Vekrakos
Spartorama | Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τους Ιεράρχες για την τέλεση των ιερών Ακολουθιών το Πάσχα

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τους Ιεράρχες για την τέλεση των ιερών Ακολουθιών το Πάσχα

Spartorama 08/04/2020 Εκτύπωση Εκκλησία Κοινωνία
Τι προβλέπει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τους Ιεράρχες για την τέλεση των ιερών Ακολουθιών το Πάσχα
«Υποδείξητε τα δέοντα προς τους υφ΄ υμάς Εφημερίους, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από της κοινής πορείας της εκκλησιαστικής νηός»
Οδός Εμπόρων

«Οδηγό» προς Ιεράρχες και εφημέριους ναών εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τέλεση των ιερών Ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών το Πάσχα.

Τα κύρια σημεία:

  • Η τέλεσις των ιερών Ακολουθιών, κατά την εν λόγω περίοδον, δέον να είναι λιτή και σεμνοπρεπής
  • Απαγόρευσις της χρήσεως των εξωτερικών μεγαφώνων των Ιερών Ναών 
  • Η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλην Παρασκευήν όπως περιορισθή αποκλειστικώς εντός του Ιερού Ναού
  • Η τελετή της Αναστάσεως όπως γένηται εντός του Ιερού Ναού
  • Η χρήσις των κωδώνων των Ιερών Ναών δεν είναι απαραίτητος
  • Αι θύραι των Ιερών Ναών θα παραμένουν κεκλεισμέναι κατά την διάρκειαν απασών των ιερών Ακολουθιών
  • Δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από της κοινής πορείας της εκκλησιαστικής νηός 

Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

«Σεβασμιώτατε εν Χριστώ αδελφέ, 

Γνωρίζομεν υμίν ότι, εις το Φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β΄ 1178/6.4.2020), εδημοσιεύθη η υπ΄ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.23093 Κοινή Υπουργική Απόφασις (Κ.Υ.Α.) των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας με θέμα: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 12.4.2020 έως 20.4.2020», ην και αποστέλλομεν υμίν συνημμένως, παρακαλούντες διά την εφαρμογήν των προβλεπομένων εν αυτή. 

Ωσαύτως, γνωρίζομεν υμίν ότι κατά την Συνεδρίαν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 1ης μηνός Απριλίου ε.ε., συνεζητήθησαν εκτενώς τα περί της τελέσεως των ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος και απεφασίσθησαν τα εξής: 

1) Η τέλεσις των ιερών Ακολουθιών, κατά την εν λόγω περίοδον, δέον να είναι λιτή και σεμνοπρεπής, συμφώνως προς το ήθος και την παράδοσιν της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας. Ιδίως αι μεταδιδόμεναι από της τηλεοράσεως ή του διαδικτύου ιεραί Ακολουθίαι επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα υπό της Κ.Υ.Α., δια να μη δώσωμεν οιανδήποτε αφορμήν προς κακεντρεχή σχόλια και ψόγους. Υπενθυμίζομεν ώδε τα ήδη υμίν εγνωσθέντα, δια της υπ? αριθ. 3016/ 2.4.2020 Συνοδικής Εγκυκλίου, περί αποφυγής τελέσεως συλλειτούργων και φωτογραφικών στιγμιοτύπων από τας ιεράς Ακολουθίας, ως και απαγορεύσεως της χρήσεως των εξωτερικών μεγαφώνων των Ιερών Ναών

Επί πλέον, λόγω των εκτάκτων συνθηκών των ημερών επιβάλλεται: 

  • η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλην Παρασκευήν όπως περιορισθή αποκλειστικώς εντός του Ιερού Ναού και
  • η τελετή της Αναστάσεως γένηται εντός του Ιερού Ναού, την συνήθη ώραν, ήτοι την 12ην του μεσονυκτίου του Μεγάλου Σαββάτου. 

2) Η χρήσις των κωδώνων των Ιερών Ναών δεν είναι απαραίτητος κατά την έναρξιν των ιερών Ακολουθιών. Δύνασθε, όμως, να κάμνητε χρήσιν αυτών κατά την ημέραν της Μεγάλης Παρασκευής, ότε θα σημάνουν πενθίμως ως είθισται, και κατά την τελετήν της Αναστάσεως, ψαλλομένου του «Χριστός Ανέστη», χαρμοσύνως και πανηγυρικώς. 

3) Tο ωράριον απασών των ιερών Ακολουθιών και των Θείων Λειτουργιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος παραμένει κατά το σύνηθες, με την υπόδειξιν ότι το ιερόν Ευχέλαιον δέον όπως τελεσθή την πρωίαν της Μεγάλης Τετάρτης, αντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, και ουχί κατά το εσπέρας. 

4) Αι θύραι των Ιερών Ναών θα παραμένουν κεκλεισμέναι κατά την διάρκειαν απασών των ιερών Ακολουθιών. Αι θύραι θα ανοίγονται τουλάχιστον δύο ώρας μετά το πέρας των κατά την πρωίαν εκάστης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος ιερών Ακολουθιών, ήτοι από της 11ης πρωινής ώρας έως την 1ην μ.μ., πλην της Μεγάλης Παρασκευής, ότε, και εξ αιτίας του γεγονότος ότι αι ιεραί Ακολουθίαι αυτής περατούνται αργότερον, το άνοιγμα των θυρών γενήσεται από της 1ης μ.μ. ώρας έως την 5ην μ.μ. 

5) Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι επιτρέπεται, συμφώνως τοις θείοις και ιεροίς Κανόσι και παλαιοτέραις Αποφάσεσιν Αυτής (βλ. σχετικώς την υπ΄ αριθ. 244/10.2.1917 Συνοδικήν Εγκύκλιον), η κατ΄ οικονομίαν λύσις της αυστηράς νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδος, δι΄ όσους εκ του Χριστεπωνύμου πληρώματος υφίσταται επικρεμάμενος κίνδυνος κατά της υγιείας και της ζωής των, ιδία δε των εγκύων, των λεχών, των θηλαζουσών, των γερόντων, των εν ασθενείαις κατακειμένων και των αναρρωνυόντων. Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται περί αναστολής εφαρμογής του ιερού Κανόνος και ουχί καταργήσεώς του, και μόνον δι΄ όσους έχουν προβλήματα υγείας. 

Ταύτα πάντα γνωρίζουσα υμίν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τονίζει την απόλυτον ανάγκην διά την πιστήν τήρησιν αυτών, ήτις τυγχάνει απαραίτητος και ως προς την διασφάλισιν της επεκτάσεως της Αποφάσεως δια την τέλεσιν των ιερών Ακολουθιών εις άπαντας τους Ιερούς Ναούς και τας Ιεράς Μονάς, έστω προς καιρόν και κατ΄ άκραν εκκλησιαστικήν οικονομίαν «κεκλεισμένων των θυρών» διά τους πιστούς, και μετά την 20ην Απριλίου ε.ε., οπότε λήγει η ισχύς της Κ.Υ.Α. Προς τον σκοπόν τούτον παρακαλείσθε άπαντες όπως υποδείξητε τα δέοντα προς τους υφ΄ υμάς Εφημερίους, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι υπό τοιαύτας κρισίμους στιγμάς, καθ΄ας διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων, δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από της κοινής πορείας της εκκλησιαστικής νηός, αλλ΄ απαιτείται πιστή υπακοή εις τας αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, συνεχείς και θερμές προσευχές, ως και ειλικρινής και έμπρακτος μετάνοια. 

Επί δε τούτοις, κατασπαζόμενοι την υμετέραν Σεβασμιότητα εν Κυρίω, διατελούμεν μετ΄ αγάπης.»


Οδός Εμπόρων