Vekrakos
Spartorama | Επιστημονικές δράσεις από τον «Δίαυλο»

Επιστημονικές δράσεις από τον «Δίαυλο»

Spartorama 05/04/2017 Εκτύπωση Λακωνία Υγεία
Επιστημονικές δράσεις από τον «Δίαυλο»
Αυτές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και εκείνες που είναι προγραμματισμένες προς υλοποίηση για τον Απρίλιο του 2017
Οδός Εμπόρων

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ μας ενημερώσει για τις επιστημονικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο καθώς και εκείνες που είναι προγραμματισμένες  προς υλοποίηση  για τον  Απρίλιο του 2017.

Παρεμβάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Συνεχίζοντας και  την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,   πραγματοποιήσαμε μία (1) βιωματική ομάδα  φοιτητών σε  Φοιτητές του Τμήματος της Νοσηλευτικής. Η ομάδα  υλοποιήθηκε στον χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης και ολοκληρώθηκε σε πέντε (5) εβδομαδιαίες  συναντήσεις δίωρης διάρκειας  έκαστη με ώρα έναρξης 6:30 το απόγευμα.

Η εκπαίδευση βασίζεται στην Καταξιωτική Διερεύνηση, εργαλείο της Συστημικής Μεθόδου και έχει τον τίτλο: « Με ευγνωμοσύνη δέχομαι τα δώρα της ζωής»                     

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο χώρο συνεδριάσεων του «Διαύλου» κατά τις ημερ/νίες: 02, 09, 16, 23 & 30 Μαρτίου, με εκπαιδεύτρια  την κ. Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργό. 

Παρέμβαση στο Στρατό:

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης ΥΠΕΘΑ-ΟΚΑΝΑ για το 2016-2017, το Κ.Π. σε συνεργασία με τον Διοικητή – Ταξίαρχο κ. Χατζηνικολάου Ιορδάνη και τον  Αντισυνταγματάρχη  κ. Βλάσση Σπυρίδωνα, προγραμματίστηκε να  πραγματοποιηθεί δίωρη εκπαιδευτική διάλεξη στους νεοσύλλεκτους του  ΚΕΕΜ Σπάρτης την Δευτέρα 03 Απριλίου  και ώρα 5:30 το απόγευμα στην θεματική: «Εξαρτησιογόνες ουσίες»

Υπεύθυνη συντονίστρια της εν λόγω δράσης ήταν  η Κοινωνική Λειτουργός κα Καργάκου Κατερίνα, Επιστημονικό Στέλεχος του «Διαύλου». 

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση:

  • Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο &  Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική  Λειτουργό,  θα  πραγματοποιήσει σε συνεργασία και με την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κα Βαφάκου Βασιλική, από  τρείς (3)  2ωρες παρεμβάσεις σε όλα τα τμήματα των  Β΄& Γ΄τάξεων του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης, στη θεματική των «Διαφυλικών Σχέσεων». Συγκεκριμένα:
      • Δευτέρα 03 Απριλίου 2017: Β1, Β2 (Γκουντούνα – Βαφάκου) & Γ1, Γ2 (Παπαδοπούλου – Μπορέτου)
      • Τρίτη 04 Απριλίου 2017: Β3, Β1 (Γκουντούνα – Βαφάκου) & Γ1, Γ3 (Παπαδοπούλου – Μπορέτου)
      • Τετάρτη 05 Απριλίου  2017: Β2, Β3 (Γκουντούνα – Βαφάκου) & Γ2, Γ3 (Παπαδοπούλου – Μπορέτου)
      • Πέμπτη 06 Απριλίου  2017: Β1, Β2 (Γκουντούνα – Βαφάκου) & Γ1, Γ2 (Παπαδοπούλου – Μπορέτου)
      • Παρασκευή 07 Απριλίου 2017: Β3 (Γκουντούνα – Βαφάκου) & Γ3 (Παπαδοπούλου – Μπορέτου)
  • Σε συνεργασία με την κα Χιόνη Μαρία, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Αττικής  και την κα Νέζη Ελένη, Δ/ντρια του 1ου Γυμνασίου Ηλιούπολης Αττικής, η Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργός & Επιστημονικό στέλεχος του «Διαύλου», θα υλοποιήσει μια βιωματική παρέμβαση με τίτλο: «Αυτοεκτίμηση – Αυτοπεποίθηση: Βελτίωση των επιδόσεων στις εξετάσεις» σε ομάδα μαθητών που υλοποιούν το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας  στη θεματική: «Διαχειρίζομαι την αποτυχία, προετοιμάζομαι για την επιτυχία» και θα επισκεφθούν το νομό μας στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 03/04/17 στις 10:30 το πρωί, στο χώρο συνεδριάσεων του Κ.Π. «Δίαυλος».
  • Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο,  Γκουντούνα Ασπασία & Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνικούς  Λειτουργούς, θα  πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου Ξηροκαμπίου. Συγκεκριμένα, στις Α΄ & Β΄ τάξεις του Γυμνασίου, θα δουλέψουμε βιωματικά στη θεματική των Εξαρτήσεων-  βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό πρόληψης Δ/βάθμιας εκπαίδευσης «Ξέρω τι Ζητάω»-  και στην Γ΄ τάξη στη θεματική των Διαφυλικών Σχέσεων.  Αναλυτικά:
      • Δευτέρα  24 Απριλίου 2017: Α, Β1, Β2 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα)  με τίτλο: «Οινοπνευματώδη, κίνδυνος & προστασία» & «Είναι σωστές οι αντιλήψεις, οι εντυπώσεις, οι πληροφορίες που έχεις;»
      • Τρίτη  25 Απριλίου 2017: Α, Β1, Β2 (2 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Μάθε για το Κάπνισμα»
      • Τετάρτη 26 Απριλίου 2017: Γ1, Γ2  (3 ώρες σε έκαστο τμήμα, ταυτόχρονα) με τίτλο: «Βιολογικό & Κοινωνικό Φύλο» και «Υγιείς και Μη Υγιείς Σχέσεις».
  • Επίσης στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», η  Γκουντούνα Ασπασία,  θα  πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κα Βαφάκου Βασιλική, από μία 3ωρη παρέμβαση στις Β΄& Γ΄  τάξεις του Γυμνασίου Γερακίου,  την Πέμπτη 27 Απριλίου στις θεματικές: «Εξαρτήσεις» για την Β΄ τάξη & «Βιολογικό & Κοινωνικό Φύλο» για την Γ΄ τάξη.

Παρέμβαση  σε Εκπαιδευτικούς:

Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας δια του ΚΕΣΥΠ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος» και την Δ/νση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: «Η Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2016 και ώρα 7:00 το απόγευμα στο Γυμνάσιο Μολάων. Ομιλήτρια εκ μέρους του «Διαύλου», θα είναι η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος


Οδός Εμπόρων