Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/47622/

Spartorama - Print | Επιστολή Δούκα στους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου σχετικά με την «Λειτουργία Κοινοτήτων - Αρμοδιότητες»

Επιστολή Δούκα στους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου σχετικά με την «Λειτουργία Κοινοτήτων - Αρμοδιότητες»

Επιστολή Δούκα στους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου σχετικά με την «Λειτουργία Κοινοτήτων - Αρμοδιότητες»
Λειτουργία και συντήρηση των κοιμητηρίων, αποκομιδή απορριμμάτων
Οδός Εμπόρων

Επιστολή απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Σπάρτης στους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου σχετικά με την «Λειτουργία Κοινοτήτων - αρμοδιότητες»

 

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει: 

«Με το αρ.  οικ.21902/21.10.2019 έγγραφό μας, σας ενημερώσαμε σχετικά με την λειτουργία των Κοινοτήτων/αρμοδιότητες οργάνων διοίκησης κ.λ.π. 

Στη συνέχεια του ανωτέρω εγγράφου, σας επισημαίνουμε: 

Όσον αφορά την λειτουργία και συντήρηση των κοιμητηρίων:

Τα Συμβούλια ή οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, έχουν ευθύνη μέριμνας για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την ευταξία των Κοιμητηρίων που βρίσκονται στα όριά της.

Στα πλαίσια της ευταξίας και της συντήρησης, μεριμνούν για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων αποψιλώσεων, καθαρισμών και την απομάκρυνση υπολειμμάτων

εκσκαφών. Μεριμνούν ώστε τα τυχόν εναπομείναντα μάρμαρα (τα οποία είναι ιδιοκτησία του Δήμου) να συλλέγονται σε συγκεκριμένο σημείο εντός του Κοιμητηρίου προς απομάκρυνση από τις υπηρεσίες του Δήμου. Μεριμνούν ώστε οι κατασκευαστές ή συντηρητές μνημείων να μην προκαλούν βλάβες στο χώρο ή σε άλλους τάφους και να αφήνουν το χώρο καθαρό.

Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας, συνεργάζονται με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να καταγράφουν τους υφιστάμενους τάφους και τα στοιχεία επικοινωνίας των υπόχρεων αυτών, ούτως ώστε η διαχείριση των Κοιμητηρίων (ιδιαίτερα η πραγματοποίηση ανακομιδών ώστε να μένουν ελεύθεροι χώροι για ταφές) να είναι η χρηστή.

Στο ίδιο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας, συνεργάζονται με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την υπηρεσία, σύμφωνα με τον αρθ. 27 του Κανονισμού Κοιμητηρίων, ώστε να καθορίζεται-επιλέγεται η θέση ταφής για κάθε προκύπτουσα ταφή, εφόσον δεν έχουν καθοριστεί Ταφολόγια (σχεδιαγράμματα με συγκεκριμένη σειρά ταφής).

Επίσης, στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας μεριμνούν για την εύρυθμη και τακτική

χρήση των Οστεοφυλακίων και των θυρίδων οστών, καθώς και για τη λειτουργικότητα των Χωνευτηρίων.

Τέλος, μεριμνούν για τη διατύπωση προτάσεων για την κατασκευή ή συντήρηση ή προμήθεια κάθε υποδομής που απαιτείται στα Κοιμητήρια της Κοινότητας, όπως Οστεοφυλάκια, Χωνευτήρια, περιφράξεις, χώροι πρασίνου, δέντρα, θύρες, πίνακες

ανακοινώσεων, πινακίδες αρίθμησης τάφων, κλπ.

Όσον αφορά την αποκομιδή απορριμμάτων:

  • Επικίνδυνα για τη διέλευση των απορριμματοφόρων, αλλά και μεγάλων οχημάτων είναι σε πολλούς δρόμους των τοπικών κοινοτήτων κλαδιά δέντρων, θάμνων κ.λ.π. που εξέχουν από τις παρόδιες ιδιοκτησίες τους ( ιδιωτικά οικόπεδα και κτήματα ). Οι οδηγοί απορριμματοφόρων της Υπηρεσίας Καθαριότητας έχουν επισημάνει το πρόβλημα με τα ακλάδευτα δέντρα και έχουν ενημερώσει τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Καλούνται οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για την άμεση κοπή τους.
  • Οι πρόεδροι Κοινοτήτων να καταγράφουν και να κάνουν συστάσεις στους πολίτες που ρίχνουν μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, στάχτη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες και κλαδέματα στους κάδους απορριμμάτων. Τα υλικά αυτά, προκαλούν ζημιές στα απορριμματοφόρα οχήματα, και τον δημοτικό εξοπλισμό. Αν δεν συμμορφώνονται να ενημερώνουν το τμήμα καθαριότητας για την επιβολή των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων ή άλλων διοικητικών μέτρων και κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.
  • Επίσης να κάνουν συστάσεις στους πολίτες που εναποθέτουν μπάζα, ογκώδη αντικείμενα (τραπέζια, πολυθρόνες στρώματα κλπ) και κλαδέματα έξω από τις αυλές τους και πλησίον των κάδων απορριμμάτων χωρίς να ενημερώσουν πρώτα το Τμήμα Καθαριότητας (τηλ.: 2731023241, 2731089300) για συνεννόηση και προγραμματισμό αποκομιδής. Αν δεν συμμορφώνονται, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων να ενημερώνουν το τμήμα καθαριότητας για την επιβολή των προβλεπόμενων χρηματικών προστίμων ή άλλων διοικητικών μέτρων και κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σε θέματα αποκομιδής απορριμμάτων μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Καθαριότητας, αρμόδιος υπάλληλος κ. Νικολέτος Σταύρος, τηλέφωνο επικοινωνίας 27310 27785).

Ο Δήμαρχος
Πέτρος Δούκας