Vekrakos
Spartorama | Ερώτηση στη Βουλή απο το Ν. Κρητικό με θέμα: «Ακύρωση διορισμών Ιατρών Ε.Σ.Υ. μετά από δικαστικές αποφάσεις»

Ερώτηση στη Βουλή απο το Ν. Κρητικό με θέμα: «Ακύρωση διορισμών Ιατρών Ε.Σ.Υ. μετά από δικαστικές αποφάσεις»

Spartorama 16/01/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική Υγεία
Ερώτηση στη Βουλή απο το Ν. Κρητικό με θέμα: «Ακύρωση διορισμών Ιατρών Ε.Σ.Υ. μετά από δικαστικές αποφάσεις»
Προς τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλειο Κικίλια
Οδός Εμπόρων

Είναι γνωστό ότι μετά την εκδίκαση υποθέσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση διορισμών Ιατρών του Ε.Σ.Υ., δημιουργούνται διοικητικές δυσλειτουργίες κα εξαιρετικά προβλήματα στους ίδιους τους Ιατρούς, οι οποίοι απομακρύνονται χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα ή έλλειψη τυπικού προσόντος, και κινδυνεύουν να μείνουν σε κρίσιμη εργασιακή ηλικία εκτός εργασίας και να απομακρυνθούν εν τέλει από το χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Ο Βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ., Νεοκλής Κρητικός, κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό για να εντοπίσει τυχόν δυνατότητα θεραπείας αυτής της διάταξης και να δοθεί λύση σε μία κατάσταση που δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και σε μια σύγχρονη κρατική δομή.


-------


Ακολουθεί η Ερώτηση: 

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

«Προς:  Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια 


Θέμα: Ακύρωση διορισμών Ιατρών Ε.Σ.Υ. μετά από δικαστικές αποφάσεις 

Είναι γνωστό ότι μετά την εκδίκαση υποθέσεων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση διορισμών Ιατρών του Ε.Σ.Υ. δημιουργούνται διοικητικές δυσλειτουργίες και εξαιρετικά προβλήματα στους ίδιους του Ιατρούς, οι οποίοι απομακρύνονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα ή έλλειψη τυπικού προσόντος, κινδυνεύοντας να μείνουν σε κρίσιμη εργασιακή ηλικία εκτός εργασίας και να απομακρυνθούν εν τέλει από το χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Λαμβανομένης υπ’ όψιν της ανάγκης συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τους διορισμούς ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. και προς άρση των διοικητικών δυσλειτουργιών  προϊσχυουσών εγκυκλίων προτείνω τα κάτωθι:

  1. Τα αρμόδια για τις κρίσεις των ιατρών Συμβούλια, μετά την κοινοποίηση της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται διορισμός ιατρού Ε.Σ.Υ., οφείλουν να προβούν αμελλητί στη νέα κρίση της υποθέσεως.
  2. Τα νοσοκομεία ή οι Υ.ΠΕ., στα οποία κοινοποιείται ακυρωτική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, να συνεχίζουν προσωρινώς, για λόγους διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων υγείας, να αποδέχονται τις υπηρεσίες του ιατρού, του οποίου ο διορισμός ακυρώθηκε, μέχρι την ολοκλήρωση της νέας κρίσης του Συμβουλίου και εφ’ όσον δεν υπηρετούσε σε άλλη δημόσια θέση προ του διορισμού του.
  3. Ιατρός Ε.Σ.Υ., του οποίου ο διορισμός θα ακυρώνεται με δικαστική απόφαση, να διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας σε κενή οργανική θέση της ίδιας ειδικότητας στο Νοσοκομείο που υπηρετεί ή σε άλλο νοσοκομείο της ίδιας Υ.ΠΕ., κατά παρέκκλιση τυχόν γενικής ή ειδικής διάταξης.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση θα εκδίδεται εφ΄ όσον:

  • Στη μετ΄ αναπομπή κρίση, η οποία πραγματοποιείται σε συμμόρφωση στην ακυρωτική δικαστική απόφαση, δεν επιλέγεται ο ίδιος.
  • Η ακύρωση του διορισμού δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα ή έλλειψη τυπικού προσόντος του.
  • Ο Ιατρός έχει τουλάχιστον δεκαετή πραγματική υπηρεσία στο Ε.Σ.Υ.
  • Πριν τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης ο Ιατρός είχε εξελιχθεί στην επόμενη ιεραρχική βαθμίδα και είχε μονιμοποιηθεί.
  • Πριν τον διορισμό του στο Ε.Σ.Υ., δεν υπηρετούσε σε άλλη οργανική θέση στο E.Σ.Y. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδίδεται και θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από την συνεδρίαση του αρμοδίου Συμβουλίου Κρίσεων, η οποία θα λαμβάνει χώρα σε συμμόρφωση προς την ακυρωτική δικαστική απόφαση.

Η θέσπιση της προτεινόμενης ρύθμισης επιβάλλεται στο πλαίσιο των αρχών της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων έναντι της Διοίκησης, του Κράτους Δικαίου και της χρηστής διοίκησης.

 

Ερωτάσθε κ.Υπουργέ: Προτίθεσθε να δείτε με αυξημένη ευαισθησία το συγκεκριμένο ζήτημα, που απασχολεί ανά διαστήματα τον κλάδο των Ιατρών, και να δώσετε έτσι λύση σε μία κατάσταση που δεν αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου και σε μια σύγχρονη κρατική δομή; 

Με εκτίμηση, 

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»


Οδός Εμπόρων