Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/25083/

Spartorama - Print | Πανδαισία παιδικών φωνών στο «1ο Παμπελοποννησιακό Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών»

Πανδαισία παιδικών φωνών στο «1ο Παμπελοποννησιακό Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών»

Πανδαισία παιδικών φωνών στο «1ο Παμπελοποννησιακό Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών»
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παιδευτική νότα στα πλαίσια της τριήμερης εκδήλωσης ήταν οι ομιλίες της Νένας Βενετσάνου και της Ξένης Σκαρτσή
Οδός Εμπόρων

Την αυλαία του έκλεισε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, το τριήμερο 1ο Παμπελοποννησιακό Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών που έγινε στο «Mystras Grand Palace Resort & Spa» και άρχισε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Η μουσική αυτή εκδήλωση πολιτισμού στα πλαίσια του εορτασμού για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών διοργανώθηκε από το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου και έδωσε «φωνή» σε περισσότερους από 600 μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χορωδούς από 15 σχολικές μονάδες της Αχαΐας, της Ηλείας, της Κορινθίας, της Αρκαδίας και φυσικά της Λακωνίας.

Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία του 8/θ Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου και μάλιστα, το πρώτο τραγούδι: «Κι όλο ρωτώ να μάθω την αλήθεια» συνόδευσε από μικροφώνου και η συνθέτης του Νένα Βενετσάνου, της οποίας και της απενεμήθη τιμητική πλακέτα από τον Διευθυντή του Δ.Σ. Ξηροκαμπίου και μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, κ. Σπυρίδωνα Χανδόλια, για την προσφορά της στη σύνθεση και στο τραγούδι.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παιδευτική νότα στα πλαίσια της τριήμερης εκδήλωσης ήταν οι ομιλίες της Νένας Βενετσάνου, Προέδρου του Πολιτιστικού Σωματείου Γιώργος Σαραντάρης και της Ξένης Σκαρτσή, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και Συμβούλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με θέμα:

«Γιώργος Σαραντάρης (1908-1941), Ο μεγάλος «απών» της Γενιάς του ’30: Βασικά χαρακτηριστικά του ποιητικού του έργου και διδακτική αξιοποίηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Τις τριήμερες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους χορωδούς οι:

  • Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας, στη Χορωδία Εθνικού Ωδείου Σπάρτης
  • Κρητικός Νεοκλής, Βουλευτής Λακωνίας, στο 10 Δ.Σ. Καλαμάτας
  • Δούκας Πέτρος, Δήμαρχος Σπάρτης, στο 41ο Δ.Σ. Πατρών και στα Δ.Σ. Ανατολικής Μάνης
  • Μοιράγιας Σπυρίδων, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, στο 3ο Δ.Σ. Κορίνθου
  • Τζινιέρης Νίκωνας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, στο Δ.Σ. Αλμυρής Κορινθίας
  • Δεδεδήμου Γεωργία, Αντιδήμαρχος Σπάρτης, στο Δ.Σ. Βραχατίου Κορινθίας
  • Ζαχαράκη Γεωργία, Αντιδήμαρχος Σπάρτης, στο 10ο Δ.Σ. Κορίνθου
  • Βαλιώτης Ευάγγελος, τ. Δήμαρχος Σπάρτης, στο 8/θ Δ.Σ. Ξηροκαμπίου Λακωνίας
  • Δαράκη Ελένη, Πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, στο 1ο Δ.Σ. Ζαχάρως Ηλείας
  • Μιχελόγγονας Αθανάσιος, Δημοτικός Σύμβουλος, στο 18ο Δ.Σ. Καλαμάτας
  • Παπασταθάκη-Καράντζαλη Παναγιώτα, Δημοτική Σύμβουλος, στο 5ο 12/θ Δ.Σ. Σπάρτης
  • Πολίτης Φώτης, τ. Διευθυντής Εκπαίδευσης Λακωνίας, στα «Σπουργιτάκια» του 4ου, 5ου και 9ου Δ.Σ. Τρίπολης
  • Κανελλάκος Σαράντος, Μαέστρος της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης, στο 2ο 12/θ Δ.Σ. Σπάρτης
  • Γιαξόγλου Γεώργιος, μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, στα Δ.Σ. Δαφνίου και Δ.Σ. Κροκεών,
  • Αντιδήμαρχος Κανακάκος Χρήστος, ο τ. Δήμαρχος Θεραπνών, Ράλλης Ιωάννης και ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, Αναστασάκος Ηλίας.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος και Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σπάρτης, κ. Ελένη Δαράκη, «Οι εκδηλώσεις μουσικού πολιτισμού στον Δήμο μας θα συνεχιστούν, καθώς η συγκίνηση από τις μαγευτικές ερμηνείες των παιδιών-χορωδών, αλλά και από το μουσικό ζήλο των εκπαιδευτικών τους, ήταν τόσο έντονη αυτό το μουσικό τριήμερο, που μας εμπνέουν ώστε να προγραμματίσουμε τον επόμενο χρόνο το 2ο Παμπελοποννησιακό Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών, γιατί όπως μας ευχήθηκαν και μας προέτρεψαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι μας, εκδηλώσεις σαν αυτή θα πρέπει να τις εκατοστίσουμε!».