Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23958/

Spartorama - Print | Πανηγυρική κοπή Βασιλόπιτας από το Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης

Πανηγυρική κοπή Βασιλόπιτας από το Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης

Πανηγυρική κοπή Βασιλόπιτας από το Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης
Οδός Εμπόρων

Σε πανηγυρικό κλίμα στην κατάμεστη αίθουσα του γραφείου του, επί της οδού Χαμαρέτου 129 στη Σπάρτη, έκοψε την παραδοσιακή Βασιλόπιτα για το νέο έτος 2020 ο ιστορικός Γορτυνιακός Σύνδεσμος, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του κατά το έτος 1920.

Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου, συμπαραστεκούμενος  από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα π. Γεώργιο Μπλάθρα (καταγωγή εκ μητρός από τα Λαγκάδια), τον Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Νίκωνος π. Αθανάσιο Σπηλιώτη (με καταγωγή από τη γιαγιά του εκ Ζυγοβιστίου) και τον εφημέριο Ι.Ν. Αγίου Νίκωνος π. Κωνσταντίνο Σκάλτσα (με καταγωγή από το Ελληνικό).

Μετά την ευλογία της πίτας ο Σεβασμιώτατος μίλησε, όπως πάντα, με αγάπη για τη Γορτυνία, όπου υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας 11 συναπτά έτη, και για τους Γορτύνιους. Επαίνεσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. αλλά και όλα τα Μέλη του Συνδέσμου για την αγάπη που τους διακρίνει για τη γη των πατέρων τους και για την πλούσια και δημιουργική παρουσία και δράση του Συνδέσμου στην πόλη της Σπάρτης. Τέλος εξέφρασε τις ειλικρινείς κι εγκάρδιες ευχές του για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, Συνταξιούχος Δασικός Υπάλληλος με καταγωγή από του Ράδου, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο και τη Συνοδεία του για την τιμητική παρουσία, καθώς και όλα τα Μέλη και τους Φίλους του Συνδέσμου που γέμισαν ασφυκτικά το γραφείο του. Παρουσίασε με συνοπτικό τρόπο τα πεπραγμένα του λήξαντος έτους 2019 κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί για τον εορτασμό των 100 ετών του Συνδέσμου. Εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στην απώλεια του αείμνηστου Φώτη Κανακόπουλου, Ταμία του Συνδέσμου και κατέληξε με την ευχή «Και του χρόνου»!

Ο Γραμματέας Ιωάννης Μητράκος μετέφερε, κατά χρέος, τα σεβάσματα και την αγάπη του Γέροντα Γαβριήλ Κοβιλιάτη και της Συνοδείας του στο Ιερό Κάθισμα Δολών της Μεσσηνιακής  Μάνης, προς το Σεβασμιώτατο, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και προς όλους τους παριστάμενους, ιδίως σε αυτούς που συμμετείχαν στην προσκυνηματική εκδρομή του Νοεμβρίου στο Ιερό Κάθισμα.

Ακολούθησε η διανομή της πίτας και μικρή δεξίωση με αναψυκτικά, ξηρούς καρπούς, τσίπουρο και σπιτικό λικέρ δημιουργημένο από το ζεύγος Νίκου και Ποτούλας Πασχαλίδη. Το φλουρί «έπεσε» στο Μέλος του Συνδέσμου κα Μαρία Λαμπροπούλου και το δώρο της ήταν δύο δωρεάν εισιτήρια για οποιαδήποτε μελλοντική εκδρομή του Συνδέσμου.

Την εκδήλωση κάλυψε και μετέδωσε ζωντανά στο διαδίκτυο ο γορτυνιακής καταγωγής δημοσιογράφος Λάμπρος Λαμπρόπουλος της Δημοτικής Αγοράς Λακωνίας.            


Ο Γραμματέας του Συνδέσμου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ