Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23598/

Spartorama - Print | «Οι πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Οι πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», από τον Βαγγέλη Μητράκο

«Οι πραγματικές αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», από τον Βαγγέλη Μητράκο
«...έχουμε έναν κοινό εχθρό: Το κεφαλαιοκρατικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα που δημιουργεί τις κρίσεις...»
Οδός Εμπόρων

Απροκάλυπτα, ωμά και κυνικά οι πατριάρχες του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου και οι πολιτικοί εκφραστές τους ομολογούν, πλέον, και αποκαλύπτουν πως ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να τους χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για νέα άλματα του καπιταλισμού.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο (με πολέμους, δικτατορίες, πραξικοπήματα, πολιτικές αποσταθεροποιήσεις, εμφυλίους και στυγνή εκμετάλλευση κι εξαθλίωση των χωρών του λεγόμενου 3ου κόσμου, τα σκοτεινά κέντρα που ορίζουν (δυστυχώς)  τη μοίρα των ανθρώπων) δημιουργούν στρατιές μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι προορίζονται για φτηνό εργατικό κρέας στις κρεατομηχανές του καπιταλισμού, οι που παράγουν υπερκέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Παράλληλα, οι κεφαλαιοκράτες, με τον τρόπο αυτό, δημιουργούν ένα διαρκές, διαθέσιμο, πάμφθηνο και απόλυτα εξαρτημένο (πολιτικά και οικονομικά) εργατικό απόθεμα, ασκώντας, συνάμα, έμμεση αλλά ισχυρή πίεση στο εθνικό εργατικό δυναμικό κάθε χώρας, ώστε να αποδεχτεί – αδιαμαρτύρητα - τη μείωση των αποδοχών του, τη φαλκίδευση των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, την υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους, την απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας του και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της.

Επομένως, όποιος στρέφεται εχθρικά  εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών και τους «λιθοβολεί», βρίσκεται σε τελείως λάθος κατεύθυνση και ουσιαστικά νεροκουβαλάει στο μύλο των εκμεταλλευτών. Όποιος θέλει να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του δεν έχει παρά να συνδράμει και να ενισχύσει ενεργά τα αντιπολεμικά – φιλειρηνικά κινήματα και να προσχωρήσει στις πολιτικές ιδέες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της  ανεξαρτησίας και της συναδέλφωσης των λαών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του δίκαιου μοιράσματος  του παγκόσμιου πλούτου, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο,  της αποικιοκρατίας και της παγκόσμιας φτώχειας.

Όλα τ’ άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα όπως κι εμείς. Είμαστε (πρέπει να είμαστε) στο ίδιο μετερίζι κι έχουμε έναν κοινό εχθρό: Το κεφαλαιοκρατικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα που δημιουργεί τις κρίσεις, τους πολέμους, την πείνα, τη φτώχεια και τη δυστυχία των ανθρώπων, όπου γης.

 

13-11-2019
Βαγγέλης Μητράκος