Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/47773/

Spartorama - Print | «Η Απόφαση του Ερντογάν και η Ελληνική Υποκρισία», Λόγια Θέλοντος Νου

«Η Απόφαση του Ερντογάν και η Ελληνική Υποκρισία», Λόγια Θέλοντος Νου

«Η Απόφαση του Ερντογάν και η Ελληνική Υποκρισία», Λόγια Θέλοντος Νου
«Αν περιμένουμε πίνοντας τον καφέ μας στις καφετέριες κι ανεχόμενοι βεβήλωση των ιερών ναών,... τότε βρισκόμαστε εντός μιας συνεχούς κι απολύτως βλαπτικής πνευματικής κι όχι μόνο πλάνης»
Οδός Εμπόρων

Όταν έγινε γνωστή η απόφαση του τουρκικού κράτους να ξαναγίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί, αμέσως πλήθος αντιδράσεων εκ μέρους φορέων πολιτείας, εκκλησίας και άλλων έκαναν την εμφάνιση τους.

Σίγουρα ήταν μια απόφαση που τραυμάτισε την ψυχή κάθε ορθόδοξου Έλληνα. Στη ζωή όμως δεν «κερδίζουν» οι επιθυμίες μας, αλλά μόνο η αλήθεια. Η μεγαλύτερη αλήθεια διαμορφώνεται από τις πράξεις μας κάθε στιγμή της ζωής μας.

Όσο η Αγιά Σοφιά ήταν μόνο μουσείο το τουρκικό κράτος επέτρεπε εντός του Ναού να γίνονται μεταξύ άλλων επιδείξεις μόδας στη διάρκεια των οποίων μοντέλα με απολύτως προσβλητική για το χώρο περιβολή παρουσίαζαν τις δημιουργίες γνωστών οίκων μόδας. Να μάθουμε δηλαδή πως πρέπει να ντυνόμαστε; μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Τα τελευταία χρόνια με την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στην πατρίδα μας είδαμε βανδαλισμούς σε ιερούς ναούς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο εκεί. Δεν είδαμε όμως σοβαρή αντίδραση από φορείς του κράτους αφ’ ενός για τιμωρία των ενόχων, αφ’ ετέρου για προσπάθεια άμεσης καταστολής αυτών των θλιβερών περιστατικών. Ούτε κι εμείς οι απλοί πολίτες δεν ορθώσαμε όπως έπρεπε το ανάστημα μας. Ερωτώ: Ήταν η αντίδραση της εκκλησίας αυτή που έπρεπε; Ποια μέτρα έλαβε για την προστασία των ιερών ναών σε συνεργασία με το ποίμνιο; Αυτοί οι ναοί δεν είναι το ίδιο ιεροί με την Αγιά Σοφιά; Μήπως δεν κτίστηκαν με χρήματα και κόπο των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρίσκονται; Δηλαδή αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο εμάς θα μας νοιάζει μόνο να μην λειτουργήσει ως τζαμί η Αγιά Σοφιά;

Βεβαίως κάποια στιγμή περιμένουμε να εκπληρωθούν οι γραφές και να ξανακτυπήσουν ελληνορθόδοξα οι καμπάνες στη Βασιλεύουσα. Νομίζω όμως ότι για να δεχθούμε αυτό το ανεκτίμητο δώρο από τον Κύριο μας, θα πρέπει πρώτα με πράξεις κι όχι με λόγια να γίνουμε άξιοι μιας τέτοιας ευλογίας. Ας φροντίσουμε τους ιερούς ναούς εντός της πατρίδος. Ας βάλουμε τέλος στον ωχαδελφισμό και την ανοχή στα φαινόμενα που αναφέρθηκαν. Σε θέματα πίστεως και πατρίδος εκπτώσεις δεν πρέπει να γίνονται όπως έλεγε κι ο Άγιος Παίσιος.

Αν περιμένουμε πίνοντας τον καφέ μας στις καφετέριες κι ανεχόμενοι βεβήλωση των ιερών ναών, να σεβαστεί ο Ερντογάν την Αγιά Σοφιά, πολύ περισσότερο να πάρουμε την Πόλη τότε βρισκόμαστε εντός μιας συνεχούς κι απολύτως βλαπτικής πνευματικής κι όχι μόνο πλάνης.

Ας αλλάξουμε στάση ζωής. Ας προστατέψουμε ό,τι μας ανήκει σήμερα αν θέλουμε να έχουμε απαιτήσεις από τη μέρα που ξημερώνει αύριο. Ας αναστηλώσουμε ναούς που κινδυνεύουν να γκρεμιστούν λόγω αδιαφορίας κι έλλειψης πνευματικών πόρων (όσο για τους άλλους πόρους να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν αν υπάρχει θέληση από το ποίμνιο). Ας μετανοήσουμε πραγματικά. Ας πάψουμε και στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς να υποκρινόμαστε. Είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει. Πριν τη μπόρα ακούγονται βροντές και φαίνονται οι αστραπές. Εμείς όμως πέρα βρέχει. Όταν όμως η τουρκική μπόρα έφθασε στην Αγιά Σοφιά τότε θυμηθήκαμε να «κρατήσουμε» ομπρέλα. Μας έφτυναν κι εμείς νομίζαμε ότι ψιχαλίζει. Ώσπου τα κάναμε μούσκεμα…

Ο Θεός μας δίνει με το έλεος του χρόνο μετανοίας. Ας μην τον αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Θέλει και μας δίνει τα πάντα. Ας του δώσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Ο προσωπικός και συνάμα ο εθνικός μας Γολγοθάς διαμορφώνεται από το πλήθος και το βάρος των αμαρτιών μας. Μπορούμε αν θέλουμε να περιορίσουμε και τη διαδρομή και την κλίση του Γολγοθά μας. Το θέλουμε; Να είμαστε βέβαιοι ότι αν γίνουμε αυτοί που πρέπει τότε το ποθούμενο θα γίνει πραγματικότητα!.

 

Για την υπογραφή
Λόγια Θέλοντος Νου