Vekrakos
Spartorama | Στ. Αραχωβίτης: «Bολικό να χρησιμοποιείτε τη δικαιολογία της πανδημίας και όχι την ανυπαρξία πολιτικής»

Στ. Αραχωβίτης: «Bολικό να χρησιμοποιείτε τη δικαιολογία της πανδημίας και όχι την ανυπαρξία πολιτικής»

Spartorama 24/07/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Στ. Αραχωβίτης: «Bολικό να χρησιμοποιείτε τη δικαιολογία της πανδημίας και όχι την ανυπαρξία πολιτικής»
Σημεία ομιλίας του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν του ΥπΑΑΤ: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις»
Οδός Εμπόρων

Πρώτη επισήμανση: Η Ελλάδα που μάς παραδώσατε ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα που σάς παραδώσαμε ήταν μια χώρα εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και με 37 δισ. ευρώ “μαξιλάρι”.

Δεύτερη επισήμανση: Ασκήσατε εξουσία εναλλάξ τα δυο κόμματα για 40 χρόνια. Εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, στις οποίες εσείς είχατε οδηγήσει τη χώρα, για μόλις 4,5 χρόνια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με σχέδιο και πραγματική βοήθεια στην επιχειρηματικότητα, οι εξαγωγές μας κατάφεραν να σπάσουν κάθε ρεκόρ το 2018 κλείνοντας με 33,4 δισ. ευρώ  ή 15,7%  (22,1 δισ. ευρώ ή 10,7% χωρίς τα πετρελαιοειδή).  Και το 2019 είχαμε συνέχεια αυτής της αύξησης, πολύ πιο υποτονικά βέβαια, κατά 0,8% (ή σχεδόν 5% χωρίς τα πετρελαιοειδή). 

Αναλυτικά η κατάσταση σε έναν προς έναν τους παραγωγικούς τομείς κατά τον χρόνο διακυβέρνησής σας:

  • ΑΜΠΕΛΙ: Καταργήσατε την Υ.Α του 2019 για την κατανομή των δικαιωμάτων φύτευσης αμπέλου, που ευνοούσε τους μικρομεσαίους παραγωγούς και πριμοδοτήσατε τους μεγάλους.  Για το πρόσφατο πρόγραμμα του πράσινου τρύγου, με τον φτωχό του προϋπολογισμό, βάλατε προθεσμία υποβολής αιτήσεων μόλις δύο μέρες και “κόψατε” τις μισές ποικιλίες, ενώ αδικαιολόγητα έχετε μεγάλες διαφορές τιμής σε όσες ποικιλίες αφήσατε έξω.
  • ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ:  Η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο έχουν την κατώτερη τιμή των τελευταίων χρόνων. Δεν σας προβληματίζει; Πρόκειται για το κύριο εισόδημα χιλιάδων παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα είναι το συμπληρωματικό πολλών περισσότερων. Ολόκληρες περιφέρειες της χώρας μας ζουν από τη ελαιοκομία και τον τουρισμό όπως η Κρήτη, η Λακωνία, η Πελοπόννησος, τα νησιά. Εμείς, όταν η τιμή ήταν ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά είχαμε φαινόμενα με τον δάκο, κινηθήκαμε στην Ευρώπη και φέραμε την επιστολή Hogan την οποία θα αξιοποιούσαμε για να στηρίξουμε την ελαιοκομία!   Ενώ  εσείς προχωρήσατε σε 60% αύξηση των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ για τη βρώσιμη ελιά!
  • ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ: Ακόμα υπάρχουν περιοχές όπου η διαδικασία μόλις ξεκίνησε. Το προσωπικό αλλά και τα φάρμακα δεν έχον φτάσει ακόμα στις υπηρεσίες. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, γι΄ αυτό χρειάζεται και ένα νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο!
  • ΚΑΥΣΩΝΑΣ: Η χρονιά που θα έρθει θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα έχουμε  συνδυασμός τιμών, δάκοςυ και μειωμένης παραγωγής λόγω καύσωνα.
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Τόσο η αιγοπροβατοτροφία οσο και η πτηνοτροφία ήταν οι δυο κλάδοι που υπέστησαν, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας που συνέπεσε με το Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων. Και σαν να μην έφτανε η πανδημία, με τις άστοχες δηλώσεις Υπουργών της κυβέρνησής σας όπως του κ. Γεωργιάδη καταφέρατε και  η τιμή στο κρέας κατρακύλησε. Η απώλεια για τους κτηνοτρόφους εκτιμάται πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Εσείς κάνετε λόγο  για 32 εκατ. ευρώ. Τι συγκρίνετε; Πόση ήταν η απώλεια για τους κτηνοτρόφους και τι δίνετε; αυτό πρέπει να είναι το μόνο μέλημά σας. Και μπορεί να μην έχετε στο τσεπάκι την Επιτροπή όπως μας είπατε, αλλά και οι αντοχές επιβίωσης των κτηνοτρόφων έχουν τα όριά τους. Και απ΄ ότι φαίνεται, ούτε καν την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης δεν έχουν να περιμένουν νωρίτερα. Στις περισσότερες χώρες θα δοθεί τον Αύγουστο αλλά όχι στην Ελλάδα.
  • ΑΛΙΕΙΑ: Οι αλιείς από την αρχή του έτους κλήθηκαν να πληρώσουν κεφαλικό φόρο ανάλογο με το  μήκους του σκάφους τους! Αυτή είναι η φορολογική ελάφρυνση που τους τάξατε προεκλογικά. Οι συνεταιρισμένοι λιμνοθαλασσίτες απέξω από οποιαδήποτε στήριξη. Οι παράκτιοι περιμένουν από βδομάδα σε βδομάδα να μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις… για την έκτακτη ενίσχυση.
  • ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ:  Εσείς δεν μας λέγατε ότι ήταν ένα νομικό θέμα που με τις γνώσεις σας το επιλύσατε;
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ.
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΑ: Μόλις 2 προκηρύξεις σε ένα χρόνο από το ΥΠΑΑΤ. Μόλις 22,5 εκατ ευρώ.
  • ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Τίποτα!
  • ΔΑΝΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΣΥΝETAIΡΙΣΜΩΝ: Καμία παρέμβαση. Εχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση και σάς ζητήσαμε να φέρετε το θέμα να συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το πρόβλημα γίνεται  τεράστιο όταν η στόχευσή σας κεντράρει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών σας. Εκεί δηλαδή που εξειδικεύεται η Κυβέρνησή σας. 

  • Περιορίσατε τη συμμετοχή των παραγωγών στις διεπαγγελματικές από το 30% στο 15%. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κυριαρχούν οι μεγάλοι βιομήχανοι μεταποιητές  και οι διεπαγγελματικές να ιδρύονται χωρίς τους παραγωγούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει στη βρώσιμη ελιά, που στη διεπαγγελματική της δεν υπάρχει εκπροσώπηση της κατεξοχήν περιοχής παραγωγής που είναι η Καλαμάτα.
  • Συνεταιρισμοί. Πώληση σε ιδιώτες της φήμης των συνεταιρισμών. Αποτυχία από την δεκαετία του 1990 και ιδεοληψία.
  • Στον ΕΛΓΑ προετοιμάζετε το έδαφος λιθαράκι - λιθαράκι για την απαξίωσή του και για την προσέλκυση και είσοδο ιδιωτών στην ασφάλιση της παραγωγής με όρους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους. Αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για να τα φέρετε στα μέτρα τους.
  • Φωτοβολταϊκα: όχι για τους αγρότες. Εξισώσατε την προτεραιότητα που τους είχε δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους λοιπούς επενδυτές, ενώ σε ΓΥΠ θα μπορούν να κάνουν 1MW αλλά όχι οι αγρότες! Αυτοί μόνο 0,5MW, γιατί εκεί υπάρχουν τα δίκτυα που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές.
  • Μεθοδεύσατε  με γελοία  προσχήματα κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ώστε να αποκλειστούν οι παραγωγοί και να αυξήσετε τη κερδοφορία των μεγάλων μαζικών σημείων πώλησης.  Αποτέλεσμα ήταν για παράδειγμα, η τιμή της τομάτας να κατρακυλήσει στον παραγωγό στα 0,40 ευρώ ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής την αγόραζε 1,80 ευρώ!  Συμπέρασμα: Λίγοι κέρδισαν ενώ οι πολλοί (όλοι οι υπόλοιποι) βγήκαν χαμένοι. Και τώρα τους τάζετε ενισχύσεις!
  • Όσο για το επιτελικό σας κράτος. Σκοπός του επιτελικού σας σχεδιασμού είναι  να διαλύσετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι οι επιτήδειοι. Σε ποιόν θα επιβάλετε ποινές αν δεν έχετε μηχανισμούς που πιάνουν παραβάτες;
  • Διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. Το σίγουρο είναι ότι από την αρχική πρόταση για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης όπου η πρόβλεψη για την  Αγροτική Ανάπτυξη ήταν 15 δισ. ευρώ, μετά την δια πραγμάτευση του κ. Μητσοτάκη συμφωνήσατε στα 7,5 δις.

Το αποτέλεσμα είναι ένα: Η δραματική μείωση στα εισοδήματα των ανθρώπων της παραγωγής. Και δεν είναι βολική δικαιολογία η πανδημία. Είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα!


ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α
ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

* O βουλευτής, ξεκινώντας την ομιλία του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πρώην βουλευτή Έβρου και συντρόφου Δημήτρη Ρίζου.


Οδός Εμπόρων