Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23670/

Spartorama - Print | Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) στο εργαστήριο ρομποτικής Sparti TechLab

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) στο εργαστήριο ρομποτικής Sparti TechLab

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) στο εργαστήριο ρομποτικής Sparti TechLab
Της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου
Οδός Εμπόρων

Συμμετοχή των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου σε δράση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης για τo εργαστήριο ρομποτικής Sparti TechLab και το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου 

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 δεκαπέντε Συντονιστές/στριες Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, o οποίος απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, η Υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λακωνίας καθώς και έντεκα Διευθυντές/ντριες / Προϊστάμενοι Δημοτικών Σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας έλαβαν μέρος σε δράση που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, με θέμα: "Παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics (STEAM) του τμήματος της Βιβλιοθήκης Sparti TechLab και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του τμήματος του Αρχείου του Νικηφόρου Βρεττάκου". 

Στο πρώτο μέρος της δράσης, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εισαγωγικές έννοιες της ρομποτικής -όπως τις προσεγγίζουν και οι μικροί μαθητές/τριες που συμμετέχουν στις δράσεις του εργαστηρίου Sparti TechLab-, να γνωρίσουν τα δομικά στοιχεία του εκπαιδευτικού πακέτου Lego Mindstorm (κεντρική μονάδα, αισθητήρες, κινητήρες κ.λπ.) καθώς και το περιβάλλον προγραμματισμού των ρομποτικών συστημάτων του εργαστηρίου. 

Με την καθοδήγηση του υπεύθυνου του εργαστηρίου,  κ. Δημητρίου Σαγιάννη, οι συμμετέχοντες/ουσες, εργαζόμενοι σε ομάδες, χρησιμοποίησαν τον ρομποτικό εξοπλισμό, προγραμμάτισαν βασικές λειτουργίες του ρομποτικού συστήματος  που είχε κάθε ομάδα, δοκίμασαν στην πράξη τα προγράμματα που δημιούργησαν και συζήτησαν για τις δυνατότητες αξιοποίησης των εκπαιδευτικών πακέτων ρομποτικής στο σχολικό πρόγραμμα. 

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος Σαγιάννης παρουσίασε τον εξοπλισμό εκτύπωσης τριών διαστάσεων (3d printers), καθώς και τον τρόπο που προσεγγίζει το εργαστήριο Sparti TechLab βασικές έννοιες της σχεδίασης μοντέλων τριών διαστάσεων, δείχνοντας στην πράξη το πώς συνδέονται οι εν λόγω δραστηριότητες με το μάθημα των μαθηματικών. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε τους/τις παρισταμένους/ες για το ότι το εργαστήριο ρομποτικής Sparti TechLab είναι έτοιμο να υποδεχθεί ομάδες έως και  είκοσι πέντε μαθητών/τριών και να τους/τις φέρει σε επαφή με τον κόσμο της ρομποτικής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης. 

Για το δεύτερο μέρος της δράσης, οι συμμετέχοντες/ουσες ανέβηκαν στον 2ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, όπου η κ. Ελένη Τζινιέρη, με ξεχωριστό τρόπο παρουσίασε το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, μίλησε για το έργο του και για τη δυνατότητα που έχουν οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επισκεφθούν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και μέσω των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων να γνωρίσουν τον σπουδαίο αυτόν Λάκωνα ποιητή και το απαράμιλης αξίας έργο του. Επιπρόσθετα, επεσήμανε με έμφαση ότι έχει ιδιαίτερη παιδαγωγική αξία για τους μαθητές/τριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έρθουν σε επαφή με το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου και να γνωρίσουν το έργο του σπουδαίου Λάκωνα ποιητή εμπλεκόμενοι/ες στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες περιηγήθηκαν στο Αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου όπου, με άμεσο και συνάμα βιωματικό τρόπο, ήρθαν σε επαφή με όψεις της ζωής και του έργου ποιητή. 

Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του προς τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκης Σπάρτης για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία που οργάνωσε και προσέφερε στους/ Συντονιστές/στριες και στους/στις Διευθυντές/ντριες Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι/ες έλαβαν μέρος στη δράση παρουσίασης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του εργαστηρίου ρομποτικής Sparti TechLab και του αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου.