Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/2663/

Spartorama - Print | Εορτασμός Λακώνων Αγίων και εις Πρεσβύτερον χειροτονία στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Σπάρτης

Εορτασμός Λακώνων Αγίων και εις Πρεσβύτερον χειροτονία στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Σπάρτης

Εορτασμός Λακώνων Αγίων και εις Πρεσβύτερον χειροτονία στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Σπάρτης
O νέος Πρεσβύτερος π. Ηλίας Κοκκορός είναι γιός του π. Παναγιώτη Κοκκορού, εφημέριου Τρύπης
Οδός Εμπόρων

Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 η Σύναξη των Λακώνων Αγίων στον Ενοριακό περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας ως εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου, η αρτοκλασία και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή αρκετών κληρικών από την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου π. Ηλία Κοκκορού. Στην ομιλία του ο π. Ηλίας, που είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής, επισήμανε ότι την μοναδική αυτή στιγμή τον συνέχει βαθύ δέος αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης που επωμίζεται στους ώμους του ως ιερέας του Υψίστου. Στη συνέχεια, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε από τα παιδικά του χρόνια, για τη βοήθεια και τις πατρικές συμβουλές που του παρείχε. Επίσης ευχαρίστησε τον πατέρα του π. Παναγιώτη Κοκκορό, εφημέριο Τρύπης, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, τον π. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, εφημέριο Ι.Ν Αγ. Νικολάου Σπάρτης καθώς και όλους όσοι του στάθηκαν στην μέχρι τώρα ζωή του και στην απόφασή του να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα περιστατικά της Αγίας Γραφής θέλοντας να συμβουλεύσει με αυτό τον τρόπο τον π. Ηλία για τις ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνει ως Πρεσβύτερος απέναντι στον Πανάγαθο Θεό και τους ανθρώπους. Τόνισε ότι θα πρέπει να έχει θυσιαστική αγάπη για το ποίμνιό του, να βρίσκεται κοντά του σε κάθε ανάγκη, σε χαρές και σε λύπες, και να προσεύχεται για τη σωτηρία του. Επίσης υπογράμμισε ότι θα στέκεται πάντα δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί, ενώ του ευχήθηκε να έχει την ευλογία των Προφήτη Ηλία του οποίου φέρει το όνομα, του Αγίου Νικολάου και των Λακώνων Αγίων. Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ευχαρίστησε κλήρο και λαό για τη συμμετοχή τους στον εορτασμό, ενώ ευχήθηκε σε όλους τους Λάκωνες να έχουν την ευλογία και την προστασία των τοπικών Αγίων.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, το αντίδωρο μοίρασε ο νέος Πρεσβύτερος, προκειμένου να δώσει την πρώτη ιερατική του ευλογία, αλλά και οι εκκλησιαζόμενοι να τον συγχαρούν και να του ευχηθούν να είναι πάντα άξιος.