Vekrakos
Spartorama | Συνάντηση Δαβάκη – Λυκουρέντζου για τα ζητήματα ΕΛΓΑ στη Λακωνία

Συνάντηση Δαβάκη – Λυκουρέντζου για τα ζητήματα ΕΛΓΑ στη Λακωνία

Spartorama 01/06/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
Συνάντηση Δαβάκη – Λυκουρέντζου για τα ζητήματα ΕΛΓΑ στη Λακωνία
Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιείται αύριο 2/6/2020 ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του Οργανισμού, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες
Οδός Εμπόρων

Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Τη συνάντηση αυτή ζήτησε ο κ. Δαβάκης προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις προθέσεις και τις περαιτέρω ενέργειές του, σχετικά με τη ζημιά που έχει επέλθει σε μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής του Νομού Λακωνίας εξαιτίας του καύσωνα που έλαβε χώρα μεταξύ 16 και 18 Μαΐου και είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η καρπόδεση των δέντρων στις ελιές και τα εσπεριδοειδή. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε το Λάκωνα βουλευτή, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιείται αύριο 2/6/2020 ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του Οργανισμού, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 

Στη σύσκεψη αυτή θα εξεταστεί σε πρώτη φάση, η έκταση και η φύση του φαινομένου, σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις που απεκόμισαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από την αυτοψία που πραγματοποίησαν στις πληγείσες περιοχές. 

Στη συνέχεια, ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη ότι μετά την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος, ο ΕΛΓΑ θα στείλει εκ νέου συνεργεία και κατά την τελική φάση της καρπόδεσης, για να εκτιμηθεί το ποσοστό της ζημιάς επί της παραγωγής. 

Όσον αφορά τον κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν προχώρησε στην αλλαγή του που αυτός ως κυβέρνηση είχε ξεκινήσει, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε στον κ. Δαβάκη ότι ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έπραξε τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μόνο που υπήρξε ήταν η ανάθεση σε εταιρεία - με συνοπτικό διαγωνισμό - μίας μελέτης με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπόνησης για τη βιωσιμότητα του γεωργοασφαλιστικού συστήματος – ΕΛΓΑ». 

Με άλλα λόγια, δεν είχαμε ποτέ ανάθεση αναλογιστικής μελέτης, αλλά διαδικασία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης. Συνεπώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η διοίκηση του ΕΛΓΑ ουδεμία αναλογιστική μελέτη παρέλαβε και ουδεμία αναλογιστική μελέτη αγνόησε... 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα Διοίκηση του ΕΛΓΑ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, αποφάσισε την αναβολή της ανάθεσης - εκπόνησης αυτής της μελέτης, λόγω τόσο της ποιότητας του πρόχειρου διαγωνισμού όσο  και γιατί ο Οργανισμός δε χρειάζεται παροχή συμβουλών αλλά την υλοποίηση μίας αναλογιστικής μελέτης που θα αντιμετωπίζει τα νέα φαινόμενα που παρουσιάζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτό του καύσωνα του περασμένου Μαΐου. 

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε τον κ. Δαβάκη ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να στηριχθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι πληγέντες παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους.


Οδός Εμπόρων