Vekrakos
Spartorama | Στ. Αραχωβίτης: Αόριστες υποσχέσεις και ιδεοληψίες που χώνουν το χέρι βαθιά στην τσέπη των παραγωγών

Στ. Αραχωβίτης: Αόριστες υποσχέσεις και ιδεοληψίες που χώνουν το χέρι βαθιά στην τσέπη των παραγωγών - video

Spartorama 10/01/2020 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Πολιτική
Στ. Αραχωβίτης: Αόριστες υποσχέσεις και ιδεοληψίες που χώνουν το χέρι βαθιά στην τσέπη των παραγωγών
«Η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του»
Οδός Εμπόρων

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η κρίσιμη Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας και Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης με 50 ακόμη βουλευτές της Κ.Ο του κόμματος, προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα: «Η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του». 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Αραχωβίτη: 

«Ασκώντας μια συνοπτική κριτική στο συνολικό έργο της Κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους μήνες διακυβέρνησης , αυτή μπορεί να συμπυκνωθεί στα εξής:

  • Στέρηση του Κοινωνικού Μερίσματος από αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη,
  • Ταυτόχρονη κατάργηση της 13ης σύνταξης
  • “Γονατισμένη” χριστουγεννιάτικη αγορά,
  • Τάξη και ασφάλεια στις τηλεοράσεις αλλά χάος στις γειτονιές και τα χωριά,
  • Ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις στους κομματικούς φίλους,
  • Κομματικό κράτος Αρίστων με πλαστά πτυχία,
  • Ανικανότητα διαχείρισης του Προσφυγικού προβλήματος,
  • Αφωνία στην εξωτερική πολιτική, με αποκορύφωμα το φιάσκο της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Όσον αφορά στον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής σας στο Αγροτικό, στους 7 μήνες που έχετε την ευθύνη άσκησης πολιτικής, αυτός χαρακτηρίζεται από:

  • Αδιαφορία για τα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες και όλοι όσοι παράγουν σε αυτόν τον τόπο,
  • Άγνοια για τα βαθιά αίτια που καθορίζουν την πορεία των αγροτικών ζητημάτων,
  • Εξυπηρέτηση συμφερόντων κομματικών φίλων και εδώ, ευνοείτε συγκεκριμένες ομάδες οικονομικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που παλεύουν για να επιβιώσουν και να παράξουν κάτω από αντίξοες και επισφαλείς συνθήκες.

Φανήκατε τελείως απροετοίμαστοι και αντιμετωπίζετε τα ζητήματα με μια απίστευτη προχειρότητα και ερασιτεχνισμό.

Αυτή σας η τακτική οδηγεί σε διαρκή συσσώρευση των  προβλημάτων  και αυξανόμενη δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο που φτάνει σε επικίνδυνη ασφυξία.

Και αυτό το διαπιστώσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε με τον κόσμο, μέσα στην κοινωνία αυτές τις μέρες. Είναι τα μόνιμα θέματα συζήτησης στα καφενεία στα χωριά αλλά και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα που η οικονομία τους εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση.

Οργανώσατε εχθές στο υπουργείο συνέντευξη τύπου, ενόψει της σημερινής μας συζήτησης προφανώς. Γεμίσατε τον κόσμο με αόριστες υποσχέσεις και με «θα» και νομίζετε ότι με αυτά τα φτηνά επικοινωνιακά τρικάκια θα στρέψετε την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών.

Ε, λοιπόν είστε βαθιά νυχτωμένοι!

Τα προβλήματα θέλουν δράση και λύσεις. Δεν κουκουλώνονται κάτω από ωραία αλλά κούφια λόγια, αόριστες υποσχέσεις και ιδεοληψίες που στο τέλος χώνουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη των παραγωγών.

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας σας είναι η απραξία που επιδεικνύετε στο τεράστιο ζήτημα της κατρακύλας της τιμής του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς. 

Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα σας είχαμε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι ήδη από την Άνοιξη του 2019, είχαμε στείλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική υποστηρικτική στοιχειοθέτηση, παρά το γεγονός ότι είχαμε θέσει το θέμα στο συμβούλιο Υπουργών και ξανά στο αρμόδιο Επίτροπο ζητώντας κατ’ εξαίρεση στήριξη του τομέα,  κυριαρχεί κι εδώ η ίδια απραξία που χαρακτηρίζει τη σημερινή ηγεσία.

Και μη μας πείτε πάλι, όπως έχετε πει πολλές φορές, ότι την τιμή του ελαιολάδου δεν την ανεβάζει ένας υπουργός. Το θέμα είναι εσείς τι κάνετε όταν πάτε στα Συμβούλια Υπουργών και βλέπετε τις άλλες χώρες όπως η Ισπανία να διεκδικούν και εσείς είστε απλά παρατηρητής.

 

Αλήθεια κύριε Υπουργέ τι κάνετε όταν πάτε στα συμβούλια υπουργών για την ΚΑΠ; Πού είναι οι συμμαχίες που εμείς με κόπο είχαμε χτίσει για τον Προϋπολογισμό; Βλέπουμε μία μία να διαλύονται...

Πού είναι η υπερασπιστική γραμμή για τις πολύ μικρές και μικρές εκμεταλλεύσεις; Την ξεχάσατε.

Πού είναι οι συμμαχίες για την εξωτερική σύγκριση; Ανύπαρκτες!

Εκεί όμως που δεν χωράει καμιά δικαιολογία είναι στην πορεία επί των ημερών σας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τον Ιούλιο που αναλάβετε πληρώσατε μόνον την εξισωτική με τη νέα οριοθέτηση και χωρίς προβλήματα και ότι είχε συμβασιοποιηθεί επί ημερών μας. Έτοιμες κρίσιμες μελέτες για την Νέα Προγραμματική Περίοδο δεν συμβασιοποιήθηκαν ακόμη και μετά από 6 μήνες. 32 αρδευτικά έργα ενταγμένα από τον Μάιο αναμένουν 6 μήνες τη δημοπράτηση!! Παρά τον καταιγισμό παραπλανητικών δηλώσεών σας για τα σχέδια βελτίωσης, και εδώ το αποτέλεσμα είναι το απόλυτο κενό. Και βέβαια ουδεμία νέα προκήρυξη από το ΥΠΑΑΤ!

 Έχετε παρακαταθήκη από την Κυβέρνησή μας τα 253 εκατ. ευρώ αποθεματικό επίδοσης επειδή ακριβώς ξεπεράσαμε τους στόχους του πλαισίου επίδοσης, αλλά εσείς οδηγείτε με τις καθυστερήσεις σας την Αγροτική Ανάπτυξη σε τέλμα.

Στην κτηνοτροφία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις σε γάλα, τυριά (αλλά και σε άλλα προϊόντα). Ελπίζω να μην ενστερνίζεστε την άποψη που εκφράστηκε από την κα Μπακογιάννη, ότι τις ελληνοποιήσεις τις κάνουν οι μικροί κτηνοτρόφοι!

Όμως οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο από τέτοιες δηλώσεις.

Τώρα αποκαλύπτεται το οργανωμένο σχέδιο σας για τις διεπαγγελματικές ώστε τελικά να ανοίξετε τον δρόμο για την πραξικοπηματική επενακατάθεση της παλιάς διχαστικής πρότασης για διεπαγγελματική της Φέτας. Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευσή σας εξυπηρετεί “φωτογραφικά” συγκεκριμένους μεγάλους γαλακτοβιομήχανους ενώ βάζει στην γωνία τους κτηνοτρόφους, τα μικρότερα τυροκομεία και τους συνεταιρισμούς. Ελπίζουμε ότι δεν θα τολμήσετε να ολοκληρώσετε το έγκλημα αυτό.

Σε ποια συμφέροντα δεν άρεσε η συναίνεση που είχαμε επιτύχει την άνοιξη του 2019 και βρήκαν πρόθυμους εσάς να κάνουν το άθλιο παιχνίδι τους στις πλάτες των πραγματικών παραγωγών; 

Απαξιώνατε κύριε Υπουργέ διαρκώς με τις δηλώσεις σας το εργαλείο των De Minimis, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα υπεροπτικά ως “εξαμβλωματικό”. Έφτασε μέσα Δεκέμβρη για να ανακαλύψετε ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο που μπορεί ν΄ απαλύνει τα προβλήματα των πληττόμενων αγροτών. Αργά! Τόσο αργά κάνατε την κυβίστηση που εντέλει απορροφήσατε μόλις 20 από τα 60 εκατ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα. Χαρακτηριστικό δείγμα της αδιαφορίας σας για όσους έχουν ανάγκη στήριξης.

Ακούγεται έντονα αυτές τις ημέρες ότι θα επιτραπεί η αλίευση με το εργαλείο της βιντζότρατας, ενώ έχει ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο στις 31/12/2019 και ουδέποτε καταθέσαμε νέο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα οποιαδήποτε έξοδος του εργαλείου θα είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνησή σας επιβάλλει κεφαλικό φόρο – χαράτσι στους ψαράδες, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου,  και που θα υπολογίζεται όχι με βάση τα αλιεύματα ή τον τζίρο κάθε ψαρά, αλλά με βάση το μήκος του σκάφους του. Έρχεται δε, την ώρα που οι ψαράδες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες πιέσεις τόσο με την κλιματική αλλαγή και την εγκατάσταση στις ελληνικές θάλασσες ξενικών ειδών που πιέζουν τα ιχθυαποθέματα, όσο και μεγάλο ανταγωνισμό από αλιευτικούς στόλους γειτονικών κρατών.

Οι αρχικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας για τον διπλασιασμό του ασφάλιστρου των αγροτών, ξεσήκωσαν τους αγρότες, εμάς, τον Τύπο αλλά ακόμη και δικούς σας βουλευτές. Τελικά παραδεχθήκατε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο λοιδορούσατε, οδηγεί σε χαμηλότερο και λογικότερο ασφάλιστρο. Συμβιβασθήκατε να διατηρηθεί, κάνοντας μια ακόμα θεαματική κυβίστηση. Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει ακόμα ο ακριβής σχεδιασμός –αν υπάρχει -, οι κρυφές μελλοντικές αυξήσεις και ο υπολογισμός της σύνταξης του αγρότη.

Και στο φορολογικό, “άνθρακες ήταν ο θησαυρός” που τάζατε προεκλογικά στους αγρότες. Ξεχάσατε τα 3 αφορολόγητα που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τελικά οι φοροελαφρύνσεις σας δεν αγγίζουν καθόλου την πλειοψηφία των αγροτών.

Να υπενθυμίσω ότι εκτός από τα 3 αφορολόγητα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει  επιπλέον έκπτωση φόρου για τους  συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα ξεχάσατε και αυτά, μαζί με την 13η σύνταξη! Οι υποσχέσεις σας περί έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο φτάσανε στο «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

Αλλά η αδιαφορία σας για το ουσιαστικό πρόβλημα του κόστους παραγωγής δεν περιορίζεται μόνο στο αγροτικό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την έλευσή σας, με τις οριζόντιες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, εξανεμίσατε τη μείωση και του αγροτικού τιμολογίου που έφερε η μείωση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η προετοιμασία της πρωτογενούς παραγωγής για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική κρίση χρειάζεται έναν αποτελεσματικό, δημόσιο, αλληλέγγυο αλλά και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιο ΕΛΓΑ. Πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις στους παραγωγούς πώς η ξεπερασμένη λογική του «τα δίνω όλα στους ιδιώτες» δεν θα φέρει αύξηση των ασφαλίστρων και απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης για τους αγρότες.

Και άφησα για το τέλος, την πρότασή της κυβέρνησης για τους Συνεταιρισμούς… Εκεί όπου πια οι ιδεοληψίες σας γίνονται ξεδιάντροπες! Με την πρόταση που βγάλατε σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνο εισάγετε, με δικαίωμα ψήφου τα ιδιωτικά συμφέροντα στους συνεταιρισμούς αλλά και σε τιμές ευκαιρίας!!! Λέτε ότι η μερίδα των επενδυτών μπορεί να έχει διαφορετική αξία από την μερίδα των μελών!

Και το κάνετε ακόμα καλύτερο: Τα μέλη έχουν την υποχρέωση συναλλαγής με τον συνεταιρισμό επί ποινή διαγραφής, ενώ οι επενδυτές δεν έχουν καμία υποχρέωση! ΕΛΕΟΣ! Αυτό είναι το όραμά σας και των συμφερόντων που εξυπηρετείτε για τους συνεταιρισμούς;

Κύριοι της κυβέρνησης είστε δραματικά στον λάθος δρόμο. Τα προβλήματα των αγροτών συσσωρεύονται και εσείς κλωτσάτε το τενεκεδάκι πάρα κάτω...».


Οδός Εμπόρων