Vekrakos
Spartorama | Το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Spartorama 14/08/2020 Εκτύπωση Δημοτικά Εκκλησία Κοινωνία Λακωνία
Το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας για την εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου
Στη δική μας μόνο Μητρόπολη έχουμε 147 Ιερούς Ναούς, που τιμώνται στο όνομά της. Ο σεβασμός και η ευλάβειά μας αποδεικνύεται, επίσης και από τα χιλιάδες ονόματα που έχουν δώσει στην Παναγία μας και ανέρχονται αυτά μέχρι σήμερα σε 3.000 περίπου
Οδός Εμπόρων

Χριστιανοί μου αγαπητοί, 

Η μακροθυμία του Θεού μας αξιώνει και εφέτος να γιορτάζουμε τη μεγάλη Θεομητορική γιορτή, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα επικοινωνώ μαζί σας με σχετική Εγκύκλιο, που έχει ως κύριο θέμα της το θεοχαρίτωτο πρόσωπο Εκείνης που υπήρξε Μητέρα του Κυρίου μας, αφού εσαρκώθη μέσα στο καθαρό της σώμα, αλλά που είναι και κατά χάρη και δική μας μητέρα. Η μητέρα που μας γέννησε θεωρείται ιερό πρόσωπο και ανεπανάλειπτη μορφή, η δε αγάπη της αφάνταστα μεγάλη και εκδηλώνεται χωρίς όρια και όρους. «Μάνα ο νιός και μάνα ο γέρος μάνα ακούς σε κάθε μέρος» λέγει και ο εμπνευσμένος ποιητής. Σε κάθε βήμα μας την ενθυμούμαστε και στον αναστεναγμό μας το όνομά της με νοσταλγία ή με πόνο προφέρουμε. Με σεβασμό, «Αχ μανούλα μου» λέμε και γεμίζει το στόμα μας από τη γλυκιά αυτή λέξη. 

Για τον πιστό χριστιανό, που βιώνει με τη θεία χάρη  το μεγαλείο της Εκκλησίας μας και πασχίζει με έναν ασταμάτητο αγώνα να εφαρμόζει το θέλημα του Θεού, που είναι πηγή χαράς και ευτυχίας, το πρόσωπο της Παναγίας μας εξασκεί μια ξεχωριστή γοητεία και απολαμβάνει από μικρούς και μεγάλους έναν απέραντο σεβασμό και μια χαρακτηριστική ιδιαίτερη τιμή. 

Φαίνεται αυτός ο σεβασμός και η ευλάβεια από το πλήθος των Ιερών Μονών, των Ιερών Ναών ενοριακών, παρεκκλησίων ή εξωκλησίων που είναι αφιερωμένα σε θαυμαστά γεγονότα της ζωής της. Στη δική μας μόνο Μητρόπολη έχουμε 147 Ιερούς Ναούς, που τιμώνται στο όνομά της. Ο σεβασμός και η ευλάβειά μας αποδεικνύεται, επίσης, και από τα ονόματα που με καύχηση και υπερηφάνεια φέρουν χιλιάδες άνθρωποι, καθώς επίσης και από τα χιλιάδες ονόματα που έχουν δώσει στην Παναγία μας και ανέρχονται αυτά μέχρι σήμερα σε 3.000 περίπου. Αναρίθμητες, εξάλλου, είναι οι θαυματουργικές παρεμβάσεις της Θεοτόκου στη ζωή μας, δε θα ήταν δε καθόλου υπερβολή, αν έλεγα ότι ο καθένας μας τουλάχιστον έχει δεί ένα θαύμα με την παρέμβασή της «γιατί πολύ ισχύει η δέησις μητρός» σύμφωνα με την ορθόδοξη υμνολογία μας. 

Είναι επίσης παρατηρημένο, ότι ο καθένας μας την επικαλείται ευκαίρως- ακαίρως σε διάφορα γεγονότα της ζωής του, με την πεποίθηση, ότι τα χαρούμενα θα μείνουν για πολύ καιρό νωπά, ενώ τα δυσάρεστα θα διαλυθούν με τις πρεσβείες της. Αλήθεια, πόσες φορές την ημέρα επικαλούμαστε την προστασία της και αναφέρουμε ευλαβικά το όνομά της; «Αχ Παναγία μου» λέμε και στον πόνο μας και είναι σαν να της λέμε: «Έλα να ιδείς τι περνάω. Πόσο υποφέρω. Πόσο δοκιμάζομαι. Έλα κοντά μου και λύτρωσέ με». 

Λύτρωσέ με από συκοφαντίες ανθρώπων. Λύτρωσέ με από τους βασανιστικούς λογισμούς της απιστίας. Λύτρωσέ με από τις παγίδες που σε κάθε βήμα μου στήνει ο εχθρός της ψυχής μου. Λύτρωσέ με από την αχαριστία των ανθρώπων, που με κάνει να υποφέρω αφάνταστα. Λυτρωσέ μας από φυσικές καταστροφές και λοιμικές ασθένειες, που αυξήθηκαν δραματικά στις μέρες μας. Λύτρωσέ μας από αποτυχίες, για τις οποίες είμαστε οι πρώτοι  υπεύθυνοι, και κάνε μας να βγούμε ωφελημένοι. Λύτρωσέ μας από τον φόβο του θανάτου, που μας κάνει να τρέμουμε, να χάνουμε το θάρρος μας και να μην έχουμε όρεξη για τίποτε. Λύτρωσέ μας από τα φοβερά τελώνια, από τα οποία θα περάσει η ψυχή μας, όταν θα πορεύεται στον θρόνο του Θεού για την κρίση. Τέλος, λύτρωσέ μας από την αδιαφορία που δείχνουμε στα προβλήματα των συνανθρώπων μας και στεκόμαστε  απέναντί του ανάλγητοι. 

Αλήθεια πόσες φορές δεν προσπεράσαμε τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας με βιασύνη και κλείσαμε τα μάτια μας μπροστά στη φτώχεια, στην αδικία και στη δυστυχία του; Πόσες φορές κλείσαμε τα αυτιά μας, για να μην ακούμε το βογγητό του και χαλάσει η διάθεσή μας; 

Αδελφοί μου, αν θέλουμε να μας αγαπούν οι άλλοι, αν θέλουμε να μας συμπαραστέκονται, όταν δοκιμαζόμαστε, αν ζητούμε με θερμές προσευχές η Παναγία μας να μας ελεήσει και να μας λυτρώσει από τις ποικίλες δοκιμασίες μας, είναι ανάγκη και εμείς να δίνουμε χείρα βοήθειας στον εμπερίστατο αδελφό μας. 

Θερμός Ευχέτης σας προς την Υπεραγία Θεοτόκο 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


Οδός Εμπόρων