αμφιλόχιο Κόκκορη, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αναβίωσης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Χάρακα, ευχόμενος την εκ Θεού ενδυνάμωσή του. 

Η λατρευτική σύναξη ολοκληρώθηκε με την ευλόγηση των άρτων στον εξωτερικό χώρο του Καθολικού. Ακολούθησε, σε χαρμόσυνο κλίμα, το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα από την αδελφότητα της Μονής σε όλους τους παρευρισκόμενους. 

(φωτογραφικό υλικό: Κώστας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Γκοβάτσος και Ευάγγελος Σκοπαράντζος)

immspartis.gr















Οδός Εμπόρων