Vekrakos
Spartorama | Το Ινστιτούτο Σπάρτης καταπολεμά τον λαϊκισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Το Ινστιτούτο Σπάρτης καταπολεμά τον λαϊκισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Spartorama 21/11/2019 Εκτύπωση Δημοτικά Κοινωνία Παιδεία Πολιτική
Το Ινστιτούτο Σπάρτης καταπολεμά τον λαϊκισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία
Μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus Plus
Οδός Εμπόρων

Το Ινστιτούτο Σπάρτης στα πλαίσια των ενδιαφερόντων του για την κοινωνική ανάπτυξη  συμμετείχε με την αποστολή δύο μελών του ΔΣ, της Νίκης Ζάβρα και του Αθανάσιου Βλήτα, στο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “P.E.A.C.E. - Promoting European Awareness to Contrast Extremism” που έλαβε χώρα στο Ορβιέτο της Ιταλίας από τις 11 έως τις 19 Νοεμβρίου του 2019, σε συνεργασία με τη βραβευμένη Μ.Κ.Ο. “Break the Borders”.

Η κατευθυντήριος γραμμή του προγράμματος-ομπρέλα “P.E.A.C.E.” είναι να ευαισθητοποιήσει τις νέες και τους νέους της Ευρώπης σχετικά με την ευρεία διάδοση των διαφόρων μορφών λαϊκισμού στις σημερινές κοινωνίες, οι οποίες χρησιμοποιούν την προπαγάνδα και τη ρητορική μίσους για να υποκινήσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία και, κατά συνέπεια, να προωθήσουν αντιρατσιστικές προσεγγίσεις απέναντι στις αρχές της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και της Αποδοχής του Άλλου.

Οι πιο εξειδικευμένοι στόχοι που αποτέλεσαν το αντικείμενο της κατάρτισης στα workshops, στα οποία συμμετείχε η αποστολή του Ινστιτούτου Σπάρτης, ήταν:

  • να διερευνηθούν βαθύτερα οι έννοιες του λαϊκισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και να αναπτυχθεί ένα κοινό υπόβαθρο γνώσης,
  • να προσδιοριστούν οι διάφορες μορφές λαϊκισμού στη σημερινή κοινωνία και να εντοπιστούν τα διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία  αυτές αναπτύσσονται,
  • να αναλυθούν οι πιθανοί δεσμοί μεταξύ της προπαγάνδας/ρητορικής μίσους και κάποιων από τις ρατσιστικές συμπεριφορές/εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,
  • να ανταλλαγούν απόψεις για τις καλές πρακτικές και για τις πιλοτικές εμπειρίες για την προώθηση αντιρατσιστικών προσεγγίσεων και δράσεων στο πλαίσιο της κάθε συμμετέχουσας χώρας,
  • να επικοινωνηθούν οι υπάρχουσες μέθοδοι για την ευαισθητοποίηση και την καταπολέμηση του ρατσισμού,
  • να αναπτυχθούν νέα εργαλεία για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη σημασία της κατανόησης και της προσέγγισης του άλλου.

Η διοργάνωση του εν λόγω προγράμματος έγινε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Erasmus Plus, ενώ με το πέρας του προγράμματος οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης.

Τα μέλη του Ινστιτούτου Σπάρτης, ως πιστοποιημένο εκπαιδευτικό προσωπικό πλέον, θα αποτελέσουν τη βάση του έμψυχου δυναμικού του Ινστιτούτου για τη διοργάνωση ανάλογων προγραμμάτων και δράσεων στην πόλη μας.

To Ινστιτούτο Σπάρτης υποστηρίζει ένθερμα τη συμμετοχή των μελών και των εθελοντών του σε μελλοντικά εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα, καλεί τις νέες και τους νέους της πόλης μας ώστε να αναπτύξουμε από κοινού ιδέες και δράσεις για διεθνή ανταλλαγή νέων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Plus.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία αίτησης στη σελίδα μας στο Facebook και δύνανται να υποβάλλουν την πρότασή τους στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση: institoutospartis@gmail.com.


Οδός Εμπόρων