Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/25152/

Spartorama - Print | Δράσεις για την βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας στον ποταμό Ευρώτα

Δράσεις για την βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας στον ποταμό Ευρώτα

Δράσεις για την βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης προστατευόμενων ειδών ιχθυοπανίδας στον ποταμό Ευρώτα
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ)
Οδός Εμπόρων

Με σκοπό την εφαρμογή δράσεων βελτίωσης του καθεστώτος διατήρησης των προστατευόμενων ειδών ψαριών Squalius keadicus (Κινδυνεύον) και Pelasgus laconicus (Κρισίμως Κινδυνεύον) στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας θα υλοποιήσει σχετικό έργο στο πλαίσιο του Υποέργου (1) «Διαχειριστικές Δράσεις για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» της πράξης «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων» του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020. Στα πλαίσια του έργου, θα υλοποιηθούν δράσεις στη λεκάνη του Ευρώτα εντός της περιοχής NATURA 2000, ΕΖΔ-πΤΚΣ1  – Εκβολές Ευρώτα, Περιοχή Βρονταμά και θαλάσσια Περιοχή Λακωνικού Κόλπου (κωδικός: GR 2540003). 

Ως Ανάδοχος του έργου ανακηρύχτηκε το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στο πλαίσιο του υπ. αριθμ. πρωτ. 1401/26-11-2019 συνοπτικού διαγωνισμού. Η έναρξη του έργου, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παροχής υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε την 31η Ιανουαρίου 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες της σύμβασης έως την 31η Ιανουαρίου 2023. Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στις συμβατικές υποχρεώσεις του Αναδόχου και για την επίτευξη του σκοπού του έργου θα διενεργηθούν εργασίες όπως:

  • Λεπτομερής υδρολογική και ιχθυολογική προκαταρκτική έρευνα (βιβλιογραφική έρευνα και έρευνα πεδίου για τη συλλογή υδρολογικών και ιχθυολογικών δεδομένων και εγκατάσταση ενός δικτύου συμβατικών σταθμών παρακολούθησης ροής και παραμέτρων ποιότητας νερού).
  • Δράσεις προστασίας και βελτίωσης του υδρολογικού καθεστώτος των θερινών καταφυγίων ψαριών στη λεκάνη του Ευρώτα.
  • Βελτίωση της ετερογένειας των ενδιαιτημάτων όπου θα πραγματοποιηθούν εμπλουτισμοί- πληθυσμιακή μείωση του εισβολικού κουνουπόψαρου Gambusia holbrooki.
  • Εμπλουτισμός κατάλληλων ενδιαιτημάτων (π.χ. σημεία όπου έχουν εξαλειφθεί τα ενδημικά είδη) με τα είδη S. keadicus και P. laconicus σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές.
  • Δημιουργία αποθέματος ex-situ των απειλούμενων ειδών S. keadicus και P. Laconicus, σε ειδική εγκατάσταση ενυδρείων γλυκού νερού.
  • Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων προστασίας και διατήρησης των απειλούμενων ειδών-στόχων που αφορούν σε υδρολογικές και ιχθυολογικές εργασίες πεδίου στα επιλεγμένα θερινά καταφύγια ψαριών και στις θέσεις εμπλουτισμού.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2014-2020 από τις πιστώσεις του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων της ΣΑΕ: 2019ΣΕ27510010.

[1]  ΕΖΔ: Ειδικές Ζώνες Διατήρησης-πΤΚΣ: προτεινόμενος Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.


Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας 

Πληροφορίες: Μπόγλης Αργύριος

Άστρος Αρκαδίας, 22001 

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806 

Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr


Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Πληροφορίες: Καλογιάννη Ελένη

46,7 χλμ. Λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου, 190 13, Ανάβυσσος

Τηλ: 2291076390, Fax: 2291076419

Email: ekalog@hcmr.gr, Web: https://imbriw.hcmr.gr/