Vekrakos
Spartorama | Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης: «Όχι στη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς …Όχι στους πολίτες»

Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης: «Όχι στη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς …Όχι στους πολίτες»

Spartorama 26/12/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία
Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης: «Όχι στη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς …Όχι στους πολίτες»
«Με τέτοιου τύπου νοοτροπίες η Σπάρτη δεν πρόκειται να αλλάξει όχι σε 100 μέρες αλλά ούτε σε 100 χρόνια»
Οδός Εμπόρων

Απέναντι και μακριά απ’ τους πολίτες επέλεξε να βρεθεί το νέο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, στη συνεδρίαση της 23-12-2019  όπου καταψήφισε, χωρίς σκεπτικό και χωρίς επιχειρήματα, το καθολικό, ώριμο και χρόνιο αίτημα των πολιτών Λάκκας και Νέου Κόσμου Ψυχικού - Σπάρτης, για τη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης στις συνοικίες τους. Συγχρόνως καταψήφισε έμμεσα και εκ των προτέρων ανάλογο αίτημα που έχει εγερθεί και από τις συνοικίες Πλατανιστά και Νέων Εργατικών Κατοικιών περιοχής Α. Βασιλείου.

Μέσα σε τρεις, μόνο, μήνες η μετεκλογική διακήρυξη: «Χρειαζόμαστε μια Σπάρτη – και εννοώ τον Δήμο από άκρη σε άκρη – όπου όλοι θα νιώθουν ότι συμμετέχουν και ότι η Δημοτική Αρχή είναι ανοικτή για όλους.», αποδείχθηκε κενή περιεχομένου.

Το αίτημα των κατοίκων ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ από τις παρατάξεις ΔΟΥΚΑ, ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΥ και ΒΟΥΝΑΣΗ  και ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ  από την παράταξη ΒΑΛΙΩΤΗ και από τους συμβούλους της παράταξης ΔΟΥΚΑ  Αναστασάκο Ηλ. και Μοιράγια Σπ..

Παρ’   ότι το αίτημα των κατοίκων είχε εγκριθεί από ΟΛΕΣ τις Επιτροπές και τα Θεσμικά Όργανα που προβλέπει ο Νόμος, παρ’ ότι η λαϊκή αγορά  γίνεται επί 180 χρόνια στο κέντρο της Σπάρτης, παρ’  ότι  σύμφωνα με το Νόμο περί Λαϊκών Αγορών η μετακίνηση είναι υποχρεωτική, παρ’ ότι  υπάρχουν σχετικές αποφάσεις υποχρεωτικής μετακίνησης από τον Συνήγορο του Πολίτη, παρ’ ότι δεκάδες πόλεις σ’ όλη την Ελλάδα μετακινούν Λαϊκές Αγορές, παρ’ ότι ΟΛΕΣ οι πόλεις της Ελλάδας που λειτουργούν πάνω από μία Λαϊκές αγορές τις έχουν σε διαφορετικά σημεία εκτός κέντρου και μερικές εξ αυτών τις λειτουργούν εκ περιτροπής σε διάφορες συνοικίες, το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης επέλεξε να μείνει δέσμιο της συντήρησης και της λογικής του: «μη θίγετε τα κακώς κείμενα», αυτής που έχει κατατάξει τη Σπάρτη στις τελευταίες θέσεις πανελλαδικά, αρνούμενο να «γράψει» κάτι νέο και προοδευτικό έξω από τα ασφυκτικά στενά περιθώρια που αυτεπάγγελτα και εξωθεσμικά έχουν «οριστεί» στη νέα Σπάρτη από καταβολής της.

Πραγματικά: Με τέτοιου τύπου νοοτροπίες η Σπάρτη δεν πρόκειται να αλλάξει όχι σε 100 μέρες αλλά ούτε σε 100 χρόνια.

Οι κάτοικοι των συνοικιών της πόλης σίγουρα θα θυμηθούν κατά τις επόμενες εκλογές τη μεταχείριση που είχε από το δημοτικό συμβούλιο το δίκαιο και νόμιμο αίτημά τους, όπως επίσης θα εκτιμήσουν ανάλογα και την αντιμετώπιση  του αιτήματος αυτού από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης και τον Σύλλογο  Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών νομού Λακωνίας «ΓΑΙΑ», των οποίων αποτελούν, εν δυνάμει, το 1/3 περίπου των πελατών – καταναλωτών.

Παρά την απογοήτευσή τους  οι κάτοικοι των συνοικιών θα παραμείνουν απτόητοι στις επάλξεις του αγώνα, για την προβολή και τη λύση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν  αλλά και τη διεκδίκηση της ίσης μεταχείρισης σε μια πόλη που επιμένει στο διαχωρισμό των δημοτών σε «πατρικίους και πληβείους».

 

Σπάρτη 26-12-2019

Επιτροπές Κατοίκων Λάκκας και Νέου Κόσμου – Ψυχικού Σπάρτης
για τη Μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς

Επικοινωνία:
Κωνσταντάκης Σπυρ., 6972 272723
Μητράκος Βαγγ., 6970 880197


Οδός Εμπόρων