Vekrakos
Spartorama | Διαμαρτυρία για τον γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Διαμαρτυρία για τον γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Spartorama 06/04/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
Διαμαρτυρία για τον γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενίσχυση των επιχειρήσεων
Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων να απέχουν από οποιαδήποτε υποβολή δήλωσης που δεν προσδιορίζει φόρο και τους σχετικούς φορείς να αναλάβουν την νομική κάλυψη αυτής τους της ενέργειας
Οδός Εμπόρων

Το ποτήρι ξεχείλισε.

Δόθηκε στην δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1135/Β/2-4-2020) των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για την «Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υλοποίηση του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

  • Με την εν λόγω Κ.Υ.Α. τέθηκε σε ισχύ η ψηφιακή πλατφόρμα "myBusinessSupport" της Α.Α.Δ.Ε. για την έναρξη του χρηματοδοτικού σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η παραπάνω χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων θα είναι εντόκως επιστρεπτέα προς το κράτος ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα τα κατωτέρω στοιχεία :

  • Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

    1. Απλογραφικά βιβλία: τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ που αφορά το Α’ τρίμηνο 2020,
    2. Διπλογραφικά βιβλία: τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ που αφορά τον Μάρτιο 2020,

  • Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

    1. Απλογραφικά βιβλία: το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019 και τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, συγκεντρωτικά για το τρίμηνο,
    2. Διπλογραφικά βιβλία: το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019, τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, διακριτά για κάθε μήνα.

Για τους μήνες Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα ως άνω συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 10.4.2020.

Ενημερώνουμε με όσο το δυνατόν πιο κόσμιο τρόπο τους υπογράφοντες υπουργούς ότι δεν έχουν σταλεί φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2019, ούτε περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον μήνα Μάρτιο (τον τελευταίο μήνα δηλαδή του Α’ τριμήνου του 2020).

  • Οι συνάδελφοι είναι αδύνατον να αποστείλουν (στην παρούσα και σε οποιαδήποτε κατάσταση) δηλώσεις ΦΠΑ σε 6 μέρες.

Τους ενημερώνουμε ότι είναι ανέφικτό να αποστέλλονται κάθε 10 του μήνα από εδώ και στο εξής τα συνολικά έσοδα και έξοδα της επιχείρησης. Χαρακτηρίζουμε (όσο κόσμια μπορούμε) την εν λόγω πρόταση κουτοπονηρίστικη από πλευράς διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για πρόβα εφαρμογής του myDATA. Το myDATA δεν μπορεί να εφαρμοστεί φέτος.

Σε μία περίοδο με την ελληνική επιχειρηματικότητα και χιλιάδες συναδέλφους σε οικονομική και ψυχολογική απόγνωση είναι ντροπιαστικό να υπογράφονται τέτοιου είδους Κ.Υ.Α..

Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μια ισχυρή ένεση «οικονομικής αδρεναλίνης» και όχι από δανεικά και νέα γραφειοκρατικά πλαίσια.

Το λέμε ευθέως και όσο πιο απλά μπορούμε. Αν η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να «ρίξει» χρήμα στην αγορά, ας το πει ξεκάθαρα και έντιμα, να δουν οι επιχειρήσεις τι θα πράξουν και να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες.

Τέλος, καλούμε το σύνολο των συναδέλφων να απέχουν από οποιαδήποτε υποβολή δήλωσης που δεν προσδιορίζει φόρο και τους σχετικούς φορείς (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και Γ.Σ.Ε.Ε.) να αναλάβουν την νομική κάλυψη αυτής τους της ενέργειας.

Το ποτήρι ξεχείλισε, οι συνάδελφοι που αυτή την ώρα βάζουν πλάτη για να περισώσουν ότι μπορούν από την οικονομία της χώρας, με κίνδυνο την υγεία την δική τους και των αγαπημένων προσώπων τους, δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτή την αντιμετώπιση.


Οδός Εμπόρων