Vekrakos
Spartorama | Ο Παναγιώτης Νίκας στη Σπάρτη για την μετεγκατάσταση των Γ.Α.Κ. Λακωνίας

Ο Παναγιώτης Νίκας στη Σπάρτη για την μετεγκατάσταση των Γ.Α.Κ. Λακωνίας

Spartorama 20/12/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία
Ο Παναγιώτης Νίκας στη Σπάρτη για την μετεγκατάσταση των Γ.Α.Κ. Λακωνίας
Το παλαιό Πρωτοδικείο παραχωρήθηκε στα Γ.Α.Κ. Λακωνίας τo 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου
Οδός Εμπόρων

Η Περιφέρεια θα συνδράμει την προσπάθεια για τη μετεγκατάσταση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Λακωνίας στο διατηρητέο κτήριο του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης -που από το 2006 έχει παραχωρηθεί στα ΓΑΚ, αλλά εκκρεμεί ακόμα η τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου να χωροθετηθεί το εν λόγω κτήριο, ως έδρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Λακωνία. 

Το συγκεκριμένο θέμα, συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας Πέπη Γαβαλά, με την οποία συναντήθηκε στη Σπάρτη, σήμερα Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. 

Ο περιφερειάρχης δήλωσε παράλληλα, ότι, όταν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του πολεοδομικού, η Περιφέρεια θα αναζητήσει τρόπους να συνδράμει και στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου. 

Όπως ενημέρωσε τον περιφερειάρχη η προϊσταμένη των ΓΑΚ Λακωνίας, το αυξανόμενο μέχρι σήμερα αρχειακό υλικό οδήγησε στη μίσθωση τεσσάρων διαφορετικών χώρων, συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ., για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασής του. 

Το παλαιό Πρωτοδικείο παραχωρήθηκε στα ΓΑΚ Λακωνίας τo 2006 και τον Σεπτέμβριο του 2011 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη αποκατάστασης του εν λόγω κτηρίου, το οποίο προορίζεται να στεγάσει τα γραφεία, το αναγνωστήριο, την αίθουσα εκδηλώσεων, το συντηρητήριο και τα αρχειοστάσια της υπηρεσίας. 

Ωστόσο, η φιλοξενία των ΓΑΚ στο κτήριο καθυστερεί επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, προκειμένου το παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης να χωροθετηθεί ως έδρα των ΓΑΚ Λακωνίας. 

Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήριο, αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης -και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα- καθώς σε αυτό στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας το 1837.


Οδός Εμπόρων