Vekrakos
Spartorama | Μια μεγάλη περίοδος, μια παλιά εποχή, κλείνει σήμερα για τη Σπάρτη

Μια μεγάλη περίοδος, μια παλιά εποχή, κλείνει σήμερα για τη Σπάρτη

Ν.Μ. 06/07/2020 Εκτύπωση Άνθρωποι! Δημοτικά Κοινωνία
Μια μεγάλη περίοδος, μια παλιά εποχή, κλείνει σήμερα για τη Σπάρτη
Ο τελευταίος των παλαιών Σπαρτιατών, ο ποιοτικός εκπρόσωπος μιας εποχής που άγγιξε τη γενιά μου και τις επόμενες, δεν υπάρχει πια
Οδός Εμπόρων

«Σ΄ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!», Άγγελος Σικελιανός

Πρόσφατα, σε παρέα αναπολούσαμε τις ανεπανάληπτες συγκεντρώσεις της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, η οποία παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την έλλειψη υποδομών που αντιμετώπιζε τότε, κατόρθωνε να οργανώνει υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, έχοντας πρόσβαση στις σημαντικότερες προσωπικότητες του τότε πνευματικού κόσμου της χώρας.

Ψυχή και στήριγμα αυτών των επιτευγμάτων ήταν ο Κύριος Νίκος (με το κάπα κεφαλαίο). Και μόνο η ευγενική μορφή του, πάντα κοστουμαρισμένος, ευθυτενής και λεβέντης, σπεύδοντας να χαιρετίσει πρώτος, με ελαφρά υπόκλιση, όποιον συναντούσε, παρέπεμπε σε άνθρωπο με υποδομή, αρτιότητα και ποιότητα.

Στην εποχή του ο εκλιπών μεγαλούργησε (όπως θα διαβάσετε παρακάτω στο βιογραφικό του) σε διάφορους πολιτιστικούς και κοινωφελείς τομείς, πάντα με πυξίδα την αγαπημένη του πατρίδα, τη Σπάρτη.

Δεν ξέρω, αλλά αισθάνομαι ότι αύριο, στην εξόδιο ακολουθία, θα παρελάσει μπροστά μας όλη η ιστορία της νεώτερης Σπάρτης. Παραφράζοντας το ποίημα το Άγγελου Σικελιανού που απήγγειλε στην κηδεία του Κωστή Παλαμά, θα τολμήσω να πω: «Σ΄ αυτό το φέρετρο ακουμπά όλη η Σπάρτη».

Λεπτομέρειες για την κηδεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το spartorama.gr συλλυπείται από καρδιάς τους οικείους του.


Ν. Μ.



Ο Νίκος Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1930.

Καλλιτέχνης φωτογράφος, σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία. Επί δεκαετίες συνεργάτης φωτογράφος των τοπικών αρχαιολογικών Εφορειών και ο πρώτος που φωτογράφησε εκτενώς, σε συνθήκες ιδιαιτέρως δυσχερείς, τα Σπήλαια του Διρού Μάνης και της Καστανιάς Βοιών πριν την δημιουργία προσβάσεων και την αξιοποίησή τους.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις συλλόγων –ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ:

  • Διετέλεσε Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης για πέντε σχεδόν δεκαετίες – και Επίτιμος Πρόεδρός της από το 2019, διαδεχόμενος τον Άγγελο Δεληβοριά-, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης επί 35 έτη και Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος  έως σήμερα.
  • Συνιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» και αντιπρόεδρός του από της ιδρύσεώς του.
  • Μέλος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών και της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.
  • Εμπνευστής και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Μουσείου Νεότερης Σπάρτης.

Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το έτος 1992 «…ότι επί μακρά έτη δια την πνευματικήν προκοπήν Λακωνίας, εξεχόντως δε Σπάρτης, πολλά ειργάσατο».

Επί σειράν ετών διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, ενώ, παράλληλα, ήταν μέλος ad hoc συμβουλευτικών Επιτροπών του Δήμου Σπαρτιατών-Σπάρτης και της Νομαρχίας Λακωνίας  για θέματα πολιτιστικών και αθλητικών  διοργανώσεων μεγάλης εμβέλειας (Συνέδρια Πελοποννησιακών Σπουδών, Ήχος και Φως, Παλαιολόγεια, Σπάρταθλον, Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες κα),  ονοματοθεσίας οδών και πλατειών, οργάνωσης και τουριστικής  προβολής κα.

Διετέλεσε επίσης μέλος της Διοίκησης  της Υπαιθρίου Ζωής –Τμ. Σπάρτης, του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου –Τμ. Σπάρτης, , του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου,  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού –Τμ. Σπάρτης,  του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λακωνίας.

Συγγραφέας του πλέον δημοφιλούς οδηγού για τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, ο οποίος, με διαδοχικές αναθεωρήσεις και μεταφράσεις σε 4 ευρωπαϊκές γλώσσες, έχει συμπληρώσει μέχρι σήμερα 28 συνολικά εκδόσεις.

Η ιδιαίτερη πνευματική του ενασχόληση και εποικοδομητική προσφορά αφορά την έρευνα στοιχείων της ιστορίας της σύγχρονης Σπάρτης, και ιδιαίτερα των πρώτων δεκαετιών από την ίδρυσή της το 1834, πολλά από τα οποία, άγνωστα έως τότε, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά με δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, αλλά και διαλέξεις στην πόλη της Σπάρτης και των Αθηνών.

Χρημάτισε συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην έκδοση του 4τομου έργου «Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου 1784-1974», ως συντάκτης των σχετικών με τον Τύπο της Σπάρτης λημμάτων.

Το έτος 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του «ΠΕΡΙ ΣΠΑΡΤΗΣ –από την ανίδρυση της πόλεως έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδ. Ιδιομορφή), ενώ το 2019, μετά από πολυετή καθυστέρηση, εκδόθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης το έργο του «Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, 1860-2015».



  



Οδός Εμπόρων