Vekrakos
Spartorama | Νεοκλής Κρητικός: Στο Νοσοκομείο Σπάρτης με πλήρη ατζέντα

Νεοκλής Κρητικός: Στο Νοσοκομείο Σπάρτης με πλήρη ατζέντα

Spartorama 31/08/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Λακωνία Πολιτική Υγεία
Νεοκλής Κρητικός: Στο Νοσοκομείο Σπάρτης με πλήρη ατζέντα
Ζήτησε από τη νέα Διοικητή του Γ.Ν. Λακωνίας τη συμβολή της στην επαναφορά της Νοσηλευτικής - Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Νικόλαο Καλογέρακο
Οδός Εμπόρων

Έκλεισε σήμερα (31/8/2020) με την επίσκεψή μου στο Νοσοκομείο Σπάρτης, ο πρώτος κύκλος επαφών - ενημέρωσης - διαλόγου και καταγραφής των προβλημάτων, σε όλες τις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού. Επισκέφθηκα τον τελευταίο μήνα το Νοσοκομείο Μολάων και τα Κέντρα Υγείας, Γυθείου, Αρεόπολης, Νεάπολης και Βλαχιώτη.

Οφείλω να εξάρω, με ιδιαίτερη έμφαση, πως στη σημερινή δύσκολη εποχή του Covid19 και παρόλες τις δυσκολίες, κυρίως λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού, αλλά και της ανάγκης να εκσυγχρονιστούν και να συντηρηθούν οι νοσηλευτικές μονάδες, έχουμε στην περιοχή μας πραγματικούς  λειτουργούς  της Υγείας, άριστους στη δουλειά τους και με απίστευτα αποθέματα δύναμης και πίστης στο λειτούργημα τους. 

Αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον συνάδελφο ιατρό κ. Καλογεράκο Νικόλαο, ο οποίος ως Δ/της της  Ιατρικής Υπηρεσίας, ανέλαβε  και έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία το ρόλο του Διοικητή του Νοσοκομείου στο δύσκολο χρονικό κομμάτι που η πανδημία έπληξε την χώρα μας.

Αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που ανέφερα, κατά την συνάντηση καλωσορίσματος, στη νέα Διοικήτρια του Γ.Ν. Λακωνίας κ. Εύη Παπαγεωργίου.

Με δεδομένη τη γνώση της από την προηγούμενη θητεία της στο Νοσοκομείο, μου δόθηκε η ευκαιρία να την ενημερώσω, για κάποια από τα θέματα τα οποία απασχολούν ιατρούς και προσωπικό και αφορούν και τις δυο Νοσηλευτικές Μονάδες Σπάρτης και Μολάων (αλλά και τα Κέντρα Υγείας), από το φάκελο που ετοιμάζω και άμεσα θα καταθέσω, μέσα στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μου αρμοδιοτήτων, τόσο στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλη όσο και στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν και οι, Κουλουβάκος Γεώργιος  Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Καλαμπαλίκης Χρήστος Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και Αρναούτος Σπύρος ιατρός Χειρούργος, μέλος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ.

  • Συζητήσαμε  καταρχήν για την θετική εξέλιξη της προσπάθειας, ώστε να πραγματοποιηθεί η γνωστή χορηγία του εξοπλισμού μοριακής ανίχνευσης για Covid19, από τον ευεργέτη-ομογενή κ. Ευστάθιο Βαλιώτη, κάτι που το είχε ανάγκη και το ζητούσε εναγωνίως η ιατρική κοινότητα του νομού, γιατί θα διευκολύνει τις διαδικασίες και  θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα αρμόδια νοσηλευτικά τμήματα.  Ανάγκη  για άμεση λειτουργία.
  • Είναι γεγονός πως η πανδημία του Covid19, έχει οδηγήσει το Νοσοκομείο σε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του, έχει διευκολύνει τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων, αλλά έχει δυσχεράνει την αποτελεσματικότητα άλλων.  Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο στοίχημα (και χωροταξικό) το οποίο θα κληθεί η νέα Διοικήτρια να αντιμετωπίσει, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, που παρατηρείται σε ορισμένες ειδικότητες.
  • Η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι μεν μια εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη αλλά η Διοίκηση οφείλει να διαχειριστεί την ενδιάμεση έως την κατασκευή κατάσταση,  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου, αλλά και τη χρήση και τη διαχείριση των χώρων (π.χ. αξιοποίηση χώρων παλιάς Χειρουργικής) προχωρώντας και στις κατάλληλες συντηρήσεις και εξοπλισμούς. Οι υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες οφείλουμε να βελτιωθούν, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις.
  • Ενημέρωσα για την από μέρους μου κατάθεση φακέλου και σχετικού αιτήματος, για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Μολάων, η υλοποίηση του οποίου θα χρειασθεί όπως είναι φυσικό, να υποστηριχθεί και να προωθηθεί και από την ίδια.

Επίσης συζητήσαμε  ζητήματα που αφορούν την Ν.Μ. Σπάρτης και την Ν.Μ. Μολάων, μεταξύ των οποίων:

  • Την συνεργασία και ένταξη του Νοσοκομείου στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να μπει στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και θα διευκολύνει το έργο του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού.
  • Την έγκαιρη και επαρκή προμήθεια υλικών για το προσωπικό, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή.
  • Τον εκσυγχρονισμό και την απόκτηση νέου προγράμματος Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενών προκειμένου να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις όπως και η σύνδεση με την ΗΔΙΚΑ.
  • Την εγγραφή του Νοσοκομείου σε αξιόπιστη διεθνή ιατρική βιβλιοθήκη, χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο, σε ζωντανό χρόνο, το οποίο θα βελτιώσει την ιατρική βοήθεια στον ασθενή.
  • Την βελτίωση της οδικής πρόσβασης στο Νοσοκομείο.
  • Την ασφάλεια στους χώρους του Νοσοκομείου. 

Με ιδιαίτερη έμφαση, επεσήμανα στην κ. Διοικήτρια, τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και την προστιθέμενη αξία που θα έχει για την πόλη και το νόμο, η επαναφορά της  Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου, στη Σπάρτη.

Την διαβεβαίωσα πως όλοι οι συνάδελφοί μου βουλευτές, ο Δήμος, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς και πολίτες, ενωμένοι διεκδικούμε την επαναφορά της.

Αν η διοίκηση του Νοσοκομείου, πετύχει να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει την εικόνα και τη λειτουργία του Νοσοκομείου, θα δώσει στην προσπάθειά μας ένα μεγάλο πλεονέκτημα-όπλο, για να ενισχύσουμε, να τεκμηριώσουμε και να πετύχουμε το στόχο μας.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη συνάντησή με την κ. Παπαγεωργίου, την διαβεβαίωσα πως θα βρίσκομαι στο πλευρό της Διοίκησης του Νοσοκομείου και των εργαζομένων,  όχι μόνο ως βουλευτής, αλλά και ως γιατρός, εφόσον ζητηθεί η συμβολή μου.

 

Με  εκτίμηση, 

Νεοκλής Δ. Κρητικός
Βουλευτής Λακωνίας
Νέα Δημοκρατία


Οδός Εμπόρων