Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23650/

Spartorama - Print | Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης: «Σιωπηλές Ψυχές» του Αλεξέι Φεντορτσένκο

Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης: «Σιωπηλές Ψυχές» του Αλεξέι Φεντορτσένκο

Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης: «Σιωπηλές Ψυχές» του Αλεξέι Φεντορτσένκο
Λυρικό road movie στα χνάρια των παραδόσεων ενός λαού, στην ψυχοσύνθεση δυο ανδρών, στις διαδρομές της φιλίας και του έρωτα
Οδός Εμπόρων

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΠΑΡΤΗΣ «ΡΟΔΟΝ»
Παρέμβαση για τον κινηματογράφο και την τέχνη   

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» συνεχίζει τις προβολές της περιόδου 2019-2020 με την προβολή της ταινίας: 

"Σιωπηλές Ψυχές" 

του Αλεξέι Φεντορτσένκο την Παρασκευή, 22/11, στις 8.45 μ.μ.

 

Σκηνοθεσία: Αλεκσέι Φεντορτσένκο

Σενάριο: Ντενίς Οσόκιν

Φωτογραφία: Μιχαήλ Κρίχμαν

Μουσική: Αντρέϊ Καράσιοβ

Ηθοποιοί: Ιγκόρ Σεργκέεβ, Γιούρι Τσουρίλο, Βίκτορ Σουκορούκοβ, Γιουλίνα Άουγκ,

Ρωσία, 2010, Έγχρωμο

Διάρκεια: 75 λεπτά

Διανομή: New Star

 

Λυρικό road movie στα χνάρια των παραδόσεων ενός λαού, στην ψυχοσύνθεση δυο ανδρών, στις διαδρομές της φιλίας και του έρωτα. Η εξαιρετική φωτογραφία καλύπτει τα αφηγηματικά κενά, αποδίδει πετυχημένα τη μελαγχολική αίσθηση και πατάει σταθερά στο ύφος του «κλασσικού» ρωσικού σινεμά.

Οταν η γυναίκα του, Τάνια, πεθαίνει, ο Μίρον ζητά από τον φίλο του Αϊστ να τον βοηθήσει να την ξεπροβοδίσουν στην επόμενη ζωή της με τις παραδόσεις του λαού τους, μιας φινλανδο-ουγκρικής φυλής που παρά την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία κρατά ακόμη την ταυτότητα της. Οι δυο άντρες με το πτώμα της γυναίκας στο πίσω κάθισμα, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο για τον τόπο της τελευταίας της κατοικίας και στη διαδρομή θα μοιραστούν αναμνήσεις και μυστικά.

Εξίσου αχαρτογράφητη με την αχανή στέπα, η ανδρική ψυχή ανοίγεται διστακτική μπροστά στα μάτια μας, μέσα από ένα ταξίδι στις αναμνήσεις μιας ζωής, στους πιο σιγανούς ψιθύρους μιας αγάπης, στα κρυμμένα μυστικά που με κρίκο τα χάδια μιας γυναίκας ενώνουν δυο σιωπηλούς, κλειστούς ανθρώπους.

Η ταινία του Φεντορτσένκο ακολουθεί τους δυο ήρωές της σε ένα ταξίδι που τους αποκαλύπτει, κοιτάζοντας βαθιά μέσα τους, δίχως να χρειάζεται να κάνει καμιά μεγαλόστομη ή εντυπωσιακή αποκάλυψη. Η διαδρομή τους σε ένα τοπίο που μοιάζει άχρονο και μυστηριακό και η εμμονή τους σε έθιμα που μοιάζουν χαμένα στην αχλή ενός ξεχασμένου μύθου, δίνει στο φιλμ μια αίσθηση ποιητική, την υφή ενός ονείρου που δεν βρίσκει το βηματισμό του ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα.

Δίχως τις συνηθισμένες παγίδες του κινηματογραφικού μαγικού ρεαλισμού, και με δυο πρωταγωνιστές που πετυχαίνουν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο τραχύ εξωτερικό και τη θέρμη που κρύβουν στην καρδιά τους, κατορθώνει να γίνεται τρυφερό και συγκινητικό με έναν τρόπο απόλυτα δικό του, βγαλμένο, θαρρείς, από την ψυχή ενός λαού που μοιάζει να μην έχει θέση στο σήμερα. Πουθενά αλλού εκτός από το σινεμά.

Οι  προβολές πραγματοποιούνται  και φέτος στο φιλόξενο χώρο της Πνευματικής  Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).