Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/25407/

Spartorama - Print | «Κορονοϊός: Θεωρίες συνομωσίας ή κρυμμένες αλήθειες;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Κορονοϊός: Θεωρίες συνομωσίας ή κρυμμένες αλήθειες;», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Κορονοϊός: Θεωρίες συνομωσίας ή κρυμμένες αλήθειες;», από τον Βαγγέλη Μητράκο
Κρατώντας στα υπόψιν τη «θεωρία του ζώου» οφείλουμε να δούμε και τις άλλες θεωρίες, τις οποίες το σύστημα εξουσίας αποκαλεί ειρωνικά «θεωρίες συνωμοσίας»
Οδός Εμπόρων

Για να πολεμήσεις αποτελεσματικά μια νέα αρρώστια πρέπει να γνωρίζεις την προέλευσή της. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει απαντηθεί με επάρκεια και σαφήνεια  από πού προήλθε ο ιός που σκορπά τον θάνατο στον πλανήτη.

Στη θεωρία ότι προήλθε από κάποιο ζώο που κάποιος Κινέζος έφαγε σε μιαν αγορά οι ειδικοί βάζουν ακόμα ερωτηματικά ενώ δεν έχουν καταλήξει ούτε καν στο είδος του υποτιθέμενου ζώου-ξενιστή, αν ήταν, δηλαδή, νυχτερίδα, παγκολίνος, φίδι ή κάποιο άλλο. Η θεωρία αυτή βάζει – εκ των πραγμάτων – ένα ακόμα, αναπάντητο μέχρι στιγμής, ερωτηματικό:

Γιατί η αρρώστια αυτή εμφανίστηκε ΤΩΡΑ, αφού είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι επί αιώνες ακολουθούν αυτήν την παραδοσιακή κουζίνα; Επιπλέον, σύμφωνα με το Livescience.com είναι, πλέον, σαφές ότι στις αρχές της πανδημίας, μερικοί μολυσμένοι άνθρωποι δεν είχαν καμία σχέση με την συγκεκριμένη αγορά, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 2020, ερευνητές, ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet  ότι ένα από τα πρώτα κρούσματα, από την 1η Δεκεμβρίου 2019, δεν είχε καμία σχέση με την αγορά.

Κρατώντας, λοιπόν, στα υπόψιν τη «θεωρία του ζώου» οφείλουμε να δούμε και τις άλλες  θεωρίες, τις οποίες το σύστημα εξουσίας αποκαλεί ειρωνικά «θεωρίες συνωμοσίας» χωρίς όμως  να  δίνει έστω και στοιχειώδεις απαντήσεις. Οι «θεωρίες»  αυτές έχουν έναν κοινό παρονομαστή, ότι η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα αποτυχημένων εργαστηριακών πειραμάτων. Σ’ αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν, σύμφωνα με νέες μελέτες και δηλώσεις, ειδικοί από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ασία (Ταϊβάν, Ινδία).

 

ΘΕΩΡΙΑ «ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ» Νο 1: Εργαστήριο βιολογικού πολέμου Fort Detrick, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ 

Η Κίνα καταγγέλλει ότι ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε τον ιό στο Ουχάν κατά τη διάρκεια των Στρατιωτικών Ολυμπιακών Αγώνων τον Οκτώβριο 2019. Κι όχι μόνον αυτό: Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία υπαινίχθηκε πως η πανδημία του κορονοϊού ξεκίνησε από τις ΗΠΑ κι έχει άμεση σχέση με το εσπευσμένο κλείσιμο, τον Αύγουστο του 2019, του μεγαλύτερου εργαστηρίου  βιολογικού πολέμου της Αμερικής, του Fort Detrick, στο Μέριλαντ, το οποίο έλαβε διαταγή να σταματήσει κάθε έρευνα για τους πιο θανατηφόρους ιούς και παθογόνους οργανισμούς, λόγω των φόβων ότι τα μολυσμένα απόβλητα θα μπορούσαν να διαρρεύσουν από την εγκατάσταση. Σύμφωνα με τη σχετική ειδησεογραφία το Fort Detrick, στο Μέριλαντ, ήταν το επίκεντρο της έρευνας για τα βιολογικά όπλα του αμερικανικού στρατού από την αρχή του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( CDC ) – το σώμα δημόσιας υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης – απαγόρευσε στη βάση την άδεια λειτουργίας κι εκμετάλλευσης θανατηφόρων ιών, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ebola, η ευλογιά και ο άνθρακας.

Οι επιθεωρητές του CDC διαπίστωσαν ότι οι νέες διαδικασίες δεν ήταν επαρκείς για να προφυλάξουν την τυχόν μετάδοση των ιών. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και δύο μηχανικές βλάβες, οι οποίες προκάλεσαν διαρροές και οι ερευνητές απέτυχαν να ακολουθήσουν σωστά τα πρωτόκολλα των κανονισμών έκτακτης ανάγκης.

Βέβαια, μια εκπρόσωπος του εργαστηρίου, η Caree Vander Linden, δήλωσε, παρά την εντολή αναστολής του CDC, ότι δεν υπήρξε καμία απειλή για τη δημόσια υγεία ή διαρροές επικίνδυνων υλικών έξω από τη βάση, αλλά η παγκόσμια κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ καλά πως τέτοιου είδους διαψεύσεις είναι μέσα στο πρωτόκολλο της επικοινωνιακής πολιτικής των ΗΠΑ.

Πάντα σύμφωνα με την Κίνα, μετά το κλείσιμο του εργαστηρίου, μία σειρά από κρούσματα πνευμονίας ή παρόμοια κρούσματα εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ ενώ αφήνεται να εννοηθεί  πως ο κορονοϊός ήταν παρών στην Ιταλία ήδη από τα τέλη του 2019 και πως τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία προέρχονταν από τις ΗΠΑ.

Η χλιαρή και αναιμική απάντηση των ΗΠΑ πως η Κίνα διασπείρει «ακαταλαβίστικες φήμες» για την έξαρση του κορονοϊού, «προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύει εμμέσως τις καταγγελίες και κάθε άλλο, παρά, πείθει τους πολίτες του κόσμου.  

 

ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ  Νο 2: Το πείραμα του 2015 

Σε ανύποπτο χρόνο, στις 15 Νοεμβρίου 2015, δημοσιεύθηκε άρθρο στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό  Nature Medicine, (αναδημοσιεύτηκε και από το επίσης έγκυρο Scientist) από τον αρθρογράφο Declan Butler, με τον αποκαλυπτικό τίτλο:

"Κατασκευασμένος ιός νυχτερίδων προκαλεί συζήτηση για την επικίνδυνη (επιστημονική) έρευνα".

Και υπότιτλο:

Κορονοϊός που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και σχετίζεται με το SARS μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Σύμφωνα με το έγκυρο αυτό άρθρο το 2015, επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ελβετία συνδυάζοντας έναν κορονοϊό των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS, δημιούργησαν νέο υβριδικό ιό, που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους κι ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες. Οι ερευνητές υποστήριζαν, τότε, ότι η μελέτη βοήθησε στο να αναγνωριστεί ένας δυνητικός κίνδυνος. Αλλά άλλοι ιολόγοι αμφισβητούν εάν οι πληροφορίες που συλλέγονται από το πείραμα δικαιολογούν τον πιθανό κίνδυνο.

Αν και η έκταση του κινδύνου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ο Simon Wain-Hobson, ιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, επισημαίνει ότι οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει έναν νέο ιό που «αναπτύσσεται αξιοθαύμαστα» στα ανθρώπινα κύτταρα. "Αν ο ιός διαφύγει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει την πορεία του", λέει.

Τώρα πολλοί επιστήμονες εικάζουν ότι ο εργαστηριακός ιός πράγματι "απέδρασε" και ότι ο κορονοϊός είναι η μετεξέλιξη του. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι μόλις ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνα, η πρώτη ερμηνεία ήταν ότι ο ιός προέρχεται από τις νυχτερίδες.

Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για κάποια θεωρία συνωμοσίας, ούτε για κάποιο κείμενο που γράφηκε σήμερα. Τα κείμενα δημοσιεύθηκαν προ πενταετίας και αναφέρονται σε συγκεκριμένο επιστημονικό γεγονός.

 

ΘΕΩΡΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ Νο 3: Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν 

Η πρώτη αναφορά για την πραγματική προέλευση του κορωνοϊού, στις αρχές Ιανουαρίου, προέρχεται από το Πανεπιστήμιο «South China University of Technology», όπου δυο ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ουχάν και πιο συγκεκριμένα από ένα εργαστήριο στην Ουχάν, περίπου 280 μέτρα από την κεντρική υπαίθρια αγορά της πόλης. Η συγκεκριμένη αναφορά βασίστηκε στα ευρήματα μελέτης των διδακτορικών φοιτητών, Μποτάο Τσιάο και Λεί Χιάο, οι οποίοι ανακάλυψαν πως στο εργαστήριο του κέντρου βρίσκονταν ζώα για ερευνητικούς σκοπούς, ανάμεσα τους και 605 νυχτερίδες που αιχμαλωτίστηκαν στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και μεταφέρθηκαν στην πόλη της Ουχάν. Ακόμα, στην μελέτη αναφέρεται πως ένας ερευνητής δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο και ήρθε σε επαφή με το αίμα των ζώων και γι’ αυτό η διοίκηση τον έθεσε σε καραντίνα για 28 μέρες.

Η μελέτη αυτή όμως  των φοιτητών, μετά από έντονες πιέσεις από τις κινεζικές αρχές και σκληρή κριτική από πολλούς επιδημιολόγους της χώρας, ανακλήθηκε και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την δημοσίευση της αναθεωρημένης εκδοχής της.

Μια παραλλαγμένη εκδοχή της θεωρίας αυτής δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Times ότι ο κορονοϊός συνδέεται (ατύχημα, τύπου Τσερνομπίλ, ή άλλη αδιευκρίνιστης αιτίας διαρροή του 2019-nCoV)  με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (το μεγαλύτερο της χώρας), ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο που ασχολείται με στρατιωτικές εφαρμογές. Το δημοσίευμα βασίστηκε αποκλειστικά στη δήλωση του πρώην πράκτορα του Ισραήλ, μικροβιολόγου και ειδικού στον βιολογικό πόλεμο, Ντάνι Σοχάμ: «Ορισμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου πιθανόν καταπιάστηκαν, στο πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης, με κινεζικά [βιολογικά όπλα], τουλάχιστον παράπλευρα, αλλά όχι ακόμη ως κύρια εγκατάσταση της κινεζικής στοίχισης με τον βιολογικό πόλεμο.»

Φυσικά, ούτε από την Κίνα υπήρξε κάποια πειστική απάντηση στη θεωρία αυτή.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως ενεργοί πολίτες του κόσμου και ως φυσικά θύματα της σύγχρονης «πανώλης» που δοκιμάζει την ανθρωπότητα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με πνεύμα αυστηρά κριτικό τα αίτια της πανδημίας αλλά και τη διαχείρισή της από το σύστημα, απαιτώντας πειστικές απαντήσεις στους προβληματισμούς μας. Οι ισχυροί του κόσμου μας πρέπει να καταλάβουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε να γινόμαστε, ενδεχομένως, πειραματόζωα κι εύκολα θύματα στο βωμό της διαμάχης των ισχυρών για την παγκόσμια οικονομική πρωτοκαθεδρία, του ανταγωνισμού των οικονομικών κολοσσών για περισσότερα κέρδη  αλλά και του «Ψυχρού Πολέμου» που στο οπλοστάσιό του διατηρεί και τα βιολογικά όπλα.

 

25-3-2020
Βαγγέλης  Μητράκος