Vekrakos
Spartorama | Χαιρετισμός Αραχωβίτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Πελοπόννησος EXPO»

Χαιρετισμός Αραχωβίτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Πελοπόννησος EXPO»

Spartorama 14/11/2019 Εκτύπωση Κοινωνία Λακωνία Οικονομία Πολιτική
Χαιρετισμός Αραχωβίτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Πελοπόννησος EXPO»
«Μόνο όταν η προσπάθεια ανταμείβεται δίκαια μπορεί να γίνει συνολική»
Οδός Εμπόρων

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Πελοπόννησος EXPO» βρέθηκε, την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παμπελοποννησιακή έκθεση προϊόντων που διοργανώνεται φέτος για 4η συνεχή χρονιά στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, ενώνοντας τις δυνάμεις των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου.

Ακολουθεί  απόσπασμα του χαιρετισμού του βουλευτή:

«Το μεγάλο ζητούμενο αλλά και ο στόχος αυτής της έκθεσης είναι, αναμφισβήτητα, η τόνωση της εξωστρέφειας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι οι ακόλουθες:

  • Διασφάλιση και διαρκής βελτίωση της Ποιότητας,
  • Συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και
  • Δίκαιη Κατανομή των ωφελειών σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.

Η Ποιότητα είναι το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου, στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Και θέτω την Ποιότητα σε αντιδιαστολή με χαμηλού κόστους αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες άλλων χωρών. Η Ποιότητα ακουμπά όλο το φάσμα της παραγωγής και δραστηριοτήτων.

Αφορά τα εξαιρετικά προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά, το κρασί, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τα ψάρια. Αφορά τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα, τα παστέλια, τα αλλαντικά και τα κρεατοσκευάσματα, τους χυμούς και τα παραδοσιακά γλυκά. Αφορά τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα της Πελοποννήσου. Αφορά ακόμα τις Υπηρεσίες του τουρισμού και του αγροτουρισμού.

Τέλος, αφορά το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, όπως οι θάλασσες, τα δάση και τα φυσικά τοπία αλλά και οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αιωνόβια γεφύρια και τα αρχαιολογικά μνημεία όλων των εποχών δραστηριοποίησης του ανθρώπου στην Πελοπόννησο: από την Προϊστορική εποχή μέχρι την Βυζαντινή και τη Νεοκλασική.

Στο διαρκή αγώνα για την Διασφάλιση και την Διαρκή Βελτίωση της Ποιότητας έχουμε πλέον ως όπλο την Νέα Τεχνολογία. Ζούμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε, να την ενσωματώσουμε στις διαδικασίες παραγωγής και των υπηρεσιών, ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα, τη διατήρηση αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος.

Ασφαλώς ο ορισμός της Ποιότητας διαρκώς μεταβάλλεται. Συνεπώς η Προσαρμοστικότητα είναι το κριτήριο εκείνο που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης ή ενός προϊόντος.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι Συνεργασίες. Χωρίς τις συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών, των συνεταιρισμών τους, των μεταποιητών και των εξαγωγέων, του κλάδου του Τουρισμού με τα επιμελητήρια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κεντρική διοίκηση, δεν μπορούν να χαραχθούν στρατηγικές, να υλοποιηθούν δράσεις αποτελεσματικές ώστε να έχουμε επίτευξη στόχων.

Και βέβαια η τρίτη προϋπόθεση που οφείλουμε πάντα να έχουμε κατά νου είναι η Δίκαιη Κατανομή των Ωφελειών.

Για να μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, για να μπορούν όλοι να ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία, για να υπηρετούν τη διασφάλιση της ποιότητας, προφανώς θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι στα οφέλη αυτής της προσπάθειας που θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένα.

Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί από τους άλλους να επενδύουν, να προσαρμόζονται, να πιστοποιούν αλλά στο τέλος να μην συμμετέχουν στα οφέλη. Μόνο όταν η προσπάθεια ανταμείβεται δίκαια μπορεί να γίνει συνολική. Στην αλυσίδα περιλαμβάνονται όλοι: από τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα που κοπιάζουν, επενδύουν αλλά και έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες, όπως οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής. Από τους εργαζόμενους που προσφέρουν την υπεραξία της εργασίας τους και από αυτή πρέπει να ζήσουν την οικογένειά τους. Τέλος από τον επιχειρηματία που αναλαμβάνει το ρίσκο απέναντι στην αγορά.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια το κράτος οφείλει να είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη. Οφείλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα και να καταλαβαίνει τις ανάγκες όλων των σταδίων παραγωγής. Να δίνει λύσεις αλλά και να δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης και δικαιοσύνης».


Οδός Εμπόρων