Εκτύπωση

https://www.spartorama.gr/articles/23574/

Spartorama - Print | Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στους Δολούς της Μάνης

Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στους Δολούς της Μάνης

Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στους Δολούς της Μάνης
Κάθισμα στον Ορθόδοξο Μοναχισμό ονομάζεται ένα μικρό μοναστηριακό ίδρυμα που υπάγεται σε μια κυρίαρχη Μονή
Οδός Εμπόρων

Η Πατρίδα μας είναι μια διαρκής πηγή ευχάριστων εκπλήξεων για όποιον έχει την υπομονή και την επιμονή για να ψάξει και να βρει τους κρυμμένους θησαυρούς, που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα μας κι ωστόσο παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Έναν τέτοιο θησαυρό επισκέφτηκαν την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 οι Γορτύνιοι της Σπάρτης, που πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μετόχιο της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλων Βορείου Σερβίας, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν από τους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης.

Κάθισμα στον Ορθόδοξο Μοναχισμό ονομάζεται ένα μικρό μοναστηριακό ίδρυμα που υπάγεται σε μια κυρίαρχη Μονή. Το Κάθισμα της Μεταμορφώσεως ιδρύθηκε το έτος 2004 από τον Γέροντα Γαβριήλ (κατά κόσμο Φίλιππο Γιαννόπουλο και Καλαματιανό στην καταγωγή), ο οποίος αφού σπούδασε Ιατρική, Κλασική Αρχαιολογία, Ιστορία Καλών Τεχνών και Βυζαντινολογία, εργάστηκε επί μία 25/ετία  ως  ξεναγός δυτικοευρωπαίων επιστημόνων στους τόπους της ρωμαίικης μνημοσύνης κι εν συνεχεία αφιερώθηκε στον ορθόδοξο μοναχισμό, επηρεασμένος από τις μεγάλες θεολογικές μορφές της ομόδοξης Σερβίας όπως ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς, ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, ο Ιερομόναχος Ειρηναίος Μπούλοβιτς και άλλοι.

Συνοδοιπόροι στο δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα του Γέροντα Γαβριήλ ήλθαν ο Ιερομόναχος π. Νεκτάριος -με σπουδές στη Θεολογία και την Αρχαιολογία- και οι μοναχοί π. Αλέξιος και π. Σιλουανός. Η ολιγάριθμη μοναστική αδελφότητα με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση Ελλήνων και Ξένων φίλων κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να στήσει εκ του μηδενός μία πνευματική και φυσική όαση. Κι αυτό γιατί η Αδελφότητα έχοντας μία σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο του ορθόδοξου μοναχισμού στη σημερινή εποχή της οικολογικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, της υπερκατανάλωσης και της ανθρώπινης μοναξιάς, θέλησε στα 11 στρέμματα που της ανήκουν να δημιουργήσει μία κιβωτό για τη διάσωση και  τη διατήρηση της ελληνικής χλωρίδας και της πανίδας κι όχι μόνο. Σήμερα η Μονή διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία ειδών ελιάς κι άλλων δέντρων, αρωματικών θάμνων και φυτών, σπάνιες ράτσες κότας, σκυριανά αλογάκια, πόνυ και το μανιάτικο γαϊδούρι, που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Οι χώροι του Καθίσματος από τη στιγμή που θα διαβείς την είσοδο σε κερδίζουν με την απλότητα και την καλαισθησία τους. Η καθαριότητα είναι εμφανής σε όλα τα σημεία. Ο ναός, σε ρυθμό Βασιλικής με ξυλοσκεπή, έχει χαμηλό τέμπλο με εικόνες, ώστε το εκκλησίασμα να μπορεί να παρακολουθεί τον ιερέα στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Ο μυσταγωγικός φωτισμός προέρχεται από τα παράθυρα και τα αγνά μελισσοκέρια που καίγονται αφήνοντας μια γλυκιά μυρωδιά στην ατμόσφαιρα.

Σ’ αυτό το Κάθισμα προσήλθαν τα Μέλη και οι Φίλοι του Γορτυνιακού Συνδέσμου, ταξιδεύοντας από τη Σπάρτη έως τις παρυφές της Μεσσηνιακής Μάνης υπό καταρρακτώδη βροχή. Είναι ευλογία Θεού το γεγονός ότι η μπόρα σταμάτησε καθώς το  τουριστικό λεωφορείο προσέγγιζε το κεφαλοχώρι Σταυροπήγιο για να στρίψει ακολούθως προς τους Δολούς.

Κατά την ώρα της άφιξης στο Ιερό Κάθισμα η Θεία Λειτουργία βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Ιερομόναχος π. Νεκτάριος ιερουργούσε και ο μοναχός Αλέξιος έψαλλε, ενώ ο π. Σιλουανός είχε καθήκοντα Εκκλησιάρχη. Δίπλα στον π. Αλέξιο ο Γέροντας Γαβριήλ, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι για λόγους υγείας, δέχεται κατά διαστήματα τις φροντίδες του. Οι προσκυνητές γεμίζουν το ναό και παρακολουθούν ευλαβικά τα τελούμενα. Ο πατήρ Νεκτάριος με ήρεμο, χαμηλόφωνο τόνο, αλλά εμμελώς και με ευκρίνεια εύχεται «υπέρ του περιεστώτος λαού και του σύμπαντος κόσμου». Ο π. Αλέξιος ψάλλει μελωδικά, χωρίς εξάρσεις και άσκοπες επιδείξεις που κυριαρχούν, δυστυχώς, στον κόσμο.

Η Θεία Λειτουργία τελειώνει με τη διανομή του αντίδωρου. Έπειτα στρώνονται τραπέζια γύρω από τον σκεπαστό χώρο που περιβάλλει το ναό για να προσφερθεί το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα που είναι πλουσιοπάροχο. Ο πατήρ Νεκτάριος με την ευχή του Γέροντά του μάς μιλάει για τη σημερινή ευαγγελική περικοπή του Καλού Σαμαρείτη με παραπομπές στον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο και στο βιβλίο του πατρός Ευάγγελου Γκανά «Παράδοξος Βασιλιάς». Κατόπιν ο πατήρ Αλέξιος παρουσιάζει ηχητικό υλικό από το ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας που αναφέρεται στη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και στον υπερβολικό θυμό των ανθρώπων της εποχής μας. Μετά από αυτήν την πνευματική αναγέννηση το λόγο παίρνει ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, ο οποίος εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες όλων των προσκυνητών για τη φιλοξενία και την ανεπανάληπτη ψυχωφέλιμη εμπειρία που έζησαν στο Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ακολουθεί ο Γραμματέας κ. Ιωάννης Μητράκος ο οποίος μεταφέρει δια του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Θεόφιλου Μαντζαβράκου τους χαιρετισμούς και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ευσταθίου και παραδίδει στο Γέροντα Γαβριήλ, ως αντίδωρο σεβασμού, βιβλία των εκδόσεων της Μητροπόλεώς μας και τα συγγραφικά του πονήματα «Το Συναξάρι των Λακώνων Αγίων» και «Εξωκκλήσια και Παρεκκλήσια της Σπάρτης και των Περιχώρων» (Εκδόσεις Ιδιομορφή). Ο π. Νεκτάριος αναλαμβάνει κατόπιν να ξεναγήσει τους προσκυνητές στους κήπους της Μονής και στα ζώα, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για όλα. 

Η προσκυνηματική επίσκεψη έφτασε στο τέλος της αργά το μεσημέρι. Ευχή και υπόσχεση όλων να επισκεφτούν και πάλι το Κάθισμα της Μεταμορφώσεως, είτε μεμονωμένα, είτε ομαδικά. Φτάνουμε στην παραλία της Καλαμάτας για να γευματίσουμε. Ο καιρός έχει αλλάξει άρδην! Ξαστεριά, ηλιοφάνεια, ζέστη! Κάποιοι τολμηροί Καλαματιανοί, άντρες και γυναίκες κάνουν το μπάνιο τους. Η Ελλάδα των αντιθέσεων και των εκπλήξεων!

Το απόγευμα επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς δημοτικής αγοράς πίσω από το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο με εκθέματα από όλη τη Μεσσηνία, από την αρχαιότητα έως τη βυζαντινή εποχή. Ύστερα πεζοπορούμε έως τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής για να ανάψουμε το κεράκι μας στη θαυματουργή εικόνα και κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στην παρακείμενη Μονή των Καλογραιών (Κωνσταντίνου και Ελένης). Επιστρέφουμε στην πόλη μας ευχαριστημένοι, με ανανεωμένες της μπαταρίες μας, ευχόμενοι σύντομα να επαναληφθεί μία ανάλογη εκδρομή.


Ο Γραμματέας του Συνδέσμου
Γιάννης Μητράκος