Vekrakos
Spartorama | Έρχεται ρύθμιση «ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Έρχεται ρύθμιση «ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Spartorama 16/02/2017 Εκτύπωση Ελλάδα Οικονομία
Έρχεται ρύθμιση «ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
Στόχος της ρύθμισης που ετοιμάζεται είναι να υπάρξει «κούρεμα» τόκων και τυχόν προσαυξήσεων
Οδός Εμπόρων

Μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να υπερβούν τις… 240 ετοιμάζεται να προτείνει το υπουργείο Εργασίας, για να εξοφληθούν τα περίπου 53.000 «κόκκινα» δάνεια που χορηγήθηκαν από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Στόχος της ρύθμισης που ετοιμάζεται είναι να υπάρξει «κούρεμα» τόκων και τυχόν προσαυξήσεων, αλλά και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αποπληρωμής, για να μπουν έσοδα στα ταμεία του ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει απορροφήσει τον ΟΕΚ εδώ και μία πενταετία.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξουν συμφωνίες με δανειολήπτες ώστε η αποπληρωμή να ολοκληρωθεί ακόμα και σε πάνω από 20 έτη.

Το πρόβλημα της μη καταβολής των δόσεων, από μεγάλη μερίδα δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ είναι υπαρκτό σχεδόν από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε προσπάθεια να τεθεί σε ισχύ, ανάλογη ρύθμιση επί υπουργείας Γιάννη Βρούτση, το 2013, χωρίς όμως επιτυχία. Τώρα, η κ. Έφη Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της, έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και έχει λάβει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου για να δώσει «σάρκα και οστά» στη ρύθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προβολές εσόδων που έχουν γίνει, υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτό να εισπραχθούν από τον ΟΑΕΔ περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ, από δάνεια που σήμερα δεν αποπληρώνονται… Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του ΟΕΚ λάμβαναν πολίτες με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, αλλά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ανάπηροι.

Η οικονομική κρίση, οδήγηση μεγάλη μερίδα πολιτών να μην μπορούν να συνεχίσουν την καταβολή των δόσεων. Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 73.000 οι δανειολήπτες από τους οποίους μόλις οι 20.000 συνεχίζουν να καταβάλλουν δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους.

 

www.dikaiologitika.gr


Οδός Εμπόρων