Vekrakos
Spartorama | Γ. Σακελλαρόπουλος: O Έλληνας παραγωγός που βρίσκεται πίσω από το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου

Γ. Σακελλαρόπουλος: O Έλληνας παραγωγός που βρίσκεται πίσω από το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου - video

Spartorama 26/11/2019 Εκτύπωση Άρθρα Κοινωνία
Γ. Σακελλαρόπουλος: O Έλληνας παραγωγός που βρίσκεται πίσω από το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου
Αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται…
Οδός Εμπόρων

«Οι άνθρωποι σπάνια πετυχαίνουν αν δεν απολαμβάνουν αυτό που κάνουν» και στην περίπτωση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου, του οξυδερκή και πρωτοπόρου παραγωγού που βρίσκεται πίσω από το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου (!), η ρήση του Αμερικανού Συγγραφέα Dale Carnegie, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

Ο Γ. Σακελλαρόπουλος, παρά το γεγονός πως τα ελαιοπροϊόντα του βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου, κρατά χαμηλούς τόνους για τα επιτεύγματά του και κάθε βράβευση, είναι ένα σκαλί για την επόμενη διάκριση.

Ο πρωτοπόρος και τελειομανής παραγωγός που τοποθέτησε το ελληνικό λάδι στο πιο ψηλό βάθρο του κόσμου, στη συνέντευξή του σήμερα στη «δ» μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τη γη, τα μυστικά για μια επιτυχημένη διαδρομή και την εντυπωσιακή πορεία των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, αποδεικνύοντας πως το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην επιμονή και στην μοναδικότητα. 


-Πώς ξεκίνησε αυτή η διαδρομή σας στην βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, που σας οδήγησε στο βάθρο της 1ης θέσης στον κόσμο και καθιέρωσης διεθνώς των προϊόντων σας; 

Η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με κινητοποίησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξω συνειδητά την πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Ο τόπος μας, η Σπάρτη Λακωνίας, δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή.  Πριν από 27 χρόνια, ξεκίνησε το ταξίδι των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, όπου το ένα έφερε το άλλο. Αρχικά ήταν  όνειρο και έμπνευση, που έφερε τη γνώση και την εμπειρία για να πετύχουμε τον στόχο, βασισμένο σε ένα κριτήριο σταθερότητας  με τρεις άξονες: υψηλή ποιότητα, επιστημονική παρακολούθηση και απόδειξη. Δεν ήταν κάτι τυχαίο.  Όλο αυτό ήταν που μας οδήγησε σε πολλές και επαναλαμβανόμενες διεθνείς βραβεύσεις, φτάνοντας σε έναν μοναδικό αριθμό 135 παγκόσμιων βραβείων για Έλληνα ελαιοπαραγωγό, στους πλέον αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς του κόσμου. 

Η κορύφωση αυτών των παγκόσμιων βραβείων γεύσης και ποιότητας ήρθε το 2018 και το 2019, όπου δύο διαφορετικά πολυποικιλιακά έξτρα παρθένα βιολογικά gourmet ελαιόλαδα μας, το Majestic blend evoo και το Gemstone blend evoo, τιμήθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, με την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO των αντίστοιχων ετών με νέο ρεκόρ πόντων στην κατηγορία τους, ανάμεσα σε 12.092 ελαιόλαδα από 34 ελαιοπαραγωγικές χώρες.  Παράλληλα το 2019, στον πολύ γνωστό και υψηλά τιμητικό διαγωνισμό Great Taste Awards του Λονδίνου, που τεστάρει κυριολεκτικά την παγκόσμια ελίτ των gourmet τροφίμων, με 500 και πλέον κριτές, οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές μας, Τέλιες και Λεμονένιες, τιμήθηκαν με το βραβείο των δύο χρυσών αστεριών, στην κορυφή στην κατηγορία τους σε σχέση με όλα τα δείγματα ελιών που συμμετείχαν. Εκεί ήρθε και η τεράστια επιτυχία του gourmet ελαιολάδου μας «Συλλεκτικόν» με την ανώτερη βράβευση των τριών χρυσών αστεριών που για  πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού Ελληνικό ελαιόλαδο τιμάται με 3 χρυσά αστέρια, την υψηλότερη διάκριση στην κατηγορία του. 


-Και φαντάζομαι όλη αυτή την φιλοσοφία, όλο αυτό τον στόχο και την έμπνευσή σας, την έχετε μεταδώσει και στον γιο σας και στους γύρω σας. 

Φυσικά. Και όχι μόνο στον γιό μου που συμμετέχει ενεργά ήδη μέσα στην όλη προσπάθειά μας με την επιστημονική του κατάρτιση. Ακόμα και οι εργαζόμενοι σε εμάς, είτε μόνιμα είτε περιστασιακά ή και οι εξωτερικοί συνεργάτες, είναι οικογένειά μας. Είναι άνθρωποι που έχουν αντιληφθεί απόλυτα την φιλοσοφία μου, το όνειρό μου, βλέποντάς το να γίνεται πράξη. Έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι δεν υπάρχουν στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου ημίμετρα. Είναι απόλυτα σίγουροι και το έχουν καταλάβει στην διαδρομή μας  ότι, μπορεί σε μια ημέρα που κάτι μου έχει πάει εσφαλμένα στην παραγωγή ή στις διαδικασίες, να την απορρίψω όλη και να ξεκινήσουμε από την αρχή. 


-Τελειομανής… 

Ναι. Χαίρομαι με το τέλειο, με εμπνέει πάρα πολύ το αυθεντικό, το νέο και σωστά δομημένο. Έτσι καταθέτω κομμάτια του εαυτού μου μέσα από όλη αυτή τη δημιουργία. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι όταν οι πελάτες μας, μόλις γευτούν τους διάφορους τύπους από τα εξειδικευμένα βιολογικά ελαιόλαδα και ελιές που παράγουμε, να μας  λένε… τέλειο!  Τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας δεν έχουν μόνο ταυτότητα, εμπεριέχουν την ψυχή μας, την αγάπη μας για τη φύση, γι αυτό που κάνουμε. Είναι ένας μεγάλος έρωτας όλο αυτό, το ομολογώ! Είμαστε το απόλυτο ελληνικό ελαιοκομικό ”Single Estate Terroir”, ένας πολύ γνωστός όρος διεθνώς, όπου όλα γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο αποκλειστικά στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στην Σπάρτη Λακωνίας. 


-Ο πήχης μπαίνει κάθε φορά πιο ψηλά, υποθέτω δεν επαναπαύεστε ποτέ, με 135 διεθνή βραβεία για τα διάσημα πλέον βιολογικά ελαιοπροϊόντα σας. 

Ποτέ. Για εμένα το μεγαλύτερο βραβείο είναι η διαδρομή που γίνεται μέχρι να φτάσουμε σε μια μεγάλη βράβευση, η οποία μπορεί να έχει μια διάρκεια δοκιμών και πειραματισμών δύο, τριών, τεσσάρων ετών… Αυτή η διαδρομή είναι αυτή που με διδάσκει. Γι αυτό και δεν είχαμε συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πριν από το 2012, δηλαδή 20 χρόνια μετά που ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια. Αυτό είναι και η απόδειξη πιστότητας όσων λέω.  Το 2019 στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO, το βιολογικό Αγουρέλαιο των ελαιώνων μας, βρέθηκε στα ΤΟΡ 100 ελαιόλαδα του κόσμου, ανάμεσα σε 12.000 και πλέον δείγματα ελαιολάδων παγκοσμίως και παράλληλα οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου να βραβευτούν με την 2η θέση ποιοτικότερης εταιρείας ελαιολάδου της Ελλάδας. Σίγουρα όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο για το εσωτερικό περιεχόμενο και την αξία που έχει. Δεν συμμετείχαμε  ποτέ σε διαγωνισμούς  βραβείων για το design, για την συσκευασία και την προώθηση γενικά, δεν μας ενδιέφερε ποτέ αυτός ο τομέας. Ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για το εσωτερικό περιεχόμενο γιατί πίστευα και πιστεύω ότι μόνο αυτό έχει την μοναδικότητα της δική μας ψυχής που καταθέτουμε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που moto μας είναι το…“Sharing our Soul”. 

 

-Μου περιγράφετε πάντως μια μοναχική πορεία. 

Απόλυτα μοναχική. Θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όταν προσδίδεις στο δημιούργημά σου ”διαφορετικότητα” πριν από 27 χρόνια, δεν είναι τουλάχιστον εύκολα ορατό στους περισσότερους. Υποχρεωτικά θα μείνεις μόνος σε αυτή την πορεία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που με πίστεψαν και με στήριξαν στα πρώτα βήματα.  Η «διαφορετικότητα» τελικά είναι μοναχικός δρόμος, που απαιτεί θετική σκέψη και συμφιλίωση με τα «λάθη».  Πάντα σκέπτομαι θετικά, ό,τι «λάθος» κι αν προκύψει, ό,τι και να συμβεί, αντιδρώντας, προσπαθώ πάντα να βλέπω την θετική εκδοχή, γιατί πάντα υπάρχει θετική εκδοχή. Ό,τι και να συμβεί, κάτι θέλει να μας διδάξει. Κι αυτή φιλοσοφία, αυτή η στάση ζωής ήταν που οδήγησε στην τελειοποίηση των προϊόντων, στη βελτίωση των πιστοποιήσεων, στην ανάπτυξη της τυποποίησης, στο συσκευαστήριο, στην επέκταση των ελαιώνων και στις εξαγωγές σε 16 χώρες. Άλλωστε έχουμε ένα ακόμα moto …”Taste the Difference”. Κάνοντας απόλυτη πράξη το ”Taste the Difference”, δημιουργήσαμε μια ακόμα καινοτομία στην επίσημη ιστοσελίδα μας, με μια βασική ενότητα με ευφάνταστες δημιουργίες Ελλήνων chef. Πίστευα και πιστεύω στους Έλληνες chef, έχω συνεργαστεί μαζί τους, θεωρώντας  ότι προάγουν και εξάγουν τον ποιοτικό ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό. 

 

-Ανήσυχο πνεύμα από τη φύση σας. 

Ναι. Πίστευα ότι κάποια στιγμή θα επικεντρωθώ σε αυτό, όλα με οδηγούσαν εδώ. Και το σημαντικό είναι πως όταν έχουμε φτάσει σε μια μεγάλη βράβευση, για εμάς έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της βράβευσης νωρίτερα. Ίσως να μην έχει νόημα αν είμαστε πρώτοι, δεύτεροι ή τρίτοι στον κόσμο, έτσι κι αλλιώς οι θέσεις αυτές είναι πάρα πολύ υψηλές από μόνες τους. Το ζητούμενο για εμάς είναι πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα και πώς θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα εξειδικευμένα ελαιοπροϊόντα μας.

 

-Πώς μπορείς να βελτιώσεις ένα προϊόν που είναι ήδη στην κορυφή του κόσμου; 

Υπάρχει η έμπνευση, υπάρχει η διάθεση για δημιουργία, μεταδίδεται σταδιακά και στους επόμενους από εμένα, άρα πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης αυτή την φορά. Χωρίς την συμμετοχή του «εγωισμού», με ταπεινότητα και με θετική σκέψη, συνεχίζουμε μαζί με τους νεώτερους. Ήδη αυτό συμβαίνει, με επιστημονικές έρευνες και συνέργειες που εντοπίζονται στον πυρήνα των βιολογικών Ελαιώνων μας, αναδεικνύοντας  τα βιολογικά ελαιόλαδα και τις ελιές μας σε «λειτουργικά τρόφιμα». Δηλαδή τρόφιμα που η κατανάλωση τους βελτιώνει αποδεδειγμένα την ανθρώπινη υγεία, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Κλινικές μελέτες για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας ανέδειξαν  ότι η ημερήσια κατανάλωση 5 επιτραπέζιων ελιών μας οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης, στην συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εθελοντών και σε βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος τους.  Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδά μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής» που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard  και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, για να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

 

-Πόσο κοντά είστε σε αυτόν το τον στόχο; 

Δεν το επιδιώκω, έρχεται όταν είναι η ώρα του, όταν είναι έτοιμο, έρχεται όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή που κάτι επιπλέον έχει να με διδάξει. Μου αρέσει να μαθαίνω, μου αρέσει να μελετώ, μου αρέσει να παρατηρώ, μου αρέσει να ερευνώ και να εκφράζομαι μέσα από όλο αυτό αλλά και βασικά να «ακούω» τους νεώτερους που πιστεύω ότι έχουν να δώσουν πολλά στο μέλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο για εμένα, όπως και η πρωινή μου βόλτα στα κτήματα είναι η καλύτερη ανταμοιβή μου. Είναι ένας τρόπος ζωής, είναι ένα “πιστεύω” πολλών ετών και όλο αυτό δεν έχει παρεκκλίσεις, δεν έχει πολλά λόγια. Είναι λακωνικό με χαμηλούς τόνους. 

 

-Ποιος κρύβεται πίσω από τους πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων, για τους οποίους διακρίνονται τα προϊόντα σας, ποιος τους σκέφτεται; 

Η Φύση, η δύναμη και το μεγαλείο της, σε συνδυασμό με τον σεβασμό και την ταπεινότητα που την «βλέπεις». Πρέπει να πω ότι δεν σκέπτομαι ιδιαίτερα, η έμπνευση έρχεται όταν είναι η ώρα να συμβούν τα πράγματα. Ένα μεγάλο μου «μυστικό» είναι η ολοκλήρωση της  πληρότητας που προσδίδει το τελικό δημιούργημα, που χωρίς να σκεφτείς πολύ το έχεις αισθανθεί  ολοκληρωμένο νωρίτερα. Οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων των ελαιοπροϊόντων μας είναι θέμα οπτικής και διαίσθησης.

 

-Πώς γίνεται αυτό δηλαδή; 

Εκεί που κάνεις τον πρωινή σου επίσκεψη στους ελαιώνες  και βλέπεις την ανατολή… Εκεί μπορεί να δεχθείς πολλά ερεθίσματα, και να έρθουν πράγματα ως εμπνεύσεις, ως ιδέες που όλη μέρα μέσα στην πίεση και μέσα στη ρουτίνα της εργασίας, δεν μπορείς να τα αισθανθείς. Όταν οι ενέργειες που λαμβάνεις είναι των δέντρων, της γης που πατάς, του αέρα που αναπνέεις, του τοπίου που σε περιβάλλει, τότε προκύπτει η διαίσθηση να γίνει αυτό που είναι προορισμένο να γίνει.  Στους ελαιώνες και στο συσκευαστήριο, εργαζόμαστε πάντα με ποιοτική μουσική. Προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα περιβάλλον, με τα δικά μας φίλτρα, από το οποίο θα προάγουμε, γαστρονομικούς συνδυασμούς, που θα μυρίζουν τον τόπο μας, τα αρώματα, τα βότανα, κι όλο αυτό να μας επιστρέφει. Πρόκειται για μια αλυσίδα που ουσιαστικά έχει πολλούς κρίκους και σταδιακά ο κάθε κρίκος έρχεται να δέσει με τον προηγούμενο, μέχρι να πας στον επόμενο. Εκεί αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση της πληρότητας. 

 

-Μετά τις βραβεύσεις τι έπεται; 

Ετοιμάζουμε κι άλλα πράγματα, καινούργια, που θα βγουν σταδιακά, για τα οποία είναι κανόνας να μην ανακοινώνονται πριν ολοκληρωθούν.  Το όραμα των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου παραμένει αναλλοίωτο σε βάθος χρόνου και είναι η παραγωγή καινοτόμων βιολογικών ελαιοπροϊόντων με απλότητα, με υψηλή υγειοπροστατευτική αξία και με πλουραλισμό αρωμάτων και γεύσεων.  Η επόμενη πενταετία σηματοδοτεί για μας την ισχυροποίηση του brand βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου και του αποτυπώματος του ποιοτικού Ελληνικού βιολογικού προϊόντος στη διεθνή αγορά.

 

Μαίρη Φώτη, dimokratiki.gr


Οδός Εμπόρων