Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23687/

Spartorama - Print | Μήνυμα Αραχωβίτη για την «μαύρη» επέτειο της εκτέλεσης των 118 Σπαρτιατών στο Μονοδένδρι

Μήνυμα Αραχωβίτη για την «μαύρη» επέτειο της εκτέλεσης των 118 Σπαρτιατών στο Μονοδένδρι

Μήνυμα Αραχωβίτη για την «μαύρη» επέτειο της εκτέλεσης των 118 Σπαρτιατών στο Μονοδένδρι
Ανάμεσα στους 118 εκτελεσθέντες βρίσκονταν παιδιά και επιφανείς πολίτες της Σπάρτης, πολλοί εκ των οποίων ήταν οργανωμένοι σε εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις
Οδός Εμπόρων

Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη «μαύρη» επέτειο της 26ης Νοεμβρίου 1943 στο Μονοδένδρι. Οι ναζί εκτελούν – ως αντίποινα – 118 Έλληνες. Ανάμεσα στους 118 εκτελεσθέντες βρίσκονταν παιδιά και επιφανείς πολίτες της Σπάρτης, πολλοί εκ των οποίων ήταν οργανωμένοι σε εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις.

Την ημέρα του εορτασμού του πολιούχου της Σπάρτης επέλεξαν οι Ναζί για την εκτέλεση, καθόλου τυχαία. Καθώς στρατηγική τους ήταν να κάμψουν το εθνικό φρόνημα και το κίνημα Αντίστασης, επέλεξαν να μετατρέψουν μια μέρα γιορτής σε μια μέρα θρήνου για την πόλη.

Οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι ενίσχυσαν το αντιστασιακό φρόνημα στην Ευρώπη και έβαλαν το λιθαράκι τους στη μεγάλη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού. Τιμή και δόξα στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζιστικό ζυγό.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός οφείλει να υπερασπιστεί την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης, απομονώνοντας πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά τους σημερινούς νοσταλγούς του ναζισμού.

Για να τιμήσουν την μνήμη των εκτελεσθέντων 118 Σπαρτιατών αλλά και τον πολιούχο Όσιο Νίκωνα, ο Σύνδεσμος των εν Αττική Λακεδαιμονίων πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στην Μητρόπολη Αθηνών, όπου παραβρέθηκε ο Λάκωνας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αραχωβίτης Σταύρος.