Vekrakos
Spartorama | Στ. Αραχωβίτης: «Ένα αποτυχημένο παγκοσμίως «υβριδικό» μοντέλο επιχειρεί να εισάγει ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς»

Στ. Αραχωβίτης: «Ένα αποτυχημένο παγκοσμίως «υβριδικό» μοντέλο επιχειρεί να εισάγει ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς»

Spartorama 04/03/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία
Στ. Αραχωβίτης: «Ένα αποτυχημένο παγκοσμίως «υβριδικό» μοντέλο επιχειρεί να εισάγει ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς»
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη σειράς από άλλες λύσεις ρευστότητας ιδιαίτερα μετά τη κρίση και το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας
Οδός Εμπόρων

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε  στην  εποχή που οι συνεταιρισμοί στην Ευρώπη έχουν ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο, αλλά στη χώρα μας, το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μειώνεται δραματικά, η τιμή πώλησης πολλών αγροτικών προϊόντων βρίσκεται κάτω από το κόστος και συνεχώς καταρρέει, όπως το ελαιόλαδο και που οι μεμονωμένοι παραγωγοί είναι περισσότερο ευάλωτοι στις πιέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχουν το λιανεμπόριο και τη διανομή. Σε αυτήν την εποχή, λοιπόν, όπως ο Στ. Αραχωβίτης είπε χαρακτηριστικά «στη χώρα μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα βασικά προβλήματα εισάγοντας σε έναν νόμο για τους συνεταιρισμούς διατάξεις περί κεφαλαιουχικών εταιρειών σε ένα υβριδικό μοντέλο, που όπου και αν εφαρμόστηκε παγκοσμίως απέτυχε. Αυτό, όπως τόνισε, «το είπαν όλοι οι συνεταιριστές, όλοι οι φορείς, επιστημονικοί και διεθνείς, που συμμετείχαν», και συμπλήρωσε ότι «δεν ακούμε και τα πετυχημένα παραδείγματα των συνεταιρισμών που έχουν να μας πουν πώς βρέθηκαν στην ηγετική θέση που βρέθηκαν εδώ στην Ελλάδα, μέσα στα δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας».

Σχετικά με την αναγκαιότητα αυτού του νόμου, ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε ότι αν «η  αναγκαιότητα ήταν για τη σύνδεση της αγοράς με τους συνεταιρισμούς, των συνεταιρισμών και η πρόσβασή τους στην αγορά, αυτό έχει ήδη λυθεί. Μεικτές εταιρίες μεταξύ συνεταιρισμών και ανωνύμων εταιρειών προβλέπονται δημιουργώντας ένα άλλο σχήμα έξω από τον συνεταιρισμό ακριβώς για να γίνει αυτή η σύνδεση την οποία θα επιθυμούσαν οι συνεταιρισμοί». Αν η  αναγκαιότητα είναι η ρευστότητα και μόνο, ο προηγούμενος νόμος, ο ν. 4384 λειτούργησε με τις προαιρετικές μερίδες και ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε χαρακτηριστικά «το ακούσατε από τους φορείς και μάλιστα από τον Πρόεδρο της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων ότι εκεί περίπου όσα είναι τα μέλη άλλα τόσα είναι οι επενδυτές με προαιρετικές μερίδες που συμβάλουν στη στήριξη του κεφαλαίου του συνεταιρισμού.»

Καταλήγοντας, ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ύπαρξη σειράς από άλλες λύσεις ρευστότητας ιδιαίτερα μετά τη κρίση και το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίες όπως τόνισε «δεν επηρεάζουν τις βασικές αρχές των συνεταιρισμών και δεν εδράζονται σε ένα αποτυχημένο μοντέλο».


Οδός Εμπόρων