Vekrakos
Spartorama | «Ευρώτας SOS», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Ευρώτας SOS», από τον Βαγγέλη Μητράκο

Ευάγγελος Μητράκος 25/11/2019 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία Λακωνία
«Ευρώτας SOS», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«Κάθε χρόνο, αυτήν την περίοδο, τα νερά του Ευρώτα γίνονται μαύρα. Κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο, οι αρμόδιοι «σφυρίζουν αδιάφορα»»
Οδός Εμπόρων

«Μύλητος δε τελευτήσαντος, παρέλαβεν ο παίς Ευρώτας την αρχήν. Ούτος το ύδωρ το λιμνάζον εν τω πεδίω διώρυγι κατήγαγεν επί θάλασσαν· απορρυέντος δε (ην γαν δη το υπόλοιπον ποταμού ρεύμα), ωνόμασεν Ευρώταν.»
(Παυσανία, Λακωνικά, Ι, 1 -2)

 

Κι ενώ οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες θεωρούσαν τους ποταμούς θεούς ή παιδιά θεών ή ότι από  τους ποταμούς κατάγονταν σπουδαίοι άνθρωποι, οι σύγχρονοι κάτοικοι του ευλογημένου αυτού τόπου καταστρέφουν συνειδητά και συστηματικά τον ποταμό Ευρώτα, κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των θεσμικώς υπευθύνων και  των εκπροσώπων της λεγόμενης δημοκρατικής πολιτείας  και του κράτους.

Κάθε χρόνο, νομοτελειακά, έτσι όπως ξέρουμε πως στις 25 Δεκεμβρίου έρχονται τα Χριστούγεννα, με τον ίδιο τρόπο γνωρίζουμε πως αρχίζοντας η ελαιοκομική περίοδος έρχεται μαζί και η βαριά ρύπανση του Ευρώτα.

Κάθε χρόνο, αυτήν την περίοδο, τα νερά του Ευρώτα γίνονται μαύρα.

Κάθε χρόνο, αυτήν την περίοδο, γίνονται καταγγελίες και διαμαρτυρίες από οργανώσεις και οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο, οι αρμόδιοι  «σφυρίζουν αδιάφορα».

Ο Ευρώτας υπήρξε η ζωή και η μοναδική αιτία ύπαρξης της Λακωνίας, η μήτρα της Αρχαίας Σπάρτης   και της μεγάλης ιστορίας του τόπου μέσα στους αιώνες. Ο Ευρώτας, παρά την αχαριστία μας, εξακολουθεί να είναι  έως ΚΑΙ σήμερα η μοναδική ζωογόνος φλέβα της Λακωνίας  που κάνει την καρδιά της να χτυπάει ακόμα.

Κι όμως: Αυτό το ποτάμι που θα ’πρεπε να διαφυλάττουμε και να προστατεύουμε «ως κόρην οφθαλμού», το πληγώνουμε βαριά και το οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο και στην ανυπαρξία, αυτοκτονώντας  (ουσιαστικά)  ως τοπική κοινωνία.

Οι καταπατήσεις της όχθης, η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης, οι αμμοληψίες, τα σκουπίδια, τα πάσης φύσεως υγρά απόβλητα, η αλόγιστη κατασπατάληση του νερού, οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στην κοίτη και στις όχθες, τα δημόσια έργα, τα εντομοκτόνα, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, κλπ, κλπ, είναι μερικές μόνο από τις πολλές αιτίες της διαρκούς υποβάθμισης του ιστορικού ποταμού της Λακωνίας.

Η καταστροφή του ποταμού Ευρώτα είναι, πλέον, ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διαπιστώσεις, αλλά με δραστικά μέτρα,  με τήρηση των νόμων και με σοβαρή έκφραση πολιτικής βούλησης.

Αυτοί που ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύσουν τον Ευρώτα με βάση τις αρμοδιότητες  που τους έχει αναθέσει η πολιτεία αλλά και η ψήφος των πολιτών ΟΦΕΙΛΟΥΝ, επιτέλους, ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ. Διαφορετικά, εκτός από τις πολιτικές, κοινωνικές και νομικές  κυρώσεις στις οποίες εκτίθενται, θα είναι και υπόλογοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές  για την τύχη αυτού του τόπου.

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ ΤΩΡΑ! 

25-11-2019
Βαγγέλης Μητράκος


Οδός Εμπόρων