Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/46610/

Spartorama - Print | Τατούλης για Μουσείο Σπάρτης: «Αγγίζει τα όρια του πολιτικού εξευτελισμού η στάση του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη»

Τατούλης για Μουσείο Σπάρτης: «Αγγίζει τα όρια του πολιτικού εξευτελισμού η στάση του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη»

Τατούλης για Μουσείο Σπάρτης: «Αγγίζει τα όρια του πολιτικού εξευτελισμού η στάση του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη»
«Είναι πραγματικά λυπηρό που για ένα έργο που ο κ.Νίκας και οι συνεργάτες του δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα..., να χαμογελάει φωτογραφιζόμενος στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης»
Οδός Εμπόρων

Ο τέως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος», Πέτρος Τατούλης, εηέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου.

«Η κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης αποτελούσε για την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη, έργο πρώτης προτεραιότητας. Η εμβληματική πόλη της Σπάρτης άξιζε ένα Αρχαιολογικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας της.

Ο Πέτρος Τατούλης που ως Υφυπουργός Πολιτισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να περιέλθει το οικόπεδο του ΧΥΜΟΦΙΞ στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως Περιφερειάρχης από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11.07.2011, έθεσε ευθέως την πρόθεση του να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα έργο το οποίο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των Λακώνων και Σπαρτιατών, αλλά δυστυχώς μέχρι εκείνη τη στιγμή ουδεμία ουσιαστική ενέργεια δεν είχε γίνει από κανέναν.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην ανωτέρω συνεδρίαση, αποφάσισε την έγκριση όρων προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Την 1.03.2012 υπήρξε υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, όπου το Υπουργείο Πολιτισμού έπρεπε να καλύψει την δαπάνη της ανασκαφικής έρευνας. Με δεδομένο ότι το Υπουργείο δήλωσε αδυναμία να καλύψει τις δαπάνες, η Περιφέρεια διέθεσε τους απαιτούμενους πόρους. Στη συνέχεια ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου για την επίλυση σημαντικών θεμάτων που αφορούσαν τον αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου κτίσματος του ΧΥΜΟΦΙΞ από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Αναλάβαμε πρωτοβουλίες προκειμένου να παραμείνει ζωντανό το έργο και στην προσπάθεια μας αυτή οφείλουμε να αναφερθούμε στην συμβολή και στη συνεργασία με τον τέως Δήμαρχο Σπάρτης κ.Ευάγγελο Βαλιώτη και τον Βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Υπουργό κ.Σταύρο Αραχωβίτη.

Ξεπερνώντας πολλά εμπόδια και έχοντας ως αντίπαλο εκτός από την γραφειοκρατία και τους «γνωστούς-αγνώστους», «φίλους-εχθρούς» του Μουσείου, καταφέραμε με την με αριθμ αποφ. 2875/1.11.2018 της Οικονομικής Επιτροπής, να προκηρύξουμε ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τίτλο «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης», έχοντας εξασφαλίσει τους αντίστοιχους πόρους ποσού 2.750.000 ευρώ από το ΠΔΕ.

Με την με αριθμ. 2475/11.07.2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής και στη συνέχεια με την με αριθμ. 2943/19.08.2019 η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την  κατακύρωση της σύμβασης για την εκπόνηση της πλήρους μελέτης του έργου «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης», στο μελετητικό σχήμα «Σπυρίδων Μούντριχας-Taulant Tozaj», των οποίων η πρόταση βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή με το 1ο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ο δρόμος πλέον για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης έχει ανοίξει.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή και ο κ. Νίκας μετά από ενός έτους περίπου καθυστέρηση υλοποίησε την απόφαση με αρίθμ. 2943/19.08.2019 της Οικονομικής Επιτροπής, ως είχε την υποχρέωση, με δεδομένο ότι την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας υπέγραψε την σύμβαση με τον ανάδοχο.

Είναι πραγματικά λυπηρό που για ένα έργο που ο κ.Νίκας και οι συνεργάτες του δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, δεν είχαν ούτε την ελάχιστη πολιτική αξιοπρέπεια να αναφερθούν στην επίπονη και διαρκή προσπάθεια της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, η οποία δούλεψε πολύ σκληρά για να μπορεί… ο κ. Νίκας να χαμογελάει φωτογραφιζόμενος στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης.

Είμαι υπερήφανος για την θετική εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου και θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ τους συνεργάτες μου Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λακωνίας.

Εύχομαι η νέα Περιφερειακή Αρχή να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.

Υ.Γ.: Αγγίζει τα όρια του πολιτικού εξευτελισμού η στάση του κ.Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μέχρι σήμερα όχι απλώς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα γι’αυτό το έργο, αλλά έχει συμβάλει καθοριστικά στην καθυστέρηση του και έφτασε στο σημείο… να στείλει γραπτό μήνυμα προκειμένου να αναγνωστεί στην υπογραφή της σύμβασης. Ντροπή!»