Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/48898/

Spartorama - Print | Διήμερη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στη Σπάρτη: Όλοι παρόντες, πλην Δημοτικής Αρχής

Διήμερη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στη Σπάρτη: Όλοι παρόντες, πλην Δημοτικής Αρχής

Διήμερη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στη Σπάρτη: Όλοι παρόντες, πλην Δημοτικής Αρχής
Ούτε ίχνος παρουσίας από την Δημοτική Αρχή, ούτε από τον Δήμαρχο αλλά ούτε έστω και από έναν Δημοτικό Σύμβουλο
Οδός Εμπόρων

Δυο μέρες επισκέφτηκε την Σπάρτη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και βρέθηκε σχεδόν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους για τους οποίους η Σπάρτη διεκδικεί βελτιώσεις, συντηρήσεις και ανακαινίσεις. 

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και το Παλάτι των Δεσποτών, που εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ, το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Σπίτι της Ευρώπης, στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, το αρχαίο θέατρο, που εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ, και το χώρο του Χυμοφίξ, όπου θα ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Παρόντες και επικουρούντες καθ’ όλο το διήμερο ήταν οι δυο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Δαβάκης και Κρητικός, ο Αντιπερειφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης, και φυσικά οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. 

Ούτε ίχνος παρουσίας από την Δημοτική Αρχή, ούτε από τον Δήμαρχο, ούτε έστω και από έναν Δημοτικό Σύμβουλο. 

Βέβαια ο Δήμαρχος βρίσκεται σε διακοπές εκτός Λακωνίας (φήμες μιλάνε για Οινούσσες ή Μύκονο). Επομένως, και φυσικά, ήταν αδύνατη η παρουσία του. 

Έχει περάσει πια η περίοδος χάριτος για την νέα δημοτική αρχή και οι αστοχίες της δεν μπορούν να περνάνε ασχολίαστες. Επανέρχομαι στα bullet point (τρόπος έκφρασης του κ. Δημάρχου) μήπως γίνω αντιληπτός από τον ίδιο και τους αντιδημάρχους του. 

  • Η θέση του Δημάρχου μιας πόλης δεν είναι απλώς μια θέση συμβολική. Έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ο Δήμαρχος οφείλει να είναι παρών και αρωγός προς τους πολίτες ανά πάσα στιγμή χρειαστεί, είτε καλή στιγμή (για παράδειγμα μια τόσο σημαντική επίσκεψη Υπουργού με πέντε θέματα στην ατζέντα) είτε κακή στιγμή (για παράδειγμα μια φωτιά στα δασικά συμπλέγματα του Ταϋγέτου ή του Πάρνωνα). 
  • Δεν νοείται λοιπόν να εξαφανίζεται. Ένας σώφρων Δήμαρχος που τιμά το αξίωμά του και τους συμπολίτες του, οφείλει, να κάνει φυσικά διακοπές, αλλά κάπου κοντά στην έδρα του, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί, εντός δυο τριών ωρών το πολύ, να μπορεί να διακόψει τις διακοπές του και να βρίσκεται στην έδρα του ώστε να συνδράμει την πόλη του σε ότι του ζητηθεί. 
  • Κι αν ακόμα θεωρήσουμε δικαιολογημένη την απουσία του κ. Δημάρχου, πάλι δεν μπορεί κανείς να συγχωρήσει την στάση των αντιδημάρχων του. Μα κανείς δεν σκέφτηκε να εκπροσωπήσει –έστω αντ΄αυτού- τον Δήμο σε όλη αυτή την κρίσιμη (για τα έργα πολιτισμού που διεκδικεί η Σπάρτη) περιοδεία της Υπουργού και να αρθρώσει έστω μια κουβέντα για την άποψη και τα ποθούμενα των Σπαρτιατών περί των τεκταινομένων; 

Δεν ξέρω, προσωπικά θεωρώ ότι η τύχη και διαδρομή των πέντε αυτών σημαντικότατων έργων, κρίθηκε από άλλους χωρίς να έχω την δυνατότητα, ως πολίτης της Σπάρτης, να εκφράσω τις απόψεις και τα όνειρά μου (μέσω φυσικά των εκλεγμένων αντιπροσώπων μου) σε σχέση με την πόλη που ζω. 

Όταν προκηρύχτηκαν οι δημοτικές εκλογές και κάθε πολίτης έτρεξε να ψηφίσει τους εκλεκτούς του, άλλα είχε στο μυαλό του. Το γιατί και το πως προέκυψαν διαφορετικά, ας το σκεφτεί καλά ο καθένας από εμάς. 


Ν. Μ.