Vekrakos
Spartorama | Πλούμιτσα Κροκεών Δήμου Ευρώτα: Πατρώα γη του Ακαδημαϊκού και Ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

Πλούμιτσα Κροκεών Δήμου Ευρώτα: Πατρώα γη του Ακαδημαϊκού και Ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

Spartorama 31/05/2020 Εκτύπωση Άρθρα Δημοτικά Κοινωνία Πολιτισμός
Πλούμιτσα Κροκεών Δήμου Ευρώτα: Πατρώα γη του Ακαδημαϊκού και Ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου
Αναμοχλεύοντας την Ιστορία του Δήμου Ευρώτα, από τον Ηλία Παναγιωτακάκο
Οδός Εμπόρων

Τόπος μοναδικός ξεχωριστός ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς , το «ησυχαστήριο» του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου αντικρίζοντας τον Ταϋγετο αλλά και τον Λακωνικό κόλπο.

Πιθανόν η ονομασία Πλούμιτσα προέρχεται από την λέξη «πλούμι» που σημαίνει στολίδι κεντητό ή ζωγραφιστό.

Στην Πλούμιτσα μετά από τις επισκευές και τις αναπαλαιώσεις που έγιναν μαζί με το μικρό θεατράκι και τον ναό του Αγίου Γεωργίου με την επιμέλεια του γιου του Κώστα Βρεττάκου (Σκηνοθέτης, φωτογράφος, επιμελητής εκδόσεων, διαφημιστής και λογοτέχνης) μπορούν να φιλοξενηθούν συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την όλη διαχείριση του πλούσιου έργου του Νικηφόρου Βρεττάκου έχει η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το «Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου» όπου εκτίθενται έργα, αρχειακό υλικό και κειμήλια του Ακαδημαϊκού και Ποιητή.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» αφιερωμένο στον ασυμβίβαστο, λυρικό και ανήσυχο ποιητή της γενιάς του ’30 καθώς εκείνη την χρονιά συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη την Ελλάδα ιδιαίτερη αξία είχαν αυτές που έγιναν στην Πλούμιτσα και στις Κροκεές του Δήμου Ευρώτα γενέτειρα του Ποιητή.

Στις Κροκεές ο Νικηφόρος Βρεττάκος τιμάται διαχρονικά με πολιτιστικές ,αλλά αθλητικές εκδηλώσεις και δράσεις όπου ξεχωριστή θέση έχουν τα ΒΡΕΤΤΑΚΕΙΑ, αθλητική εκδήλωση ημιμαραθωνίου Πανελληνίου ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται κατ’ έτος το καλοκαίρι με την συνδρομή του δήμου Ευρώτα, της Τοπικής Κοινότητας όλων των Συλλόγων του χωριού και πολλών Εθελοντών. Σημειώνουμε η ιδέα ανήκει στον κ. Παύλο Γορανίτη.

Το 1987 δημιουργήθηκε η προτομή του Νικηφόρου Βρεττάκου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών και σήμερα βρίσκεται κοσμεί την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών που φέρει τιμητικά το όνομα του Ποιητή «Του Ταϋγέτου και της Πλούμιτσας».

Στην οικία γέννησης του έχει τοποθετηθεί πλακέτα και κεντρικός δρόμος φέρει το όνομα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ο Δήμος Ευρώτα από το 2011 προς τιμή του Ποιητή της Ειρήνης και Ακαδημαϊκού έδωσε στο ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Παιδείας και Πολιτισμού την ονομασία «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ».

Τέλος ΑΔΙΚΑΙΩΤΟ παραμένει η δημιουργία Παραρτήματος Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου παρά την προγραμματική σύμβαση και τις ενέργειες του Δήμου Ευρώτα (Είχα/ έχω(;) την τιμή να είμαι πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής της δημιουργίας του Παραρτήματος).

Για το βιογραφικό και το πλούσιο έργο του τετράκις προταθέντος για το βραβείο Νόμπελ ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης, ενώ για τα αυθεντικά έργα, αρχεία και κειμήλια βρίσκονται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.

Πάντως την Πλούμιτσα αξίζει να την επισκεφθείς να ακολουθήσεις τα βήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, ενός απλού ανθρώπου, αλλά μιας τεράστιας προσωπικότητας.

Οι Κροκεές δεν ξεχνούν και αναμένουν έστω και τώρα την υλοποίηση της Προγραμματικής σύμβασης για την δημιουργία Παραρτήματος Αρχείου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ».

Αξίζει!

Ηλίας Παναγιωτακάκος







  



Οδός Εμπόρων