Vekrakos
Spartorama | Επίδομα φτώχειας έπαιρναν βουλευτές

Επίδομα φτώχειας έπαιρναν βουλευτές

Πηγή 30/03/2017 Εκτύπωση Ελλάδα
Επίδομα φτώχειας έπαιρναν βουλευτές
H «τρύπα» που διαπιστώνεται στο σύστημα χορήγησης του έκτακτου βοηθήματος είναι τεράστια
Οδός Εμπόρων

Διάτρητο αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος το σύστημα χορήγησης του έκτακτου βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους τα περασμένα Χριστούγεννα, καθώς όπως αποκαλύφθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, εμφανιζόταν ως χαμηλοσυνταξιούχος και εν ενεργεία βουλευτής απλώς επειδή φαινόταν σε αυτό να λαμβάνει σύνταξη κάτω των 850 ευρώ, που αποτελούσε και το μοναδικό κριτήριο για να καταστεί κάποιος δικαιούχος. 

Η αποκάλυψη αφενός προκάλεσε το αίσθημα δικαίου αφετέρου σχολιάστηκε δηκτικά, καθώς θεωρείται ότι επιβεβαιώνει τη δριμεία κριτική που είχε ασκηθεί τότε στην κυβέρνηση περί απουσίας άλλων κριτηρίων που θα καθιστούσαν δικαιούχους μόνο τους πραγματικά αδύναμους χωρίς άλλα εισοδήματα πλην αυτού της σύνταξης. 

Ο βουλευτής που έλαβε στον τραπεζικό του λογαριασμό την χαρακτηριζόμενη από την κυβέρνηση «13η σύνταξη», είναι ο Μάκης Μπαλαούρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραδέχεται το γεγονός, κάνοντας λόγο για 300 ευρώ, τονίζοντας ωστόσο ότι ουδέποτε τα έβαλε στην τσέπη του. 

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο λόγος που του χορηγήθηκε έγκειται στο γεγονός ότι στο σύστημα εμφανιζόταν ως χαμηλοσυνταξιούχος των 550 ευρώ, καθώς η σύνταξη που λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος ως πρώην υπάλληλός της έχει περικοπεί βάσει νόμου - από τον Ιανουάριο του 2015 - λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας κι έτσι αυτομάτως του πιστώθηκαν 300 ευρώ. 

Ο κος Μπαλαούρας δηλώνει κατηγορηματικά ότι το ποσό αυτό αποφάσισε να το διαθέσει ισόποσα στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ, όπου κατέθεσε 150 στο καθένα, ενημερώνοντας παράλληλα και με σχετική επιστολή του προς το Σύλλογο της Τραπέζης. 

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι ο συγκεκριμένος βουλευτής, αλλά η «τρύπα» που διαπιστώνεται στο σύστημα και το ερώτημα για το πόσο μεγάλες μπορεί να είναι οι προεκτάσεις του, δεδομένου ότι δεν περιελάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς των οποίων έχει ανασταλεί η καταβολή σύνταξης λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας. 

Άγνωστο παραμένει εάν ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ενημέρωσε για το κενό στο σύστημα είτε το Υπουργείο Εργασίας είτε την κυβέρνηση και τι έπραξαν.


Οδός Εμπόρων