Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/48965/

Spartorama - Print | Προσοχή! Αν λάβετε αυτό το email είναι απάτη – Οδηγίες από την αστυνομία

Προσοχή! Αν λάβετε αυτό το email είναι απάτη – Οδηγίες από την αστυνομία

Προσοχή! Αν λάβετε αυτό το email είναι απάτη – Οδηγίες από την αστυνομία
«Καμπανάκι» ειδοποίησης, για κύκλωμα απατεώνων που εκβιάζουν τους χρήστες του Διαδικτύου, κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Οδός Εμπόρων

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, πρόκειται για την διεθνώς γνωστή απάτη σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους. 

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται πολλά περιστατικά της συγκεκριμένης απάτης, κάτι που έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών. 

Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η απάτη αναφέρεται ότι: Οι άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό. 

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή των χρηστών του Ίντερνετ σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. 

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν τους καταβάλουν 500 bitcoins, σε ειδικό λογαριασμό.  

Τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες του διαδικτύου

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων: 

  • Να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης.
  • Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
  • Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.
  • Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται.
  • Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88, στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert».