Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/42617/

Spartorama - Print | Δείτε πως γιορτάστηκαν τα «Παλαιολόγεια» στον Μυστρά, το 1970

Δείτε πως γιορτάστηκαν τα «Παλαιολόγεια» στον Μυστρά, το 1970 - video

Δείτε πως γιορτάστηκαν τα «Παλαιολόγεια» στον Μυστρά, το 1970
Από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ
Οδός Εμπόρων

Πως άραγε γιόρταζαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας τα «Παλαιολόγεια» στα χρόνια τους;

Ανακαλύψαμε ένα ολιγόλεπτο ντοκυμαντέρ στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ από όπου απομονώσαμε σκηνές από τον εορτασμό της εποχής.

Ήταν η 29η Μαΐου του 1970, δηλαδή ακριβώς 50 χρόνια πριν από σήμερα. Το «Υπουργείο Προεδρίας της Κυνβερνήσεως» παρήγγειλε τότε ένα ντοκυμαντέρ για την Σπάρτη και τον Μυστρά, από όπου και οι σκηνές που θα δείτε.

Δύο είναι τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς εκείνης:
  • Έγινε τελετή αποκάλυψης της χάλκινης προτομής του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
  • Ανέβηκε στην καστροπολιτεία, θεατρικό έργο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ σχετικό με την άλωση της πόλης, οι συντελεστές του οποίου ήταν ή εξελίχθησαν σε κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου:
    1. Σενάριο: Άγγελος Τερζάκης
    2. Σκηνοθεσία: Πέλλος Κατσέλης
    3. Ηθοποιοί: Αλέκα Κατσέλη, Ιορδάνης Μαρίνος και καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής

Κάπως έτσι πρέπει να άρχισαν και οι παραστάσεις του περίφημου «Ήχος και Φως», που εντυπωσίαζε και συγκινούσε την παιδική μας ψυχή. Για όσους το θυμούνται!

Η διαφορά με το σήμερα; 
  • Δεν έχουμε πια «Ήχος και Φως». Θεωρείται παλιομοδίτικο μήπως; Και όμως, κατά τη γνώμη μου είναι μοναδική εμπειρία που συνδυάζει ιδεατά την μαγεία της φύσης, το μυστήριο της καστροπολιτείας και την γοητεία του ανθρώπινου λόγου.
  • Ναι δεν έχουμε πια προτομή, έχουμε ολόκληρο Ανδριάντα του Παλαιολόγου. Πρόσφατα όμως τρέχαμε να βρούμε ειδικό για να κολλήσει το χέρι του αυτοκράτορα, που το είχαν βανδαλίσει άγνωστοι, ανατινάζοντάς το.

Όλα τα άλλα μάλλον παραμένουν γνώριμα. Οι άνθρωποι -και ο τρόπος που συμπεριφέρονται στις τελετές- δεν αλλάζουν ποτέ. Μόνο οι τόποι -το σκηνικό- αλλάζουν.


Πηγή ψηφιακού αρχείου: archive.ert.gr